ایمیدرو با نقشه راه فولادی پیش میرود
عضو هیئت عامل ایمیدرو گفت: در حال حاضر ایمیدرو با نقشه راه فولادی که تهیه شده، در حال حرکت است.
به گزارش بورس امروز، امیرخرمی شاد با بیان این مطلب تصریح کرد: سازمان ایمیدرو حتی روی پروژههایی که شرکتهای تابعهای روی آن فعال هستند با توجه به توازن مورد نیاز، فشار آورده و آنها را رصد و پایش میکند تا توازن حفظ شود.
وی همچنین در خصوص صادراتی که اکنون گفته میشود در جنوب کشور در حال انجام بوده و نظارتی روی آن وجود ندارد نیز بیان کرد: صادرات سنگآهن که در ابتدای سال انجام شد مربوط به سنگآهن کم عیار و هماتیتی بود که واحدهای فولادی از آن استفاده نمیکردند، اما اکنون با روش پرعیارسازی که ایمیدرو انجام میدهد این مواد هم قابل استفاده خواهند شد.
جهش تولید در حوزه توسعه معادن و صنایع معدنی
عضو هیئت عامل ایمیدرو درباره اولویتهای توسعهای ایمیدرو در ۶ماهه دوم امسال که در دستور کار این سازمان قرار گرفته نیز تصریح کرد: سازمان ایمیدرو در شرایط فعلی و با توجه به شیوع ویروس کرونا اقدامات بسیاری را برای توسعه در معادن و صنایع معدنی کشور در نظر گرفته که از جمله مهمترین آنها میتوان به جهش تولید اشاره کرد.
به گفته خرمی شاد، با وجود شیوع ویروس کرونا در کشور و مشکلات ناشی از آن از ابتدای سال جاری تاکنون در زنجیره فولاد رشد تولید خوبی در کشور نسبت به سال گذشته وجود داشته و این جهش تولید در مس نیز دیده میشود.
وی همچنین به بحث صادرات نیز در شرایط فعلی اشاره کرد و گفت: در حوزه صادرات بخش معدن و صنایع معدنی کشور نیز با وجود محدودیتهای تحریمی و شیوع ویروس کرونا جهش خوبی صادراتی ثبت شده که میتوان به آمار خوب صادراتی مس اشاره کرد.
برنامه ایمیدرو؛ توسعه زنجیره فلزات به خصوص زنجیره فولاد
عضو هیئت عامل ایمیدرو گفت: برنامههای توسعهای ایمیدرو عمدتا برای زنجیره فلزات به ویژه توسعه زنجیره فولاد است. همچنین در طرح احیای معادن کوچک مقیاس نیز برنامههای متنوعی در دستور کار ایمیدرو قرار گرفته است.
خرمی شاد با اشاره به برنامههای توسعهای در زنجیره فولاد در ادامه افزود: برای توسعه در زنجیره فولاد و هرکدام از حلقههای این زنجیر از سنگآهن و کنسانتره گرفته تا تولید محصول نهایی برنامهریزیهایی انجام شده است. برای مثال خوشبختانه طی سال ۹۹ در ۷طرح فولادی سرعت کار بسیار خوب بوده است و شرکتهایی همچون فولاد مبارکه، شرکت مس، شرکت معدنی و صنعتی چادرملو و گل گهر که به نوعی کنترل آنها در دست ایمیدرو است شاهد رشد تولید بسیار خوبی بودهایم.
وی همچنین با اشاره به آشفتگی در بازار فولاد نیز گفت: این شرایط بیشتر به دلیل بازار کاذب و افزایش قیمت دلار به وجود آمده و تقاضای واقعی وجود ندارد و باید با سیستمهایی که در وزارت صنعت، معدن و تجارت تعریف میشود به تقاضای واقعی پاسخ داده شود.
تقاضای کاذب باید حذف شود
عضو هیئت عامل ایمیدرو در پایان تصریح کرد: اگر تقاضای غیر واقعی از بازار حذف شود، این آشفتگی نیز از بین خواهد رفت. در واقع میتوان این میزان تقاضا و عرضه را در بخشهای مختلف رصد کرد، از سوی دیگر عرضه صورت گرفته امسال در بازار محصولات فولادی بسیار مناسب بوده اما متاسفانه تقاضای کاذب منجر به مشکلاتی شده که این موضوع توسط وزارت صمت در حال پیگیری است.