پیشنهادهای انجمن فولاد برای افزایش عرضه شمش فولادی در بورس کالا
به دنبال اقدامهای اخیر بعضی از سازمانهای نظارتی در احضار مدیران واحدهای فولادی و الزام آنها به عرضه ۶۰ درصد از تولید در بورس کالا، انجمن تولیدکنندگان فولاد طی نامهای به مدیرعامل سازمان حمایت ضمن درخواست توقف فشارهای اخیر وارده به فولادسازان برای عرضههای مازاد بر نیاز داخلی سه پیشنهاد برای افزایش عرضه شمش فولادی در بورس کالا را ارائه کرد.
به گزارش ، انجمن در این نامه با تشریح ایرادات محتوایی و روند قانونی نامه مورخ ۲۰ اردیبهشت ۹۹ معاونت امور معادن و صنایع معدنی وزارت صمت مبنی بر عرضه ۶۰ درصد از تولید واحدهای فولادی در بورس کالا، به مصوبههای نشست ۹۷ کارگروه تنظیم بازار استناد کرده و خواستار تسریع در ابلاغ کف عرضههای جدید شمش شده است.
برخی ایرادهای مدنظر انجمن درباره نامه فوق که مبنای اقدامهای نهادهای نظارتی قرار گرفته به صورت زیر اعلام شده است:
مزیتهای نسبی و توجیهی هر یک از واحدهای فولادی را نادیده گرفته است.
به میزان خود مصرفی هر یک از واحدهای تولیدی توجهی نشده است.
توسعه صادرات هر یک از واحدهای فولادی باوجود تاکیدهای رئیس جمهوری، سرپرست وزارت صمت و دیگر مقامهای عالی کشور در نظر گرفته نشده است.
تولیدات خاص شرکتها (برای نمونه برای صنایع دفاعی و مراکز حساس کشور) لحاظ نشده است.
نحوه تامین مواد اولیه کارخانجات فولادی به ویژه واحد های ذوب القایی مدنظر قرار نگرفته است.
تناسب عرضه و تقاضا در بورس کالا با تمرکز بر نیاز واقعی صنایع پایین دستی و حذف واسطه گری در بورس کالا مورد توجه نبوده است.
سید رسول خلیفه سلطانی، دبیر انجمن فولاد در این نامه با اشاره خاص به واحدهای ذوب القایی که مراجعات نظارتی بیشتری به آنها صورت گرفته است، بیان داشته که الزامات و مقدمات عرضه شمش تولیدی این واحدها فراهم نشده است و لذا برای افزایش عرضه میبایست این پیشنیازها را رفع کرد. انجمن در نامه خود آورده است: «با توجه به عدم دریافت سهمیه مصوب آهن اسفنجی این کارخانجات و تامین قراضه مورد نیاز از بازار آزاد و همچنین در نظر گرفتن میزان پرت و ضایعات و ضرایب تبدیل و هزینه های تولید و با توجه به کنترل قیمت شمش در بورس کالا، عرضه شمش تولیدی این واحد ها در بورس کالا به معنی زیان واحد های تولیدی از فروش محصول خود است که طبیعتاً چنین هدفی مدنظر مسئولین محترم وزارت صنعت، معدن و تجارت آن هم در سال جهش تولید نمی باشد. »
انجمن در بخش پایانی نامه خود ضمن درخواست برای توقف فشارها بر واحدهای فولادی، پیشنهادات زیر را هم ارائه کرده است:
«بازرسیهای وزارت صنعت، معدن و تجارت و سازمانهای صمت استان ها و سایر نهادهای نظارتی به جای تمرکز بر عرضه شمش در بورس کالا بدون در نظر گرفتن الزامات و مقدمات آن، برتخصیص آهن اسفنجی این واحدها با قیمتهای مصوب معطوف گردد. بدیهی است در همین راستا، تثبیت ضرایب قیمتی زنجیره فولاد و رعایت مصوبات پیشین لازم الاجرا میباشد.
با نظارت حداکثری بر بازار آهن قراضه که در حال حاضر آشفتهترین و در عین حال کلیدیترین بازار مواد اولیه فولاد کشور است، امکان تامین مواد اولیه واحدهای فولادی با قیمت مناسب فراهم گردد.
اصلاح قیمت پایه شمش فولادی در بورس کالا به نحوی صورت پذیرد که مطابق روال سالیان قبل از ۹۷، هریک از عرضهکنندگان بتوانند بر اساس بهای تمام شده خود و در نظر گرفتن تقاضای موثر، مطابق با مقررات بورس کالا نسبت به اعلام قیمت پایه اقدام نمایند.»