عرضه در بورس کالا به معاملات مسکن شفافیت می بخشد
مسئول معاملات کالا و انرژی کارگزاری تامین سرمایه نوین معتقد است اگر معاملات بازار مسکن وارد بورس کالا شود، معاملات شفافیت قیمتی خواهند داشت.
به گزارش بورس امروز، حال که قرار است اولیه عرضه اولیه املاک و مستغلات روز چهارشنبه هفته جاری در بورس کالا انجام شود، صاحب نظران این حوزه معتقدند که حضور پررنگ و مستمر نهادهای دولتی و بانکها برای عرضه اموال مازاد را راهکار اصلی برای پا گرفتن این معاملات هستند.
خشایار دادمنش در خصوص عرضه املاک در بورس کالا گفت: بازار مسکن در ایران همواره به عنوان یک بازار برای سرمایهگذاری بوده و تقاضای بخش سرمایهگذاری از تقاضای مصرفی آن بالاتر بوده است. در نتیجه اگر معاملات این حوزه در بورس کالا انجام و ثبت شود، نقش بسیار مهمی در شفافیت معاملات و نیز شفافیت قیمتی خواهد داشت.
رونق معاملات با عرضه اموال بانکها
مسئول معاملات کالا و انرژی کارگزاری تامین سرمایه نوین گفت: بورس کالا به دلیل در اختیار داشتن سازوکارهای معاملاتی و راهاندازی تابلوی معاملات املاک و مستغلات میتواند بهترین محل برای انجام این معاملات داشته باشد. اما برای اینکه این معاملات رونق پیدا کرده و مورد استقبال قرار گیرد، باید اجازه دهیم چند معامله انجام شود تا نحوه تسویه معاملات و تحویل و سایر فرآیندهای معاملاتی در این بازار برای فعالان بازار مسکن اعم از عرضهکننده و متقاضیان خرید روشن شود؛ اگر این عرضهها تداوم داشته باشد میتوان به شفافیت قیمتی کمک زیادی داشته باشد.
دادمنش تاکید کرد: برای رونق گرفتن این معاملات و دستیابی به نتیجه بهتر به نظر میرسد در وهله اول باید بانکها و سازمانها و ارگانهای دولتی نسبت به عرضه املاک و اموال مازاد خود در بورس کالا اقدام کنند و بانکها در این مسیر گزینه اول محسوب میشوند تا این عرضهها مستمر و پایدار شود. این موضوع ضمن کمک به رونق معاملات مسکن در بورس به شفافیت سهام بانکها نیز کمک میکند. چرا که با کشف قیمت ملک تحت مالکیت یک بانک میتوان ارزشگذاری بهتر و دقیقتری روی سهام آن بانک ارایه کرد.
بانک اقتصاد نوین پیشقدم شده است
مسئول معاملات کالا و انرژی کارگزاری تامین سرمایه نوین از امکان کشف قیمت مسکن به صورت منطقهای به کمک سازوکار بورس کالا سخن گفت و افزود: مهمترین مزیت عرضه املاک در بورس کالا ایجاد شفافیت در قیمتها و معاملات است. بهطوریکه حتی میتوان بر اساس قیمت کشف شده یک ملک در بورس، قیمت املاک موجود در منطقه مشابه را راحتتر ارزیابی کرد که این موضوع اتفاق خوبی برای شفافیت در بازار مسکن است.
دادمنش به پذیرش یک قطعه زمین و دو باب واحد تجاری بانک اقتصاد نوین در بازار فرعی بورس کالا جهت عرضه در این بورس اشاره کرد و گفت: اخیراً بانک اقتصاد نوین اقدام به پذیرش برخی املاک خود در بورس کالا کرده تا از بستر این بازار و مزایای آن برای عرضه املاک خود استفاده کند که مسلما در صورت معامله و فروش این داراییها، ارزشگذاری سهام این بانک نیز برای سهامداران و سرمایهگذاران واقعیتر و راحتتر خواهد شد.
وی ادامه داد: چنانچه سایر بانکها نیز وارد میدان شوند این معاملات رونق خوبی خواهد گرفت. چراکه بورس کالا زیرساختهای لازم را برای انجام این معاملات در اختیار داشته و تابلوی معاملاتی آن نیز وجود دارد.
اوراق سلف مسکن در دستور کار بورس کالا
مسئول معاملات کالا و انرژی کارگزاری تامین سرمایه نوین به برنامه بورس کالا برای انجام معاملات مسکن در قالب اوراق سلف نیز اشاره کرد و گفت: بورس کالا در حالی طرح انتشار این اوراق را ارایه کرد که به کمک این ابزار معاملاتی، در بخش معاملات خرد و جذب نقدینگی عموم مردم میتوان شاهد مشارکت بیشتری بود.
دادمنش از حذف مزایدههای غیر شفاف در مزایدههای سنتی به عنوان مزیت دیگر عرضه ملک در بورس کالا سخن گفت و اظهار داشت: بهطورقطع با معامله املاک در بورس کالا به جای برگزاری مزایدههای غیر شفاف سنتی میتوان از شائبههایی که در بازگشایی پاکات مزایدهها مطرح میشود، جلوگیری کرد. چراکه در بورس خریداران بایستی قیمت موردنظر خود را در سامانه معاملاتی ثبت کرده و همه به صورت شفاف میتوانند قیمتهای پیشنهادی و برنده نهایی را مشاهده کنند. بورس بازاری مبتنی بر مکانیسم حراج و مزایده است و در آن شخص خریدار، قیمتهای پیشنهادی و قیمت معامله قابل رصد بوده و شفاف است.
وی در پایان تاکید کرد: باید نهادهای دولتی و بانکها مجاب شوند که املاک و داراییهای مازاد خود را که یک تکلیف قانونی است، در بورس عرضه کنند و به این سازوکار معاملاتی شفاف اطمینان داشته باشند. بانک اقتصاد نوین نیز در این زمینه وارد عمل شده و برخی داراییهای خود را برای عرضه در این بازار پذیرش کرده است. کارگزاریها نیز با بازاریابی میتوانند به جذب مشتریان کمک کنند تا بانکها نیز برای عرضه سایر داراییها و املاک خود در بورس کالا اطمینان بیشتری پیدا کنند.