تشریح رخدادهای موثر بر بازار سرمایه در سال ۹۹
نادر بوالحسنی درباره رخدادهای مؤثر بر بازار سرمایه به خبرنگار بورس امروز گفت: آزادسازی سهام عدالت از جمله اتفاقهای مهمی که امسال رخ داد و سبب ورود بخش بزرگی از جمعیت کشور به بازار سرمایه شد، ورود کدهای جدید بورسی به بازار سرمایه با علم بر اینکه عموم آنها سرمایهگذارانی فعال نیستند، اتفاق خوشایندی برای […]
نادر بوالحسنی درباره رخدادهای مؤثر بر بازار سرمایه به خبرنگار بورس امروز گفت: آزادسازی سهام عدالت از جمله اتفاقهای مهمی که امسال رخ داد و سبب ورود بخش بزرگی از جمعیت کشور به بازار سرمایه شد، ورود کدهای جدید بورسی به بازار سرمایه با علم بر اینکه عموم آنها سرمایهگذارانی فعال نیستند، اتفاق خوشایندی برای بازار سرمایه است و محرک رشد و توسعه این بازار در سالهای پیش رو خواهد بود.
وی با اشاره به اینکه بدون احتساب کدهای بورسی مربوط به سهام عدالت تقریبا ۲۰ درصد از جمعیت کشور دارای کد بورسی هستند، افزود: این بدان معناست که هماکنون بیش از ۱۵ ملیون کد بورسی فعال در کشور داریم که نسبت به اوایل دهه جاری تعداد کدهای بورسی تقریبا سه برابر شده است.
بیتوجهی به تخصص در سرمایهگذاری عامل ضرر و فرار از بازار سرمایه
مدیرعامل سبد گردان نوویرا عنوان کرد: با ورود کدهای جدید شاهد حضور قشر عظیمی از مردم در بازار سرمایه بودیم که در مقابل بهدلیل نبود آگاهی از اصول اولیه سرمایهگذاری، گاه منجر به ضرر در روزهای اخیر شده است.
بوالحسنی بیان کرد: بسیاری از افراد به جای برخورداری از خدمات نهادهای مالی متخصص و دارای مجوز از سازمان بورس و اوراق بهادار نظیر شرکتهای سبدگردان و صندوقهای سرمایهگذاری، بهطور مستقیم سرمایهگذاری کردهاند بنابراین ورود سرمایهگذاران جدید به بازار سرمایه در کنار مزیتهای زیادی که داشته، بهدلیل رفتار غیر حرفهای سرمایهگذاران و عدم هدایت آنها در مسیر صحیح ریسک این بازار را افزایش داده است.
افزایش جذابیت بازار سرمایه با کاهش نرخ بهره بانکی
مدیر عامل سبد گردان نوویرا کاهش نرخ بهره بانکی در ابتدای سال را رخداد اقتصادی مؤثر بر بازار سرمایه دانست و اظهار کرد: این عامل جذابیت بازار سرمایه را افزایش داد و سبب خروج سپردهها از بانکها و افزایش جریان نقدینگی به سمت بازار سرمایه شد.
بوالحسنی ادامه داد: از اواسط تابستان نرخ بهره بانکی دوباره افزایشی شده است، اما با قیمتهای کنونی نمیتوان رشد نرخ بهره را به عنوان یکی از عوامل اصلی افت کنونی بازار سرمایه دانست، بدیهی است در صورت تداوم روند افزایشی نرخ بهره، شاهد اثرگذاری آن بر بازار سرمایه خواهیم بود.
وی با بیان اینکه قیمت دلار از کلیدیترین عوامل اثرگذار بر بازار سرمایه است، گفت: در ابتدای امسال قیمت دلار حدود ۱۳ تا ۱۴ هزار تومان بود که در چند ماه گذشته با رشد بیش از ۱۰۰ درصدی که تجربه کرد به ۲۷ تا ۲۸ هزار تومان رسید، با توجه به تاثیر افزایش نرخ ارز بر درآمد بخش بزرگی از شرکتهای بازار سرمایه، کماکان میتوان انتظار رشد این بازار (بهویژه پس از اصلاح اخیر) را داشت.
مشکلات ساختاری اقتصاد ایران و تاثیر آن بر بازار سرمایه
مدیرعامل سبد گردان نوویرا عنوان کرد: برآیند رشد اقتصادی کشور که از ابتدای دهه ۹۰ تا کنون زیر صفر بوده است نشاندهنده نبود زایندگی در اقتصاد است. رشد منفی اقتصادی در کنار افزایش نقدینگی در سالهای گذشته تضعیف بیسابقه پول ملی را در پی داشته است.
بوالحسنی تصریح کرد: برای ایجاد رشد اقتصادی نیازمند سرمایهگذاری در زیرساختهای کشور و افزایش بودجه عمرانی داریم و بدون انجام این مهم زمینه ایی برای رشد اقتصادی در آینده فراهم نمیشود، راهکارهایی نظیر افزایش نرخ بهرهوری و بهینهسازی مصرف انرژی در تولید بسیار کلیدی هستند.
وی گفت: با توسعه زیرساختها وافزایش بهره وری، تولید ملی افزایش مییابد و اشتغال ایجاد میشود و افزایش اشتغال سبب بالا رفتن سطح درآمد و پسانداز در سطح جامعه و به تبع آن افزایش سرمایهگذاری میشود.
وی با اشاره به نتایج سیاستهای اقتصادی گذشته نتیجه گرفت: با تصمیمهایی که تاکنون اتخاذ شده و ادامه سیاستهای کنونی اقتصادی، متاسفانه هر سال شاهد عمیق تر شدن مشکلات ساختاری در اقتصاد ایران هستیم.
مدیرعامل سبد گردان نوویرا عنوان کرد: تاثیر تحریمها بر اقتصاد ایران غیرقابل انکار است اما باید توجه کرد که همه مشکلات اقتصادی ناشی از عوامل خارجی نیست بلکه بخش مهمی از آن به تصمیمهای داخلی مربوط میشود. معتقدم استفاده نکردن صحیح از مزیتهای نسبی کشور و بیتوجهی به حل ریشهای مشکلات ساختاری اقتصاد مهمتر از تحریمها بوده است.
روند افزایشی کسری بودجه
مدیرعامل سبد گردان نوویرا عنوان کرد: کسری بودجه معلول مشکلات اقتصادی است که در بالا عنوان شد، ادامه روند کنونی سبب افزایش کسری بودجه در آینده میشود.
بوالحسنی گفت: راهکارهای جبران کسری بودجه در اقتصاد روشن است که از جمله آنها میتوان به انتشار اوراق بدهی، فروش داراییهای دولت یا کاهش هزینهها اشاره کرد، البته چاپ پول توسط بانک مرکزی با پشتوانه منابع ارزی دولت که در خارج از ایران مسدود نیز بهتازگی مطرح شده که سبب افزایش پایه پولی و تورم در آینده میشود.
وی افزود: بهطور مشخص در اقتصاد ایران منابع حاصل از راهکارهای فوق تنها کسری بودجه جاری دولت را پوشش خواهد داد بنابراین تضمینی برای رخ ندادن کسری بودجه در آینده نخواهیم داشت.
مدیرعامل سبد گردان نوویرا عنوان کرد: ادامه این روند تضعیف بیشتر پول ملی و پیچیده تر شدن مشکلات اقتصاد نسبت به شرایط کنونی را در پی خواهد داشت. لذا مادامی که در مسیر تعریف شده اصلاحات ساختاری اقتصاد قدم بر نداریم، نمیتوانیم انتظار بهتر شدن شرایط را داشته باشیم و تلاطم بازارها ادامه دار خواهد بود. استفاده از ظرفیت های بازار سرمایه کم ضررترین راه برای جذب نقدینگی سرگردان و هدایت آن به سمت تولید است و برای سرمایه گذاران نیز سپر تورمی ایجاد خواهد کرد. نقد شوندگی بالا در کنار تنوع صنایع موجود در این بازار نیز از مزیت های کلیدی این بازار نسبت به سایر بازار ها است.
بوالحسنی تصریح کرد: معتقدم با استفاده از ظرفیتهای داخلی نظیر نیروی کار ارزان، دسترسی به منابع انرژی و توسعه زیرساختهای کشور توان عبور از شرایط سخت کنونی را خواهیم داشت و میتوانیم ثبات را به اقتصاد برگردانیم و آیندهای روشن را برای ایران رقم زنیم.