جلوگیری از عوامل مخرب در عرضه ETF های دولتی
مدیر کنترل عملیات کارگزاری الوند درباره اقبال نماد پالایش یکم در پذیرهنویسی گفت: به دلیل دیدگاه دارایی محور سهامداران برای ارزشگذاری یک صندوق، تغییرات سهام شرکتهای موجود در صندوق بر میزان پذیرهنویسی این صندوقها اثر دارد. چنانچه برای نماد پالایش یکم این رخداد مشاهده شد و صندوق پالایش یکم به دلیل ریزش قیمت سهام پالایشیها در روزهای پایانی صرفه خود را برای سرمایهگذاری از دست داده بود.
کاویان عبداللهی درباره تأثیر عرضه صندوقهای قابل معامله دولتی در بازار سرمایه به خبرنگار بورس امروز توضیح داد: در عرضه صندوقهای قابل معامله دولتی شاهد یک سری تخفیفهای ۲۰ تا ۳۰ درصدی برای پذیرهنویسی این نمادها توسط دولتی بودیم. همانطور که میدانیم یکی از عوامل جذابیت این نمادها و کشش سهامداران به سمت این صندوقها ارائه تخفیف مذکور بوده است.
وی افزود: البته تبلیغات دولت در پذیرهنویسی این نمادها و ورود سهامداران جدید به بازار سرمایه نیز نمیتوان در میزان تقاضای ETFها بیتأثیر دانست. اگرچه سهامداران تازهوارد تنها به این نمادها اکتفا نکرده و در برخی موارد به صورت مستقیم نیز به معامله سهام در بازار سرمایه پرداختند.
نور امید «دارا یکم» بر استقبال «دارا دوم»
مدیر کنترل عملیات کارگزاری الوند عنوان کرد: رخدادهای ابتدایی پس از بازگشایی نماد صندوق قابل معامله اول (دارایکم) موجب جذابیت بیشتر این صندوق و روشن شدن نور امیدی برای سهامدارانشان میشود؛ بنابراین رشد ۱۰۰ درصدی این نماد پس از بازگشایی و کسب بازدهی سهامداران موجب شد، میزان نقدینگی ورودی از ۲ میلیون تومان را به ۴ میلیون تومان در این نماد افزایش یابد.
عبداللهی با اظهار امیدواری برای کسب بازدهی سهامداران دارا دوم گفت: کسب بازدهی نماد دارا یکم موجب شد که چشم امید سهامداران برای کسب بازدهی به پالایش یکم نیز دوخته شود.
لزوم بازار گردان برای جلوگیری از معاملات پایینتر از NAV
وی گفت: همانطور که وضع بازار سرمایه نشان میدهد، شرکتهای سهامی برای حفظ منافع سهامداران خود نیاز به بازار گردان دارند درحالیکه ETF اول از این پشتیبانی بیبهره است.
مدیر کنترل عملیات کارگزاری الوند در ادامه با بیان لزوم وجود یک بازار گردان برای نماد دارا یکم و در آینده پالایش یکم عنوان کرد: نبود حضور بازار گردان در چند وقت اخیر نشان داد که این نماد در برخی روزها حتی با ارزشی کمتر از مقدار NAV معامله میشد، درحالیکه هیچ بازار گردانی برای پشتیبانی این نماد در بازار سرمایه حضور نداشت؛ بنابراین لازم است که ایجاد یک بازار گردان برای این نمادها در دستور کار قرار گیرد.
عبداللهی بیان کرد: عوامل متعددی بر میزان اقبال یک سهم وجود دارد. از جمله این موارد میتوان به تبلیغات تلویزیونی، اخبار اقتصادی و سیاسی، پیشبینی وضعیت آتی، وضعیت بازارهای موازی اشاره کرد که یک مدل چند عاملی را ایجاد میکنند. در زمان شروع معاملات دارا یکم بازار نیز در شرایط بسیار مطلوبی قرار داشت به گونهای که سهامداران از معاملات خود سودهای خوبی را کسب کردند.
وی گفت: در زمان پذیرهنویسی دارا یکم دولت توانست اعتماد مردم را به خود جلب کند که بر اقبال این نماد اثر داشت. باید توجه داشت که پیشبینی افراد از آینده کشور، صنعت مورد نظر و حتی سهام موجود در صندوق پذیرهنویسی شده بر اقبال آن اثر دارد؛ بنابراین طبق مدل چندعاملی ایجاد شده، در صورت مطلوب بودن وضعیت تمامی پارامترها برای آن نماد و سهم اقبال خوبی پیشبینی میشود.
ضرورت بهبود اعتماد کاهش یافته
مدیر کنترل عملیات کارگزاری الوند تصریح کرد: در مقابل، کاهش اعتماد سهامداران از بازار سرمایه، مطلوب نبودن پیشبینی اقتصاد کشور، صنعت و حتی خانوار موفقیت یک نماد را در پذیرهنویسی تقلیل میدهد. به گونهای که دولت به منظور افزایش اقبال ETF های آتی خود باید اعتماد کاهش یافته سهامداران را از بازار سرمایه بهبود بخشد.
عبداللهی با اشاره به تحرکان منفی بازار سرمایه در زمان پذیرهنویسی پالایش یکم عنوان کرد: در چند وقت اخیر که نماد پالایش یکم در حال پذیرهنویسی بود برخی وقایع در این صنعت همچون مسائل پیش روی اوراق نفتی و همچنین مشکلات درونی برای نماد پالایش یکم رخ داد که در آینده تأثیر خود را بر این نماد خواهند گذاشت.
بیاقبالی نماد پالایش یکم در مقابل دارا یکم
مدیر کنترل عملیات کارگزاری الوند تصریح کرد: در زمان پذیرهنویسی پالایش یکم برخی از تجربیاتی که برای دارا یکم رخ داد مجدداً اتفاق نیافتاد و حتی چالشهایی نیز برای ETF دوم مطرح شد. اگرچه نوع ابزار پالایش یکم همچون دارا یکم است و از تخفیفات مطلوبی نیز برخوردار بوده است اما باید در سرمایهگذاری خود دقت لازم را داشته باشیم.
عبداللهی با تأکید بر اینکه تجربیات دارا یکم در پذیرهنویسی ETF دوم صورت نگرفت، گفت: رخدادهایی که برای پذیرهنویسی این نماد اتفاق افتاد و مسائلی که در درون دارا دوم وجود داشت بخشی از عواملی محسوب میشود که تجربه پذیرهنویسی دارا یکم تکرار نشود.
وی افزود: نا اطمینانیهای سهامداران در بازار سرمایه و خروج برخی از فعالان از این بازار نیز بر عدم تجربه مجدد استقبال در پذیرهنویسی ETF ها اثر داشت. از جمله عوامل مؤثر دیگر بر پذیرهنویسی صندوق ETF پالایشی، کاهش ارزش نمادهای پالایشی و تغییرات رخداده بر سهام شرکتهای موجود در این صندوق در بازار سرمایه است.
مدیر کنترل عملیات کارگزاری الوند در پایان گفت: به دلیل دیدگاه دارایی محور سهامداران برای ارزشگذاری یک صندوق، تغییرات سهام شرکتهای موجود در صندوق بر میزان پذیرهنویسی این صندوقها اثر دارد. چنانچه برای نماد پالایش یکم این رخداد مشاهده شد و صندوق پالایش یکم به دلیل ریزش قیمت سهام پالایشیها در روزهای پایانی صرفه خود را برای سرمایهگذاری از دست داده بود.