عرضه ۸۵۰ هزارتن روغن پایه در بورس منتظر دستور ستاد تنظیم بازار
سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت با اشاره به تولید حدود ۸۵۰ هزار تن روغن پایه گفت: برای جلوگیری از خامفروشی میتوانیم تمام این تولید را در بورس عرضه کنیم که این روند منوط به مجوز ستاد تنظیم بازار است.
به گزارش بورس امروز، محمدرضا کلامی اظهار کرد: مجموع لوب کات تولیدی در کشور حدود ۱.۷ میلیون تن است که با در نظر گرفتن ۵۰ درصد ضریب تبخیر در حدود ۸۵۰ هزار تن روغن پایه از آن تولید میشود.
وی افزود: ما میتوانیم عرضه همه این ۸۵۰ هزار تن در بورس را تکلیف کنیم تا تمامی تولید کنندگان با دسترسی به روغن پایه نسبت به تولید روغن موتور اقدام کنند.
سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صمت تاکید کرد: مصرف روغن موتور کشور در محدوده ۵۰۰ تا ۵۵۰ هزار تن است و در نتیجه میتوان با ارزش افزوده بالاتر روغن موتور تولیدی را در بازارهای صادراتی عرضه کرد و مانع از خامفروشی شد که این مهم منوط به دریافت مجوزهای لازم از سوی ستاد تنظیم بازار است.
کلامی درباره اقدامهای انجام شده مبنی بر پیشگیری از صادرات روغن پایه افزود: موضوع عرضه روغن پایه تولیدی از لوبکات در بورس کالا با هدف الزام چهار شرکت تولیدکننده روغن به رعایت میزان عرضه در بورس در دستور کار پیگیری است.
وی با اشاره به اینکه سیاست وزارت صنعت، معدن و تجارت حفظ اشتغال، ایجاد ارزش افزوده و پیشگیری از خامفروشی است، یادآور شد: یک شرکت از چهار شرکت عمده تولید کننده روغن پایه نسبت به صادرات بخش عمدهای از روغن پایه تولیدی خود اقدام میکند، این در حالی است که اولویت اصلی وزارت صنعت، معدن و تجارت ابتدا تامین بازار داخلی و پیشگیری از خام فروشی است.
کلامی با اشاره به اینکه اگر شرکتی نسبت به رعایت میزان عرضه تعیین شده در بورس اقدام نکند به مراجع نظارتی معرفی خواهد شد، تصریح کرد: قانونگذار با هدف ایجاد شفافیت مقرر کرده است صنایعی که شکلی از انحصار در آنها وجود دارد مثل فولاد، روغن موتور و صنایعی که سهم آنها از بازار قابل ملاحظه است در بورس حضور یابند.
وی تاکید کرد: برای مدیریت تولید و عرضه این دسته از صنایع دو روش وجود دارد، یک روش قیمتگذاری تثبیتی و عرضه کالا با حواله است که این شیوه میتواند زمینه ساز ایجاد رانت باشد و امکان نظارت بر این روش با توجه به محدودیت منابع انسانی و بازرسی دشوار خواهد بود.
سرپرست معاونت بازرگانی داخلی وزارت صمت اظهار کرد: دولت تصمیم گرفته است این دسته از کالاها باوجود اینکه انحصار در آنها وجود دارد، برای شفاف شدن خرید و فروش و معین بودن عرضه کنندگان و خریداران در بورس کالا عرضه شود.
کلامی تصریح کرد: با توجه به این شرایط مکانیزم عرضه کالا در بورس یا انتقال تقاضا در داخل بورس و همچنین قیمت گذاری آن نمیتواند به طور کامل رها و در قالب مکانیزمهای بورس باشد زیرا خریداران، صنایع پایین دستی تولیدی هستند ، پس در سامانه مجزایی مثل بهین یاب یا با تعیین فهرست واحدهای مجاز تولیدی، خریداران این کالا تعیین میشوند.
وی درباره تعیین نرخ نیز، گفت: قیمت این کالاها نیز در محدوده قیمت جهانی تعیین نرخ میشود، اما چون انحصار وجود دارد عرضه کننده میتواند مقادیر عرضه را در بورس کاهش یا افزایش دهد.
تعیین ۳ مولفه برای مدیریت بازار
کلامی بیان کرد: از این رو باید سه مولفه دیگربرای مدیریت بازار مد نظر قرار گیرد. نخستین مولفه تعیین حداقل مقادیر عرضه در بورس است که از آن به عنوان کف عرضه نام برده میشود . مولفه دوم تعیین قیمت پایه در بورس است و سوم تعیین سقف قیمت عرضه کالا در بورس، چرا که اگر سقف قیمت باز باشد واحدهای تولیدی با عدم رعایت کف عرضه در بورس سعی میکنند قیمت را به سمت افزایش حداکثری سوق دهند.
دبیر ستاد تنظیم بازار تصریح کرد: به این ترتیب مولفه کف عرضه ، قیمت پایه و قیمت سقف در کالاهای انحصاری جهت شفافیت خرید و فروش جزو مولفههای غیر قابل انکار هستند که اگر بدان توجه نشود در شرایط فعلی که مولفه های اقتصاد کلان بهویژه قیمت ارز نوساناتی را تجربه میکند، مشکل ساز خواهد بود.
کلامی درباره ممانعت از صادرات روغن پایه گفت: ستاد تنظیم بازار در سال ۹۷ و ۹۸ اختیارات لازم در این خصوص را دار بود اما این اختیارات هنوز در سال جدید به ما ابلاغ نشده است.
وضع عوارض صادراتی برای پیشگیری از خام فروشی
وی با تاکید بر اینکه کارگروه ملی ستاد تنظیم بازار هنوز تشکیل جلسه نمیدهد زیرا در انتظار دریافت این مصوبه است، تاکید کرد: امیدواریم بهزودی اختیارات لازم در این زمینه ابلاغ شود تا با وضع عوارض صادراتی نسبت به پیشگیری از خام فروشی اقدام کنیم.
سرپرست معاونت بازرگانی داخلی گفت: در حقیقت قانونگذار برای آنکه صادرات مواد خام اولویت نیابد، نسبت به وضع عوارض صادراتی بر مواد خام یا روغن پایه اقدام میکند و بدون تردید در صورت دریافت مجوز لازم ستاد تنظیم بازار نیز چنین خواهد کرد.
کلامی تاکید کرد: شخصا اعتقاد راسخ دارم مواد اولیه و مواد خام باید در اختیار صنایع پایین دستی کشور بماند.