شرکت های سهامی چقدر سود تقسیم کردند؟
شیوع بیماری کرونا از سال گذشته تاکنون، تاثیرات زیادی بر ابعاد مختلف اقتصاد در جهان گذاشته است. برگزاری مجامع عمومی شرکتها که یکی از مهمترین گردهماییهای آنهاست، با شیوع بیماری کرونا، دچار اختلال شد، به طوری که در اسفند گذشته، تنها سه شرکت توانستند مجمع عمومی خود را برگزار و تصمیمات خود را تصویب کنند.
به گزارش بورس امروز، مجمع عمومی سالانه گردهمایی شرکتها به خصوص شرکتهای سهامی است که تصمیمهای مهمی از جمله تقسیم سود، در آن به تصویب میرسد. شرکتهای سهامی موظف هستند تا حداکثر ۴ ماه پس از اتمام سال مالی، مجمع عمومی سالانه خود را تشکیل دهند و تصمیمات لازم را اتخاذ کنند.
با توجه شیوع کرونا در پایان سال ۹۸، در فروردینماه مجامع کمی برگزارشد؛ بهطوری که از بین شرکتهای حاضر در بورس تنها سه شرکت «وارس»، «بعایق» و «سنوین» مجمع عمومی خود را در اسفندماه تشکیل دادند و تصمیمات خود را اتخاذ کردند. در بین این سه شرکت «وارس» با بیشترین EPS (4,794 ریال) و DPS (500 ریال) اولین مجمع عمومی سال ۱۳۹۹ را برگزار کرد که زمان تقسیم سود را از ابتدای اردیبهشتماه تخمین زد.
این درحالی است که «بعایق» با داشتن سود تقسیمی ۳۵۰ ریالی زمان تقسیم سود خود را از نیمه مردادماه پیشبینی کرده است. در این بین با وجود محدودیتهای رفتوآمدی، شاهد برگزاری ۲۲ شرکت در فروردینماه بودیم. در بین این مجامع، «وملت» تنها شرکت بورسی بود که EPS منفی (۲۹-) داشت و هیچگونه سودی از محل سود انباشته خود تقسیم نکرد. بخشی از شرکتهای بورسی مجمع خود را در اردیبهشتماه و خردادماه برگزار کردند.
از بین ۶۱ شرکتی که مجمع خود را در اردیبهشت برگزار کردند، شرکت داروسازی اکسیر (دلر) بیشترین سود تقسیمی و نقدی به میزان ۶,۱۹۸ ریال EPS (یود تقسیمی) و ۵,۸۸۵ ریال DPS (سود نقدی) داشت. این شرکت با وجود بیشترین سود نقدی، پیشبینی زمان پرداخت خود را از مهرماه اعلام کرده است. در این بین شرکت «حآسا» که در نیمه اردیبهشتماه، مجمع عمومی خود را برگزار کرد با داشتن ۱۸۱ ریال سود تقسیمی (EPS) و ۵۵ ریال سود نقدی (DPS) کمترین میزان سود پرداختی را دارد که طبق پیشبینیهای انجام شده در نیمه دوم آبان ماه سود خود را با مراجعه سهامداران به بانک پرداخت خواهد کرد.
شرکت پتروشیمی زاگرس در بین حدود ۶۷ شرکت بورسی مجمع خود را در خردادماه برگزار کردند بیشترین سود تقسیمی و نقدی را داشته است. «زاگرس» در مجمع عمومی سالانه خود که در ۳۱ خردادماه برگزار کرد سود تقسیمی ۱۲,۲۴۵ ریالی (EPS) و سود نقدی ۱۱,۰۰۰ ریالی (DPS) را تصویب نمود. این درحالی است که پیشبینی کرد که این سود نقدی را از تیرماه پرداخت نماید. شرکت الکتریک خودرو شرق با داشتن EPS 14 ریالی (سود تقسیمی) و DPS 10 ریالی (سود نقدی) کمترین سود تقسیمی را در خردادماه به تصویب رسانده است.
این شرکت پیشبینی نموده است از آبان ماه سال جاری این سود را با ارسال مشخصات و شماره حساب به شرکت، پرداخت نماید. عمده مجامع شرکتهای بورسی در تیرماه برگزار شد که شامل ۱۶۳ شرکت بوده است. شرکت پتروشیمی فنآوران که مجمع عمومی سال ۱۳۹۸ خود را در نیمه تیرماه برگزار کرد، اقدام به تصویب سود تقسیمی (EPS) 16,898 ریالی و سود نقدی (DPS) 16,500 ریالی نمود که طبق پیش- بینیهای شرکت از شهریورماه امسال به وسیله تکمیل ثبتنام سجام، سود نقدی خود را پرداخت خواهد کرد.
شرکت سرمایهگذاری صنعت پتروشیمی ساختمان خلیجفارس که با نماد «ویسا» در بورس به فعالیت مشغول است از جمله شرکتهایی است که مجمع خود را در پایان تیرماه برگزار کرد. این شرکت با داشتن سود تقسیمی (EPS) 11 ریالی و سود نقدی (DPS) 2 ریالی کمترین میزان نقد را به سهامداران پرداخت خواهد کرد. این شرکت پیشبینی نمود که سود ۲ ریالی هر سهم را از ابتدای مردادماه پرداخت کند.
با توجه به اینکه از پایان سال گذشته بیماری کرونا شیوع پیدا کرده است لذا شاهد برگزاری مجمع برخی از نمادهای بورسی در مردادماه بودیم. از بین شرکتهایی که مجمع عمومی خود را در دهه اول مردادماه برگزار کردهاند، شرکت نفت سپاهان با تصویب سود تقسیمی (EPS) 1,688 ریالی و سود نقدی (DPS) 750 ریالی بیشتری سود تقسیمی را داشته است. در مقابل شرکت سرمایهگذاری سیمان تأمین با داشتن EPS 747 ریالی و DPS 770 ریالی بیشترین سود نقدی را داشته است.
شرکت سرامیکهای صنعتی اردکان در بین شرکتهایی که مجامع خود را در دهه اول مرداد برگزار کردند، کمترین سود نقدی (DPS) را تصویب کرد. سود تقسیمی این شرکت ۷۸۱ ریال و سود نقدی برابر با ۸۰ ریال است. این شرکت تصمیم دارد طبق پیشبینیهای به عمل آمده از مهرماه سود نقدی ۸۰ ریالی خود را با ارسال مشخصات و شماره حساب به شرکت پرداخت کند.
این درحالی است که شرکت سیمان تهران با ۲۷۸ ریال سود تقسیمی، کمترین EPS را در این بین مجامع تشکیل شده دهه اول مردادماه تصویب نموده است. بهطورکلی از بین مجامع عمومی سالانه تشکیل شده در ۴ ماهه گذشته «وملت» تنها شرکت بورسی بود که سود تقسیمی منفی داشته است و هیچگونه سود نقدی را پرداخت نکرده است. همچنین، پتروشیمی فنآوران با تصویب EPS 16,898 ریالی و DPS 16,500 ریالی بیشترین سود نقدی و تقسیمی را داشته است.
همچنانکه میدانیم با شیوع کرونا ضرورت استفاده از تکنولوژی برای کاهش هزینهها بیشتر شد. لذا سازمان بورس با گسترش خدمات خود در سامانه سجام ضمیمه پرداخت سود مجامع را از طریق این سامانه فراهم نموده است. این درحالی است که اکثریت مجامع برگزار شده در ۴ ماهه گذشته با پیشبینی شروع زمان پرداخت سود، اجرای آن را از طریق راههایی غیر از سامانه سجام تعیین کردند.
راههایی که شامل مراجعه به یک بانک مشخص و ارسال مشخصات و شماره حساب به شرکت است که نشاندهنده عدم استفاده از سامانه سجام به عنوان زیرساخت پرداختی دارد. نکته حائز اهمیت دیگری که در این مجامع قابل توجه است، زمان پرداخت سود به سهامداران است. طبق قانون تجارت شرکتها موظف هستند تا حداکثر ۸ ماه پس از مجمع برگزار شده، سود نقدی را پرداخت نمایند اما این تأخیر به ضرر سهامداران است؛ چراکه ارزش زمانی پول کاهشی است.
هرچند بسیاری از شرکتها حداکثر پس از ۴ یا ۶ ماه سود را پرداخت مینمایید اما گذر ۴ یا ۶ ماه نیز به ضرر سهامداران است. بنابراین، هرچه زمان پرداخت سود طولانیتر شود ارزش سود نقد پرداختی نیز کاهش پیدا میکند. در بین شرکتهایی که مجامع خود را در پایان اسفند و فرودین ماه برگزار کردهاند، «وهنر»، «دیران»، «پکویر» طولانیترین فاصله شروع پرداخت سود نقدی را داشتهاند که طبق پیشبینیها از مهرماه خواهد بود. «شتوکا»، «سیمرغ» و «کسعدی» طولانیترین مدت زمان پیشبینی شده برای شروع پرداخت سود نقد را در بین مجامع سالانه تشکیل شده در اردیبهشتماه داشتهاند که از دیماه خواهد بود.
در بین مجامع سال ۱۳۹۸ که در خردادماه تشکیل شدهاند، «میدکو» و «دفارا» پیشبینی کردهاند که سود نقدی را از بهمنماه پرداخت نمایند که طولانیترین زمان پرداختی در بین مجامع خردادماه است. درحالی که «لخزر»، «وامیر»، «خچرخش»، «خگستر»، «سمگا»، «وتوشه»، «فپسا»، «خکار»، «واحصا»، «وسالت» و «بشهاب» پیشبینی نمودهاند تا سود خود را در اسفند ماه پرداخت نمایند که مجمع خود را در تیرماه برگزار کردهاند. طبق گفتههای فوق برخی از شرکتها علاوه بر اینکه میزان سود چندانی پرداخت نکردهاند، زمان طولانی نیز برای شروع پرداخت این مبلغ در نظر گرفتهاند.