بازگشت اعتماد مهمترین نکته در وضعیت امروز بازار
معاون عملیات و عضو هیئتمدیره کارگزاری صبا جهاد معتقد است که شرکتهایی ارزندگی دارند، بعد از اصلاح بازار قطعا به نقطههای جذابی روی نمودارها، گزارشها و تحلیلها رسیدهاند.
مهنوش کریم در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز، در ارتباط با بحث وضعیت این روزهای بازار گفت: مهمترین نکته از بین بردن حس ترس و وحشت به وجود آمده در بازار و برگرداندن حس اعتماد است، از لحاظ رفتاری نیز باید در نظر گرفت که ایجاد ترس و وحشت حتی برای افراد صبورتر، حرفهایتر و خوشبینتر نیز اندکاندک منجر به این میشود به این یقین برسند که بازار تمام شده است و بهترین و حرفهایترین عملکرد آنها در این مرحله جایگزین کردن سهمها است.
وی افزود: خیلی از افراد که حرفهای نیستند یا تجربه کافی ندارند، اعتمادشان کاملا از بین رفته است به هر روشی قصد خروج از بازار را دارند.
ریزش سهمهای ارزنده رخ نداد
معاون عملیات و عضو هیئتمدیره کارگزاری صبا جهاد تاکید کرد: مهمترین آیتم سعی در کنترل و مهار این وضعیت است. با برآورده شدن این مولفه میتوان به آیتم بعدی که این روزها بازار به شدت به آن احتیاج دارد، پرداخته شود.
کریم گفت: بحث، توجه بیشتر به نمودارها، گزارشها و تحلیلها است. به هر حال شرکتهایی که ارزندگی خود را دارند، بعد از این اصلاح بازار قطعا به نقطههای جذابی رسیدهاند که توسط سهامداران مورد بررسی قرار بگیرد و وارد بحث سرمایهگذاری روی این نمادها شوند.
وی همچنین بر کلمه اصلاح تاکید کرد و گفت: کلمه ریزش باید با شک و تردید بیان شود؛ چراکه در ارتباط با سهمهای ارزنده ریزش اتفاق نیفتاده است.
معاون عملیات و عضو هیئتمدیره کارگزاری صبا جهاد ادامه داد: نکته دیگری در رابطه با خبرهای موجود در بازار، پررنگتر شدن خبرهای مثبت است. مبحث افزایش سرمایههای مطرح شده که بعضا به آن پرداخته خواهد شد، مبحث بهبود نرخهای فروش، افزایش تناژ و مبلغ فروش که متولیان میتوانند از این فاکتورها بهره ببرند و اخبار را بهتر به بازار معرفی کنند. این مسئله برای جلب نظر سرمایهگذارها میتواند کمککننده باشد.
نرخ دلار نیمایی
معاون عملیات و عضو هیئتمدیره کارگزاری صبا جهاد در ادامه صحبتها گفت: موضوع همیشگی مطروح در بازار سرمایه مبحث نرخ ارز و نرخ دلار نیمایی است که افزایش پیدا کرده است، در این مسئله افزایش در قیمتهای جهانی را میبینیم. این مسائل برای شرکتهای بزرگ و صادراتی اثرات بسیار مثبتی خواهد داشت و چینش سبد سرمایهگذاری را میتوانند در این قیمتهای مناسب داشته باشد. وی افزود، موضوعی در بازار در خصوص افزایش دامنه نوسان بوده است. ابتدا به این صورت مطرح شد که دامنه نوسان در نمادهای بزرگ از ۵ درصد به ۱۰ درصد افزایش پیدا میکند و در اکثر مصاحبهها این مسئله تکذیب شد و اعلام شد در شورای عالی بورس مطرح نشده است.
کریم تصریح کرد: از دو منظر میتوان به این موضوع نگاه کرد؛ در مقطع فعلی برای سهامی که با ریزش خود باعث دامن زدن بیشتر جو منفی بازار میشوند، بعضا میتواند اثر مثبتی داشته باشد. سهامی که اصطلاح لیدر بودن بازار را یدک میکشند، صعودهای بیپروایی داشتهاند و همچنین سیر نزولی را نیز همینگونه طی کردهاند. سهام مذکور در صعودها خودشان پیشرو بودند و در نزولها علاوه بر تاثیر بر خود و همگروهیها، کل بازار را تحت تاثیر قرار میدهند.
وی افزود: اگر یکبار دچار ریزش شوند و اصلاح قیمت مناسب اتفاق بیفتد؛ از لحاظ زمانی به برگشت زودتر بازار کمک میکند.
تضمینی برای نبود هیجانات نیست
معاون عملیات و عضو هیئتمدیره کارگزاری صبا جهاد تصریح کرد: از منظر دیگر اگر به این مسئله نگاه شود، تضمینی وجود ندارد که جلوی هیجانات گرفته شود؛ چراکه بخش زیادی از بازار بهخصوص از ابتدای سال ۹۹، توسط غیرحرفهایها اداره میشود. در این شرایط افزایش دامنه نوسان نمیتواند جلوی هیجانات را بگیرد، چه در بعد منفی قضیه و چه در بعد مثبت قضیه.
کریم توضیح داد: جنبه منفی قضیه ممکن است این باشد که همچنان به هر قیمتی بخواهند بفروشند و خارج شوند. این روند علاوه بر اصلاح نشدن قیمت، از بعد زمانی نیز بسیار طول خواهد کشید. همچنین در روندهای مثبت نیز دوباره رشدهای سریع و پیدرپی و در نهایت ریزش سنگین در پی داشته باشیم. این مباحث باید کارشناسی شود به صورت سنجیدهتری انجام شود یا به صورت آزمایشی روی نمادهای بزرگ اجرا شود.
وی ادامه داد: در خصوص کلیت بازار راهکار مناسب از بین بردن حس ترس، وحشت و بازگرداندن اعتماد به بازار، جدا کردن راه نمادهای مثبت و تاثیر گذار و نمادهای ارزنده از نمادهای غیر ارزنده است.
چالشهایی که نبود بازارگردان ایجاد میکند
معاون عملیات و عضو هیئتمدیره کارگزاری صبا جهاد تاکید کرد: منصفانه نیست که شرکتی که گزارش فروش مثبت، افزایش نرخ، افزایش سرمایه یا طرحهای توسعه دارد، در قیاس با شرکت دیگری نزول قیمت سهام داشته باشد.
کریم با اشاره به نکات دیگری، گفت: قرارگیری سرمایهگذاران در مرحله ترس و وحشت و میل به نقد کردن پرتفوی و سهام غیر ارزنده خریداری شده، به دلیل نبود وجود بازار گردان یا حمایت سهامداران عمده منجر به اقدام به فروش در آن نماد میشود که همین امر سبب میشود فشار فروش بر سایر نمادهای ارزنده بیشتر شود و نماد ارزنده نتواند راهش را جدا کند. به هر حال هر نمادی تعدادی سهامدار حقوقی عمده دارد که میتوانند از آنان کمک بگیرند که بازار یک دست و یک پارچه جمع شود؛ و بعد از آن، راه بازار و نمادهای ارزنده جدا شود.