وضعیت تولید و مصرف اوره در صنعت پتروشیمی
حمیدی کارشناس بازار سرمایه درباره ی تولید و مصرف اوره در صنعت پتروشیمی به گفتگو پرداخت. حمیدی عنوان کرد:گاز آمونیاک به عنوان ساده ترین و مهمترین ترکیب هیدروژنه اتم نیتروژن است. ماده اولیه برای تولید آمونیاک همان گاز سنتز است که این گاز از گاز طبیعی، ذغال سنگ و همچنین سوخت های مایع تولید می […]
حمیدی کارشناس بازار سرمایه درباره ی تولید و مصرف اوره در صنعت پتروشیمی به گفتگو پرداخت.
حمیدی عنوان کرد:گاز آمونیاک به عنوان ساده ترین و مهمترین ترکیب هیدروژنه اتم نیتروژن است. ماده اولیه برای تولید آمونیاک همان گاز سنتز است که این گاز از گاز طبیعی، ذغال سنگ و همچنین سوخت های مایع تولید می گردد.
وی افزود:در سبد محصولات تولیدی از آمونیاک، اوره بیشترین سهم را با ۵۷% به خود اختصاص داده است. اوره به عنوان اصلی ترین ماده به عنوان کود شیمیایی در دنیا مصرف گردیده است.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد:بیش از ۹۰% از تولید اوره در دنیا، به منظور استفاده به عنوان کودهای شیمیایی حاوی نیتروژن است. در کاربردهای عمومی، اوره دارای بالاترین مقدار ازت در میان تمامی کودهای جامد نیتروژنی میباشد (۴۶٫۷%). بر این اساس، اوره پایینترین هزینههای حمل و نقل را به ازای هر واحد از تغذیه نیتروژنی به بار میآورد.
وی در ادامه افزود: اوره در خاک، هیدرولیز شده و به آمونیاک و دیاکسید کربن مبدل میگردد. آمونیاک حاصل از این فرایند، توسط باکتری های موجود در خاک به نیترات اکسیده میشود و در نتیجه میتواند توسط گیاه جذب گردد. اوره همچنین در بسیاری از موارد، در فرمولاسیون چند جزیی کودهای جامد نیز، مورد استفاده واقع میشود.
حمیدی تاکید کرد: از آنجا که اوره به میزان زیادی محلول در آب است، بنابراین برای استفاده در محلولهای کودی نیز بسیار مناسب است (از جمله در ترکیب با آمونیوم نیترات و به صورت UAN) به عنوان مثال در کودهای foliar feedخوراک برگ مانند (کود مخصوص برگ). در بهکارگیری کودها، شکل گرانولی کود بر شکل پریل prills آن رجحان دارد، چراکه به دلیل باریکتر بودن اندازه ذرات در نوع گرانولی توزیع و انتشار آن راحتتر انجام میپذیرد و این برای برنامه مکانیکی یک امتیاز بهشمار میآید.
وی افزود: شایعترین نوع ناخالصی موجود در اوره صناعی، بیورت biuret میباشد، که موجب تضعیف رشد گیاه میشود.اوره بهطور معمول، به میزان بین ۴۰ تا ۳۰۰ کیلوگرم به ازای هر هکتار (در اراضی کشاورزی) پخش میگردد، اما در مجموع این میزان، متفاوت است. در برنامههای کوچکتر میزان اتلاف و ضرر به علت شسته شدن پایینتر است.
کارشناس بازار سرمایه اظهار داشت: در طول تابستان، اوره اغلب درست قبل از آبیاری (بارش باران) یا در حین آن پخش میشود تا زیان عمل تبخیر به حداقل رسانده شود (فرایندی که در آن، نیتروژن به صورت گاز آمونیاک در اتمسفر ناپدید میشود). اوره با سایر کودها چندان سازگار نیست.
در مورد دانه پنبه و غلات، اوره معمولاً در زمان انجام آخرین مرتبه کشت و درست قبل از مرحله کاشت مورد استفاده قرار میگیرد.
وی در ادامه گفت:در مناطقی که بارش باران در آن مناطق بالاست و همچنین در خاکهای شنی (که نیتروژن میتواند به طریق شسته شدن از دست برود) یا هنگامی که فصل بارش خوبی انتظار میرود، میتوان در طی فصل رشد، از اوره برای پوشانیدن کنارهها یا نقاط مرتفع زمین کشاورزی استفاده کرد. پوشانیدن نقاط مرتفع بوسیله اوره، همچنین در مراتع و اراضی خاص محصولات علوفهای نیز، محبوب است و طرفدار دارد. در مورد کشت نیشکر، از اوره به روش پوشانیدن کنارهها و پس از کاشت محصول بهره برده میشود. این روش برای تمامی محصولات مشابه نیشکر مثل خیزران ratoon نیز به کار میرود.
حمیدی اشاره کرد:در آبیاری محصولات کشاورزی، اوره را میتوان به صورت خشک به خاک افزود یا آن را به صورت محلول و از طریق آب آبیاری به کار برد. در مورد محصولات باغی، میتوان از افشانههای مخصوص برگ، که اوره را با غلظت ۰٫۵% تا %۲ پخش میکنند، استفاده کرد. در این مورد اغلب از اورهای که میزان بیورت biuret در آن اندک است، استفاده میشود.
از آنجا که اوره جاذب رطوبت از اتمسفر و سطح هواست، در نتیجه برای ذخیرهسازی آن، بهطور معمول از بسته یا کیسه مهر و موم شده پالت مانند (به شکل تشک) استفاده میشود. همچنین اگر نیاز به ذخیره کردن آن به صورت عمده باشد، باید آن را تحت پوشش با پارچه مخصوص کرباسی که قیراندود و عایق آب است، قرار داد. ضمناً توصیه میشود که اوره را باید همانند بسیاری از دیگر کودهای جامد، در محلی خنک و خشک، که تهویه در آن محل به خوبی صورت میگیرد، ذخیره کرد.