بنظر می رسد تلاش دولت برای کاهش نرخ ارز در شرایط فعلی رساندن قیمت بازار ازاد به نزدیکترین قیمت به سامانه نیما و اقدام برای ایجاد یک نرخ تعادلی برای دلار می باشد که به عقیده بسیاری از کارشناسان حدود 11 هزار تومان میتواند قرار گیرد.
ذوالفقاری تحلیل گر بازار سرمایه در گفت و گو با خبرنگار بورس امروز به تاثیرپذیری ناهمگن شاخص کل بازارسرمایه از صنایع مختلف پس از رشد صنایعی چون فلزات اساسی معدنی سنگ آهنی، نفتی و پترو شیمی اشاره کرد که در ادامه گروه سرمایه گذاری با رشد قابل توجهی در یکسال گذشته روبرو شده است. رشد این صنایع در سایه رشد نرخ ارز از یک سو و رشد قیمتهای جهانی از سوی دیگر اتفاق افتاده است.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه؛ با توجه به رشد نرخ دلار از محدوده ۳۸۰۰ تا حدود ۱۸۰۰۰ تومان و اصلاح قیمت آن تا محدوده ۱۲۰۰۰تومان، شاهد رشد بیش از ۲۰۰ درصدی آن در حال حاضر در همین محدوده هستیم.
وی همچنین به قیمت های جهانی فولاد و نفت و در کنار آن مشتقات نفتی و سنگ آهن اشاره کرد که در پی این موضوع تاثیر این آیتم ها در سود آوری شرکتهای فوق اثر قابل ملاحظه ای داشته است.
ذوالفقاری معتقد است که بخشی از این رشد پیشخور شده و بخشی هنوز بعنوان پتانسیل رشد در آینده این شرکتها باقی است.
وی به عنوان مثال به نرخ ۸ هزار تومانی نرخ دلار در سامانه نیما اشاره کرد که در صورت افت قابل توجه آن در بازار آزاد، می توان گفت دلار نزدیک به ۵۰ درصد رشد خود را اصلاح کرده و در محدوده ۱۲۰۰۰ تومان قرار دارد. لذا این قیمت با قیمت سامانه فوق حدود ۵۰ درصد اختلاف دارد.
این تحلیل گر بازار سرمایه تصریح کرد: این اختلاف قیمت بعنوان یک پتانسیل بالقوه در صورتهای مالی شرکتهای صادرات محور و و اثر پذیر از نرخ دلار وجود دارد که می تواند بالفعل گردد.
وی تصریح کرد: بنظر می رسد تلاش دولت برای کاهش نرخ ارز در شرایط فعلی رساندن قیمت بازار ازاد به نزدیکترین قیمت به سامانه نیما و اقدام برای ایجاد یک نرخ تعادلی برای دلار می باشد که به عقیده بسیاری از کارشناسان حدود ۱۱ هزار تومان میتواند قرار گیرد.
به گفته ذوالفقاری؛ بسیاری از صادر کنندگان ریز و درشتی که از ابتدای سال از فروش ارز حاصل از صادرات خود در سامانه امتناع ورزیده اند، این اقدام را در جهت ناعادلانه بودن قیمت این سامانه انجام داده اند.
وی اضافه کرد: این حرکت دولت و متعادل شدن قیمت دلار می تواند تامین منابع بسیار زیادی برای وارد کنندگان در برداشته باشد. این حرکت دولت اقدام بسیار مثبتی است که با توجه به قیمت ۸۰۰۰ تومانی نرخ ارز در صورت های مالی شرکتهای صادرکننده می تواند برای بازار سرمایه هم بسیار مفید باشد.
صنایع غیردلاری و رشد در بورس
ذوالفقاری به صنایع تورم محور مثل غذایی ها شوینده ها، حمل و نقلی ها، نسوز ها، بیمه ای ها و خدماتی ها، صنایع مصرف کننده دلار مثل خودروسازها و دارویی ها و صنایعی همچون بانکی ها،انبوه سازی ها، سیمانی ها و… به عنوان چندگروه و صنایع غیردلاری در بازار اشاره کرد و گفت: مجموع رشد و اصلاح این صنایع اثر بااهمیتی بر شاخص کل بورس ندارد، تنها اثر بااهمیت این صنایع در شاخص هم وزن قابل ملاحظه است.
وی ادامه داد: اگر معتقد به ادامه مسیر صعود شاخص کل هستیم باید در رشد صنایع صادراتی و دلار محور بدنبال دلایل صعود بگردیم.
این کارشناس بازار سرمایه تصریح کرد: در صورتی که معتقد به ریزش بازار هستیم باید در همان صنایع به دنبال دلایل اصلاح و ریزش بگردیم. در مورد گروه خودروسازی با توجه به نرخ های فروش این شرکتها و انتظار از افزایش نرخ باید اذعان داشت اکثر شرکتهای این صنعت از معضل هزینه مالی بسیار بالا برخوردارند و علاوه بر ساختار مالی مشکل دار این صنایع، هزینه های عمومی و اداری بسیار بالایی به این شرکتها تحمیل شده که با شرایط فعلی هرقدر هم افزایش نرخ بگیرند نمی توانند این شرکتها را به سوددهی قابل توجهی برساند تا قیمتهای بالا را برای آنها توجیه کند. شاید اخباری چون افزایش سرمایه از تجدید ارزیابی یا واگذاری بخشی از این شرکتها به بخش خصوصی در آینده بتواند ناجی وضعیت بنیادی این شرکتها گردد.
وی افزود: درمورد صنایعی همچون بانکی ها بحث تسعیر ارز و تجدید ارزیابی بزرگترین پتانسیل رشد این گروه است که بنظر می رسد در حال عملیاتی شدن بوده و می تواند تا مدتی باعث رشد قیمت این گروه گردد.اما رشد پایدار در صنایعی می تواند اتفاق بیفتد که اثر سودآوری مشخصی بر میزان فروش یا مبلغ فروش داشته باشد. بنظر بنده صنایعی همچون شوینده ها، غذایی ها، قندی ها، گروه کانه های غیر فلزی (نسوز ها)، گروه رایانه، گروه حمل و نقل، گروه بیمه و با توجه به رشد قیمتها در خودرو و مسکن و در نهایت گروه لیزینگ هم با نگاه یکساله می تواند از گروه های خوب و کم ریسک بازار قرار بگیرد.
ذولفقاری خاطرنشان کرد: در مورد گروه انبوه سازی با توجه به رکود فراگیر در مسکن در کشور بعید بنظر می رسد شاهد اتفاقات عجیب و غیر قابل تصور باشیم. در گروه سیمان و کاشی و وابسته انبوه سازی هم بجز شرکتهای صادراتی نمی توان انتظارخاصی از این شرکتها داشت.
وی در انتها گفت: در کل گزارشات ماهانه در آبان و آذر و در ادامه گزارشات ۹ ماهه، شرکت ها می تواند راهگشای مسیر بازار تا اسفند ماه باشد. اگر میزان فروش کاهش قابل توجهی در این دوماه داشته باشد نباید انتظار رشد قدرتمند و قابل توجه در بازار داشت. لذا بنوعی می توان گفت که بازار با رکود و فرسایش روبرو می شود و رشدهای بازار از جنس نوسانات و ماجراهایی نظیر تجدید ارزیابی و تغییر مدیریت و … خواهد بود که می تواند حقیقت داشته یا نداشته باشد.و چنانچه گزارشهای آبان و آذر تغییر محسوسی نسبت به بقیه ماه های سال نداشته باشد بازار با چشم انداز دلار بالای ۱۰ هزار تومانی مجددا به صنایع دلار محور و صادراتی روی خوش نشان خواهد داد و احتمال عبور شاخص کل از سقف ۱۹۰۰۰۰ واحدی افزایش خواهد یافت.
Wednesday, 31 May , 2023