واردات مستقیم کاغذ به اشتغال لطمه میزند/ تخصیص ارز به واردات خمیر ویرجین گردش نقدینگی را به همراه دارد
مدیرعامل شرکت کاغذ کاوه گفت: هماکنون تخصیص ارز به واردات خمیر ویرجین افزون بر اینکه تولید محصولات کاغذی را در کشور ممکن میکند، زمینه اشتغال و گردش نقدینگی را به همراه خواهد داشت، اما واردات کاغذ بهطور مستقیم از خارج افزون بر ارزبری به اشتغال نیز لطمه میزند.
امیرسامان اسفندیاری درباره شرایط تولید خمیر ویرجین به خبرنگار بورس امروز گفت: از آنجا که خمیر ویرجین از چوب تهیه میشود کشور ما به دلیل ضعف در صنعتی کردن جنگلها، نبود و اجرا نشدن قوانین مربوطه، در کنار شرایط جغرافیایی و آب و هوایی، امکان تهیه این خمیر را در داخل ندارد.
وی با اشاره به وجود مشکلات تأمین ۱۰۰ درصدی خمیر ویرجین در داخل، افزود: با وجود وابستگی به واردات این خمیر اکنون چند شرکت قابلیت تولید این خمیر را در سطح محدود دارند، باتوجه به اینکه بخشی از این خمیر از چوب تولید میشود، شرکتهایی همچون چوکا و کاغذ پارس که با باگاس این خمیر را تولید میکنند همراه با چند شرکت دیگر امکان تولید خمیر ویرجین را دارند.
جایگزینی مواد شیمیایی در بخشی از تولید موادکاغذی
عضو هیئت مدیره سندیکای کاغذ و مقوای ایران عنوان کرد: خمیر ویرجین برای تولید و تهیه تعدادی کاغذ خاص استفاده میشود که با پیشرفت در این صنعت بخشی از مواد مورد نیاز این خمیر با مواد شیمیایی جایگزین شدهاند، با این وجود برای تولید بعضی از کاغذها همچون کاغذ کرافت که نیاز اساسی صنعت بسته بندی است، به واردات این خمیر به شدت نیاز داریم.
مدیرعامل شرکت کاغذ کاوه با بیان اینکه تولید داخل در حداکثر ظرفیت ممکن امکان تأمین ۲۵ درصدی نیاز خمیر ویرجین داخلی را ندارد، گفت: بخشی دیگری از مصارف این خمیر در تولید تیشیو (tissue) است که برای کیفیت مطلوب عرضه در بازار آن نیاز ضروری به واردات خمیر ویرجین دارند.
اسفندیاری یادآور شد: در داخل برای استفاده از خمیر باگاس در تولیدات این صنعت تلاشهایی میشود اما باتوجه به شرایط داخلی به نظر میرسد واردات این خمیر لازم است زیرا زمینه تولید خمیر ویرجین برای بسیاری از کارخانهها زمانبر است.
ضرورت تأمین ارز برای واردات خمیر ویرجین
وی با اشاره به ضرورت تخصیص ارز برای واردات خمیر ویرجین اظهار داشت: درصورتی که ارز لازم به این مسئله تخصیص داده نشود، هزینههای دیگری برای کشور ایجاد خواهد شد. هماکنون تخصیص ارز به واردات خمیر ویرجین افزون بر اینکه تولید محصولات کاغذی را در کشور ممکن میکند، زمینه اشتغال و گردش نقدینگی را به همراه خواهد داشت.
عضو سندیکای کاغذ و مقوای ایران عنوان کرد: باتوجه به اینکه بعضی از کشورها به لیل صنعتیسازی جنگلها و وجود آب و هوای مناسب این خمیر را تولید میکنند، بهتر است با ورود این خمیر به داخل در کنار تأمین نیاز داخلی از طریق ارزش افزوده ایجاد شده بازارهای صادراتی را نیز تأمین کنیم.
توانایی عرضه محصولات کاغذی به بازار اروپایی
مدیرعامل شرکت کاغذ کاوه گفت: از جمله بازارهای صادراتی که در شرایط کنونی برای محصولات ما وجود دارد، بازار صادراتی کشورهای همسایه همچون عراق، افغانستان و کشورهای حوزه اوراسیاست، شایان ذکر است که بعضی از شرکتهای بخش خصوصی موفق به عرضه محصولات خود در این حوزه به بازارهای اروپایی نیز شدهاند.
مهندس اسفندیاری با تأکید بر اینکه اختصاص ارز به واردات خمیر ویرجین برای تولید کاغذ در داخل افزون بر تأمین نیاز داخلی زمینه صادراتی نیز دارد، افزود: باتوجه به اینکه واردات کاغذ بهطور مستقیم از خارج افزون بر ارزبری به اشتغال نیز لطمه میزند.
تنظیم سیاست تجارت متقابل با واردات خمیر ویرجین
وی اظهار کرد: درصورتی که سیاستی تنظیم شود تا با واردات خمیر ویرجین امکان عرضه کاغذ به آن کشور نیز فراهم شود، بهترین تصمیم اختصاص ارز به واردات خمیر ویرجین است؛ اگرچه در ابتدا برقراری چنین همکاری مشکل است، اما نتایج قابل توجهی را به همراه خواهد داشت. شاید بتوان به این موضوع نیز به عنوان یک راهکار در کنار تخصیص ارز برای واردات خمیر ویرجین نگاه کرد.
عضو هیئت مدیره سندیکای کاغذ و مقوای ایران گفت: باتوجه به نیاز روز افزون این محصول در داخل کشور میتوان گفت تقاضای لازم برای فرآوردههای این خمیر در داخل وجود دارد بنابراین کارخانههای کاغذسازی کشور با وجود تقاضای داخلی قابلیت پوشش بخشی از هزینههای واردات این خمیر را خواهند داشت.
تخصیص ارز به خمیرهای اختصاصی فرآوردههای کاغذی
مدیرعامل شرکت کاغذ کاوه عنوان کرد: باوجود افزایش قیمتها و هزینههای تولید، در صورت تسهیل شرایط واردات و اعطا مجوز ورود این خمیر به کشور در کنار خمیر تولیدی داخل، مواد اولیه کاغذسازان را تأمین خواهد کرد. در سطح جهانی مدتهاست که پس از اجرای آزمایشی، شرکتها برای تولید محصولات مختلف کاغذی از خمیر مختص به آن بهره میبرند. در نتیجه بهتر است تا تولیدکنندگان از خمیر مربوط به محصول خودشان استفاده کنند.
اسفندیاری توضیح داد: اگرچه امکان تولید طیفی عمده از محصولات کاغذی با نوعی خمیر ویرجین وجود دارد اما بهرهبرداری از خمیر اختصاصی در هر محصول یک تجربه آزمایش شده است بنابراین خمیرها اکنون در سراسر جهان به صورت تخصصی تولید و مصرف میشوند برای نمونه خمیری که برای تولید کاغذ کرافت استفاده میشود با خمیر مصرفی در تولید دیگر محصولات میتواند تفاوت داشته باشد.
عضو هیئت مدیره سندیکای کاغذ و مقوای ایران اظهار کرد: پیشنهاد میشود تولیدکنندگان اجازه واردات خمیر مخصوص محصولات خود را داشته باشند. با وجود همه مشکلاتی همچون تورم و رشد نرخ ارز بهنظر میرسد امکان اجرای این پیشنهاد وجود دارد زیرا تمایل تولیدکنندگان به حفظ خط تولید و شرایط کنونی بازار کاغذ در کشور زمینه تأمین نقدینگی واردات خمیر را به تولیدکنندگان داده است.