دولت در ۳ ماه اخیر حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان در بورس سهام فروخته است
دولت تنها در سه ماه اخیر بیش از سه برابر بودجه فروش سهام در بودجه ۱۳۹۹ یعنی حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان در بورس سهام فروخته و پول خارج کرده است.
به گزارش بورس امروز، فرهنگ حسینی با تاکید بر اینکه بازارهای مالی تحت تاثیر رویدادهای بخش واقعی اقتصاد هستند، اظهار داشت: بخشی از رخدادها در حوزه پولی و مالی مانند نرخ ارز و نرخ بهره و بودجه عمرانی دولت در حدود ۳۰ ماه اخیر عامل موثر و اصلی بر بازار سرمایه بوده است. با این حال افزون بر این رشد اسمی سود و درآمدها که عمدتا به دلیل کاهش ارزش پولی ملی و عملا سود اسمی است، باید به رشد تولید و فروش شرکتها نیز توجه کرد.
وی با بیان اینکه برخی از شرکت ها در بازار سرمایه با مشکل سرمایه در گردش روبه رو و برخی دیگر نیازمند نقدینگی برای تسریع تکمیل پروژهها هستند، افزود: این دو عامل میتواند اثر قابل توجهی بر سودآوری کوتاه مدت و بلندمدت شرکتها داشته باشد، لذا الزام بازارگردانی سهام توسط شرکت می تواند به تخصیص غیربهینه منابع در بنگاههای اقتصادی منجر شود.
این تحلیلگر بازار سرمایه ادامه داد: در حقیقت سازمان بورس باید فضایی را ایجادکند تا بنگاهها بتوانند تامین مالی مناسبی برای سرمایهگذاری در بخش واقعی اقتصاد در راستای جهش تولید انجام دهند و این مسیر نباید به بیراهه رود.
حسینی با تاکید بر اینکه نقش بازار سرمایه تامین مالی بنگاههاست، بیان کرد: نقش سازمان بورس باید برای تسهیل آن و تامین مالی بنگاههای اقتصادی از مسیر بازار سرمایه از طریق تسهیل و ترغیب پذیرش شرکتها و افزایش سرمایه و مقرراتزدایی در انتشار اوراق باشد. از سوی دیگر بازارگردانی فعالیتی مالی و تخصصی و در دنیا فعالیتی سودآور و اقتصادی است که حتی رقابت جدی بین نهادهای مالی برای انجام آن وجود دارد و بورسها حمایتهای گسترده ای مانند هزینههای کارمزد و هزینه مالی برای آن قائل هستند.
وی با تاکید بر اینکه ابزارهای متعددی برای حمایت از بازار قابل تعریف است، توضیح داد: از جمله این موارد میتوان به افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی و انباشته اشاره کرد که هزینه خاصی برای شرکتها ندارد. همچنین میتوان روشهایی مانند سهام خزانه را در شرکتهایی که نقدینگی مناسبی دارند، اجرایی کرد. با این حال رویکرد اجبار و تحمیل تصمیمها به بنگاههای اقتصادی در هر شرایطی آثار سوء داشته و باید از آن احتراز شود.
این تحلیلگر بازار سرمایه با تاکید بر اینکه نقدشوندگی اساسیترین اصل بازارهای مالی در دنیا و ایران است، عنوان کرد: ابزارهای متعددی برای افزایش نقدشوندگی وجود دارد که از جمله آن ها حضور معاملهگران روزانه و کوتاه مدت است که میکوشند از نوسانها سود کنند. این افراد در عمل بدون هیچ هزینهای نقدشوندگی بازار را افزایش میدهند و با حضور فعالانه خود در معاملات از روندهای شدید مانند کاهش شدید یا افزایش حبابی گونه جلوگیری میکنند.
حسینی تشریح کرد: بنابراین نقش معاملهگرانی که اقدام به فروش در همان روز میکنند، لزوما منفی نیست و باید جوانب مثبت و مفید آن نیز مورد توجه قرار گیرد. همچنین انتقاداتی که به اثر این افراد در اختلال بازارگردانی و حمایت بازار بیان میشود، بیش از آنکه مربوط عملکرد این افراد باشد، ناشی از عملکرد ضعف یا احساسی و غیرعلمی بازارگردان یا خریدار حمایتی بازار و حتی پیش دستی در معاملات و رانت اطلاعاتی نحوه حمایت از سهام است که روش مقابله با آن رجوع به روش علمی بازارگردانی و استفاده از روشهای هوشمند و الگوریتمی در بازارگردانی است.
این تحلیلگر بازار سرمایه ضمن بررسی وضع بازارهای مالی تحت تاثیر رویدادهای بخش واقعی اقتصاد گفت: مشکل اساسی بازار در دوره اخیر عمدتا مربوط به رشد بخشی از بازار تحت تاثیر اخبار و تبلیغات و عرضه صندوقهای دولت بوده است. در بودجه امسال ۱۱ تا ۱۲ هزار میلیارد تومان فروش سهام دیده شده بود که در ۶ ماه نخست امسال سه برابر آن محقق شد.
وی با بیان اینکه در عمل توقف دسترسی الگوریتمهای بازارگردانی میتواند اثر منفی بر حمایت از بازار داشته باشد، یادآوری کرد: مشکل اساسی بازار در دوره اخیر عمدتا مربوط به رشد بخشی از بازار تحت تاثیر اخبار و تبلیغات و عرضه صندوقهای دولت بوده و دولت فقط در سه ماه اخیر بیش از سه برابر بودجه فروش سهام در بودجه ۱۳۹۹ یعنی حدود ۳۵ هزار میلیارد تومان در بورس سهام فروخته و پول خارج کرده است.