توقع بازار سالم در تاریکخانه معاملات
مهدی رادان،تحلیل گر بازار سرمایه با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. رادان عنوان کرد: ارزیابی حقوقی ابعاد مفهوم دستکاری بازار و ساز و کار قانونی مقابله با آن،خلاهای قانونی و مقایسه این امر با سایر بازارهای معتبر دنیا مقوله ای گسترده و نیازمند ارزیابی در قالب کتاب و مقالات مفصل می باشد که در […]
مهدی رادان،تحلیل گر بازار سرمایه با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
رادان عنوان کرد: ارزیابی حقوقی ابعاد مفهوم دستکاری بازار و ساز و کار قانونی مقابله با آن،خلاهای قانونی و مقایسه این امر با سایر بازارهای معتبر دنیا مقوله ای گسترده و نیازمند ارزیابی در قالب کتاب و مقالات مفصل می باشد که در این مختصر نمی گنجد. خواننده علاقمند به عنوان نمونه می تواند به پژوهشی که توسط جناب آقای مجید علی فر با عنوان “راه های شناساسیی دستکاری قیمت سهام شرکت ها در بورس های معتبر دنیا” صورت پذیرفته و توسط سازمان بازرسی کل کشور در شماره ۸۷ گزارش پژوهشی به تاریخ مرداد ۹۵ انتشار یافته است مراجعه نماید.
وی افزود: آنچه در این میان جلب توجه می کند آن است که تمام قوانین،دستورالعمل ها،سازوکارها و اقدامات انجام شده مطلقا نتوانسته است در ایجاد بازاری سالم،بدون دستکاری در قیمت ها که در آن سهامدار جزء نسبت به عدم تقارن اطلاعات و سوء استفاده دارندگان اطلاعات نهانی از این اطلاعات ایمن باشد، موفقیتی به دست آورد. بحث بر سر مصادیق این دستکاری نظیر معاملات عمده و رنج کشیدن در بازار مانند بحث بر سر نقش ایوان است.
تحلیلگر بازار سرمایه خاطرنشان کرد:حقیقت آن است که امروزه هر تازه واردی به سهولت متوجه می گردد آنچه در این بازار می تواند عامل موفقیت تلقی گردد بهره مندی از اطلاعات نهانی و همراهی با گروه های بازیگردان سهام مختلف می باشد و در غیر اینصورت به سهولت ۳۰% سرمایه در یک ماه از دست می رود بدون آنکه کسی را به عنوان مقصر بتوانید شناخت.کنفرانس ها اطلاع رسانی که در آن بعد از رشد یا افول سرسام آور ۵۰ درصدی سهام در پاسخ به سوالات جسته و گریخته گروهی منتخب از سهامداران،مدیریت شرکت پرده از بعضی واقعیت ها بر می دارد گواه وجود این عدم تقارن اطلاعات است.
وی در ادامه اضافه کرد:دلیل ضعف در مدیریت سلامت بازار را اگر عدم تمایل ندانیم باید خلأهای قانونی،پیچیدگی های حقوقی،مشکل اثبات نحوه تبانی و باندبازی در بازار سهام، مجازات های ضعیف و ناکارآمد در صورت گذر از هفت خوان اثبات تخلفات، اهمیت ناچیز بازار سرمایه برای تصمیم گیران اقتصاد و عوامل آشکار و نهان دیگر را دخیل در این امر دانست.
رادان در انتها اضافه کرد:در صورتی که تشکیلات عریض و طویل در شناسایی عوامل دستکاری عیان در بازار سهام ناتوان است (که نیست) و یا نمی تواند از آن جلوگیری نماید (که به نظر این طور می آید) بهتر آن است که با شفاف کردن معاملات سهامداران در قالب کدهای اختصاصی (غیر از نام، نام خانوادگی، کد ملی و کد بورسی) زمینه را برای آگاهی فعالان بازار از معاملات و معامله گران مشکوک فراهم آورد که روشن شدن چراغ همواره از بین برنده زمینه فساد است و بهانه هایی نظیر حریم خصوصی و محرمانگی در دنیای امروز بجز شوخی چیزی نیست. توصیه دیگر به دوستان در نهاد ناظر، مستمر کردن ارتباط روابط عمومی شرکت ها با سهامداران از طریق گسترش کانال ارتباطی تدان به لحاظ دسترسی فعالان بازار و دوره پاسخگویی مدیران می باشد.