ابطال معاملات فولادی مانع افزایش قیمت نمیشود
مدیر کالا و انرژی کارگزاری بورس بیمه ایران معتقد است ابطال معاملات فولادی در بازار سرمایه، نمیتواند مانع افزایش قیمت محصولات فولادی شود.
علی بخشنده در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، با بیان این مطلب گفت: در هفته گذشته شاهد تغییر نرخ پیش پرداخت در بورس کالا برای برخی محصولات فلزی بودیم.
وی افزود: به رغم آنکه در بورس کالا نرخ پیش پرداخت خرید محصولات فولادی به جز تیرآهن از ۵۰ درصد به ۲۰ درصد کاهش یافت. (البته نرخ پیش پرداخت تختال و اسلب حدود ۱۰ درصد است.) یک هفته بعد مدیریت بورس کالای ایران باتوجه به بالاروفتن نرخ دلار و پیش بینی افزایش قیمت محصولات فولادی، این نرخ را به ۵۰ درصد بازگرداند که این موضوع باعث شد تا بخشی از تقاضای مشتریان کاهش یابد.
مدیر کالا و انرژی کارگزاری بورس بیمه تأکید کرد: باتوجه به نقش شمش به عنوان ماده اولیه مقاطع فولادی که در روز چهارشنبه هفته گذشته شاهد افزایش قیمت آنها بودیم، قیمت شمش نیز در هفته جاری این افزایش را به خود خواهد دید. چراکه عرضه و تقاضا تعیین کننده قیمت هستند. بهترین شیوه دخالت نکردن در معاملات است تا بازار تعیین کننده قیمت تعادلی باشد.
پتانسیل افزایش قیمت نفت تا بیش از ۵۵ دلار
مدیر کالا و انرژی کارگزاری بورس بیمه ایران در خصوص عوامل اثرگذار بر قیمت محصولات بورس کالا توضیح داد: پس از شوک نفتی که در بازار جهانی رخ داد، قیمتها ریزش کردند که به حداقل قیمتهای آتی در ۴۰ سال اخیر رسید. پس از بازگشت دوباره این قیمتها، اکنون قیمت نفت در محدوده ۴۰ تا ۴۵ هزار دلار تثبیت شده است. این قیمت پتانسیل افزایش تا بیش از ۵۵ دلار را متناسب با افزایش تقاضای جهانی نفت دارد.
بخشنده در خصوص تأثیر این تثبیت قیمت بر بورس کالا بیان کرد: باتوجه به روند بهبود قیمتهای جهانی، پس از اتمام تعطیلات عاشورا و تاسوعا در هفته گذشته، شاهد افزایش قیمت محصولات پتروشیمی بودیم. علاوه بر این، در بازار محصولات فلزی نیز این افزایش رخ داد. به طوری که قیمت اکثر محصولات فلزی در بورس جهانی افزایشی بودند همچنان که در بورس لندن این افزایش رخ داد.
وی عنوان کرد: قیمت طلا پس از یک گپ خود را به ۲ هزار دلار رساند. پیش بینیها حاکی از افزایش قیمت محصولات (commodities) تا پایان سال ۲۰۲۰ است. یکی از عوامل مؤثر در بورس کالای در هفته ای که گذشت، افزایش نرخ دلار نیمایی بوده است که مرز روانی ۲۰ هزار تومان را شکست و به ۲۰ هزار و ۵۰۰ تومان رسید.
بخشنده در خصوص اثر نرخ نیمایی بر قیمت محصولات بورس کالا ایران گفت: باتوجه به اینکه قیمت اکثر محصولات و کامودیتی ها در ایران براساس نرخ دلار نیمایی است، رشد این نرخ یک شوکی به بازار کالاها وارد کرد. بنابراین نرخ محصولات در بازار کالایی نست به هفته گذشته با یک افزایش نرخ رو به رو شدند.
رشد دلار نیمایی عامل شوک قیمت محصولات داخلی
مدیر کالا و انرژی کارگزاری بورس بیمه ایران با اشاره به درصد افزایش قیمتها افزود: این افزایش نرخ بین ۱۰ تا ۱۵ درصد بوده است که علاوه بر بخش فلزات در بازار پتروشیمی نیز صورت گرفت. رقابت بالای محصول شمش فولادی موجب ابطال این معاملات در هفته ای که گذشت شد اما رقابت محصولات مقاطع فلزی همچون تیرآهن و میلگرد بین ۱۰ تا ۱۵ درصد قیمتها را افزایش داد.
بخشنده گفت: باتوجه به اینکه قیمتگذاری محصولات پتروشیمی در دو هفته گذشته انجام نشده است، بازار پیش بینی میکرد در هفته جاری شوک حداقل ۱۰ درصدی در قیمت پایه این محصولات صورت گیرد. لذا افزایش نرخ دلار که در چند سال اخیر همواره وجود داشته است، موجب شد ریزش قیمتها در بازار جهانی تأثیری بر نرخ کامودیتیها در بازار داخل نداشته باشد.
وی در ادامه یادآوری کرد: افزایش نرخ دلار در کنار رشد قیمتهای جهانی موجب خواهد شد تا قیمتها در بورس کالا با افزایش رو به رو شوند. به تبع آن شرکتهای تولیدکننده کالایی نیز سودهای بالاتری نسبت به پیش بینیهای خود کسب خواهند کرد.