مثبت منفیهای عرضههای اولیه در بازار سرمایه
در سال ۹۹ شاهد عرضه سهام کوچک و بزرگ زیادی در بازار سرمایه بودیم که میتوان از بین آنها به «سیتا»، «آبادا»، «وپویا»، «شستا»، «پیزد»، «آریا»، «صبا» و «غزر» اشاره کرد.
از نظر ارزش بازار به ترتیب «وپویا» با کمترین ارزش بازار سپس «پیزد»، «آبادا»، «غزر»، «سیتا»، «صبا»، «آریا» و «شستا» قرار میگیرند. در ماه گذشته شاهد ریزش شاخص کل بورس به مقدار ۴.۳ درصد بودیم که دراین بین سهم عرضه اولیه «سیتا» با بیشترین ریزش در بین سایر سهمهای موردبررسی ۳۸.۶ درصد ریزش داشت و سهم «آبادا» ۲۶ درصد ریزش، «وپویا» ۲۱.۶ درصد ریزش، «شستا» ۱۹.۶ درصد ریزش، «پیزد» ۱۵ درصد ریزش را تجربه کردند.
در مقابل نیز سهم «آریا» با بازدهی مثبت به مقدار ۹.۷ درصد، «صبا» ۱۷.۶ درصد و «غزر» با بیشترین مقدار بازدهی یعنی ۲۰.۴ درصد بازدهی قرار داشتند. برای سهم «صبا» در ماه گذشته دو اتفاق مهم رخ داد: یکی افزایش سرمایه به مقدار ۲۰۰ درصد و یکی تقسیم سود نقدی قبل از افزایش سرمایه که به ازای هر سهم ۴۶۶۰ ریال سود تقسیم کرد.
همچنین «غزر» نیز تقسیم سودی به مقدار ۳۶۵ ریال به ازای هر سهم داشت. دراین بین نیز نرخ بهره طی یک ماه گذشته حوالی عدد ۱۸ درصد بود. البته نرخ بهره از تیرماه از عدد ۱۴ درصد طی مدت اخیر به حوالی ۱۸ درصد رسیده که میتوان از آن بهعنوان یکی از عوامل ریزش بازار سرمایه اشاره کرد. بازار سرمایه محلی برای سرمایهگذاری مولد و بلندمدت است و تجربه نشان داده که سهمهایی با وضعیت بنیادی خوب و در صنایع پیشرو در بلندمدت بازدهی خوبی را برای سرمایهگذاران به وجود میآورد.
همچنین بازار سرمایه ایران دارای همبستگی زیادی با قیمت دلار است که در طی مدت اخیر نیز شاهد افزایش نرخ دلار در بازار آزاد و همچنین شاهد افزایش نرخ دلار نیما بودیم. افزایش نرخ دلار در برخی سهمها باعث افزایش ارزش جایگزینی و ارزش برخی داراییها میشود و در برخی از شرکتهای تولیدی که محصولات خود را با نرخهای جهانی صادر میکنند و یا اقدام به فروش محصولات خود در بازار ایران با نرخهای جهانی میکنند باعث افزایش میزان سودآوری این شرکتها میشوند.
با توجه به این افزایش نرخ دلار احتمال رشد مجدد بازار سرمایه دور از ذهن نیست. البته عوامل زیادی در رشد بازار سرمایه تأثیرگذار است که باید به آن عوامل نیز توجه کنیم.