کار سخت ترامپ برای جلوگیری از افزایش نرخ بهره در دسامبر
مسعود عبدیزدان،کارشناس بازار سرمایه با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. عبدیزدان عنوان کرد: انتظار می رود فدرال رزرو تا پایان امسال نرخ بهره را یکبار دیگر افزایش دهد. سال ۲۰۱۹ نیز با توجه به نرخ تورم ایالات متحده احتمال سه بار رشد نرخ بهره می رود. بازار انتظار دارد که نرخ بهره برای آخرین […]
مسعود عبدیزدان،کارشناس بازار سرمایه با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
عبدیزدان عنوان کرد: انتظار می رود فدرال رزرو تا پایان امسال نرخ بهره را یکبار دیگر افزایش دهد. سال ۲۰۱۹ نیز با توجه به نرخ تورم ایالات متحده احتمال سه بار رشد نرخ بهره می رود. بازار انتظار دارد که نرخ بهره برای آخرین بار در دسامبر رشد کند و به ۲٫۵۰ درصد برسد. با این وجود، این احتمال هنوز ۱۰۰ درصد نیست. اختلاف بر سر این موضوع میان اعضای فدرال رزرو شنیده می شود و در این میان البته تلاش ها و لابی گری های دولت ترامپ برای جلوگیری از رشد نرخ در دسامبر هم ادامه دارد.
وی افزود: جروم پاول برای اجماع نظرات اعضای فدرال رزرو کار سختی دارد. قدر مسلم داده های اقتصادی فعلی ایالات متحده روند رشد تدریجی نرخ بهره را حمایت می کند، اگرچه بازار سهام نیویورک از این اخبار تاثیر مثبتی نمی پذیرند. در حالی که کابینه ترامپ قصد توقف روند رشد نرخ بهره را برای افزایش سودآوری شرکتهای امریکایی دارد، اما فدرال رزرو معتقد است عدم تغییر نرخ بهره در شرایطی که اقتصاد در وضعیت خوبی به سر می برد ممکن است باعث ایجاد حباب شده و در آینده اقتصاد را تحت الشعاع قرار دهد. در این بین به نظر می رسد ترامپ کار مشکلی در پیش دارد.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد: سال ۲۰۲۰ به عنوان پایان دوره انقباضی پولی در آمریکا عنوان شده است. بر طبق برنامه ریزی انتظار می رود که نرخ بهره ایالات متحده در پایان این سال به ۳ تا ۳٫۵ درصد برسد. این میزان در قیاس با دوره قبلی سیاست انقباضی نرخ پایینی به شمار می رود.
وی اظهار داشت:با نگاهی به گذشته ملاحظه می شود که در اکثر دوره های سیاست انقباضی از سال ۱۹۶۰ نرخ بهره نزدیک به ۵ درصد بوده است. با توجه به شرایط خوب اقتصاد آمریکا در دوره حاضر، این میزان افزایش نرخ بهره منطقی به نظر می رسد و تا زمانی که داده های اقتصادی سیگنالی از تضعیف منتشر نکنند رشد نرخ بهره ادامه خواهد یافت.
عبدیزدان تاکید کرد: نکته قابل توجه دیگر در اقتصاد امریکا وارونگی منحنی نرخ بازگشت اوراق قرضه می باشد. شواهد نشان می دهد که نرخ بازگشت اوراق ۲ ساله امریکا در حال نزدیک شدن به نرخ بازگشت اوراق ۱۰ ساله می باشد و این موضوع می تواند تمایل خریداران به سرمایه گذاری در اوراق بلندمدت را کاهش دهد. افزایش نرخ بهره سریع تر از انتظار بازار باعث تمایل خریداران به خرید اوراق کوتاه مدت شود. وارونگی در منحنی نرخ بازگشت اوراق قرضه همواره سیگنالی از ایجاد رکود در اقتصاد بوده است. از این رو، اگر قرار باشد رکودی در اقتصاد آمریکا رخ بدهد، بانک مرکزی بایستی ابزار لازم را برای بازگرداندن رونق به اقتصاد داشته باشد و یکی از کلیدی ترین ابزارها برای نهاد سیاست پولی نرخ بهره می باشد.
وی در ادامه افزود:از سوی دیگر، علیرغم اظهارنظرهای منفی ترامپ علیه سیاست های فدرال رزرو، این نهاد در حفظ تمامیت و استقلال خود کوشیده است. سپردن تنظیم نرخ بهره به دولت نه تنها در ایالات متحده بلکه در کلیه دولتها باعث استفاده های سیاسی کوتاه مدت شده و پایین نگه داشتن تصنعی نزخ بهره خواهد شد که در صورت بروز رکود باعث در هم شکستن اقتصاد یک کشور می شود. از این رو، می توان انتظار داشت که ترامپ با دادن این چنین شعارهایی ره به جایی نخواهد برد و وی از این گونه حرکات تنها قصد دارد تا بر جروم پاول رئیس این نهاد تاثیر روانی گذارد. فدرال رزرو به صراحت اعلام کرده بدون توجه به این گفتار بهترین گزینه برای اقتصاد ایالات متحده را در پیش خواهد گرفت.
عبدیزدان در انتها اشاره کرد: نرخ تورم امریکا با توجه به افزایش دستمزدها در دوره اخیر در نزدیکی ۲ درصد تعیین شده به سر می برد. با این حال، داده های اقتصادی قوی امریکا ممکن است باعث شود تا در دو سال آینده نرخ تورم از ۲ درصد نیز بالاتر برود. لذا، عزم فدرال رزرو برای افزایش نرخ بهره ممکن است در دوره پیش رو تقویت شده و تلاش کابینه ترامپ برای جلوگیری از این امر را ناکام گذارد.