قیمتگذاری و نوسانهای قیمت خودرو
بسیاری از کارشناسان معتقدند تنها زمانی قیمت خودرو واقعی خواهد شد که به مدیران خودروساز اجازه داده شود تا محصولات خود رابر اساس مکانیزم عرضه و تقاضا و با قیمت حاشیه بازار عرضه کنند.
به گزارش بورس امروز، بازار خودرو طی هفته جاری روزهای پر نوسانی را تجربه میکند وبا وجود اینکه طی هفته گذشته از شتاب رشد قیمتها در این بازار کاسته شده بود در هفته جاری بازار خودرو افزایش قیمت افسارگسیخته خود را از سر گرفته است.
همچنین مرحله دوم فروش فوقالعاده خودرو با قیمت قطعی و عرضه پنج محصول در راستای برنامههای وزارت صنعت، معدن و تجارت انجام شد.
یکی از اهداف این امر حذف واسطه گران سودجو از چرخه خرید، افزایش عرضه و ایجاد فرصت برابر برای تمامی متقاضیان خریدخودرو، است. این در حالى است که قیمت خودرو در حالی روندی افزایشی را طی میکند که انتظار میرفت تحت تاثیر نبود مشتری، اجرای طرحهای متعدد فروش برای مشتریان واقعی و همچنین ثبات نسبی در بازار ارز وضعیت در این بازار دگرگون شود.
افزایش قیمت خودرو به دنبال قیمت کارخانه است
کارشناسان بر این باورند که افزایش قیمت خودرو بیشتر تحت تاثیر افزایش قیمت آن از درب کارخانه است و افزایش قیمت مواد اولیهساخت خودرو به گرانیها در این بازار دامن زده است چراکه در هفته گذشته با اعلام افزایش مجدد نرخ لاستیک، گرانیها در بازار خودرو شدت گرفته است و بنابر عقیده کارشناسان افزایش نرخ ارز همسو با سایر عوامل منجر به گرانی در این بازار شده است.
پس از مطرح شدن این موضوع قیمت خودرو حتی از سایتهای فروش خودرو برداشته شد تا دلالان دیگر نتوانند خودسرانه قیمت خودرورا افزایش دهند و بهنوعی بازار خودرو کنترل شود. پس از گذشت مدتی به یکباره مجدد شاهد افزایش قیمت خودرو در بازار بودیم وهمچنان این افزایش ادامهدار است.
تداوم سردرگمى بازار خودرو
مسئولان وزارت صمت و همچنین خودروسازان موافق تعیین قیمت در حاشیه بازار نیستند چرا که منطقی کردن قیمت با هدف جلوگیری ازضرر و زیان خودروسازان را راهبرد جدید تعیین قیمت در صنعت خودرو عنوان میکنند. بازار خودرو در بسیاری از معاملات همچنانسردرگم است و تعیین دقیق قیمت خودرو امکانپذیر نیست. برای یافتن دقیق قیمت روز خودرو در بازار برای هر برند باید تماسهای مکرربا فروشندگان و نمایشگاهها گرفته شود تا به متوسط قیمت دست یافت.
خودروسازان توقع بیشترى داشتند
به گفته برخی کارشناسان صنعت خودرو در افزایش قیمت قبلی که به تائید شورای رقابت رسیده بود، مدیران ایرانخودرو این سطح از تغییر قیمتها را قبول نداشتند و خواستار رشد قیمت بیشتری بودند. بنابراین با اعمال نشدن سقف افزایش قیمتها در صدور فاکتور مشتریان در چند وقت اخیر، توانستند تا فرایند تجدیدنظر در قیمتگذاری خودروهایشان را ادامه دهند.
در نهایت با توجه به تصمیمهای گرفته شده از جانب دستگاههای نظارتی، مجوز افزایش قیمت مجدد برای محصولات ایرانخودرو صادرشد. ایرانخودرو رشد قیمت ۲۳ تا ۳۳ درصد را برای خودروهایش در گام نخست در نظر گرفته است. گروه خودروسازی سایپا، در ابتدایهفته جاری بهای ۹ محصول خود را تا سقف ۳۵ درصد افزایش داد.
افزایش قیمت به خاطر گرانى مواد اولیه؟!
به گفته کارشناسان صنعت خودرو و قطعهسازی، افزایش قیمتهایجدید به خاطر تغییر بهای مواد اولیه بوده و به همین خاطر، با فشار برخی تامین کنندگان قطعه، قراردادهای آنها با قیمت جدید ارز ومواد اولیه تطبیق داده شده است.
برای همین هم خودروسازان توانستهاند تا با توجه به قوانین تصویب شده، با تغییر قیمت مواد اولیه و قطعات خودرو، بهای محصولاتشانرا افزایش دهند. در پی طرح پیشفروش خودرو نرخ اعلام شده توسط شرکت سایپا برای پرداخت اولیه خودرویی مانند کوئیک R ،۵۰۷۰۰۰۰۰۰ ریال است، درحالیکه همین مدل خودرو در تیرماه و مردادماه 1399 با قیمت 101,۶۰۰,۰۰۰ معامله شده است، و در کمتراز یک ماه گذشته در خرداد 1399 با قیمت 69,۱۳۲,۰۰۰ توسط سایپا به فروش رسیده است.
افزایش ۵۵ برابرى قیمت خودرو
اخیرادبیر انجمن صنایع همگن قطعهسازی کشور خواستار شناور شدن قیمت خودرو در قراردادها و افزایش فوری وبیقیدوشرط قیمت قطعات خودرو به میزان ۵۵ درصد شد.
آرش محبی نژاد گفت: هنوز قیمتهای آنالیز شده قطعه سازان با خودروسازان با دلار ۱۱هزار تومان و نرخ مواد اولیه با توجه به قیمتهای ۳ ماهه سوم و اول سهماهه چهارم سال گذشته در قراردادها درج شده است.
افزایش ۱۰ درصدى قیمت خودرو
شورای رقابت بهعنوان مسئول قیمتگذاری در کارخانه و سازمان حمایت بهعنوان متولی اصلی در کنترل بازار اواخر اردیبهشتماه مدیرانشورای رقابت و سازمان حمایت از مصرفکنندگان در یک نشست خبری مشترک با اعلام قیمت خودروهای داخلی از افزایش متوسط ۱۰درصدی قیمت محصولات ایرانخودرو و رشد متوسط ۲۳ درصدی قیمت محصولات سایپا خبر دادند.
گزارش ارائه شده از سوی شرکتهای ایرانخودرو، سایپا و پارسخودرو در پایان سال گذشته به سازمان بورس، حکایت از رشد فروشاین سه خودروساز دارد. بهطوریکه سه خودروساز یاد شده در مجموع ۸۸۷ هزار و ۶۳۰ دستگاه خودرو در سال ۹۸ به فروش رساندند کهاز این تعداد خودروی تولیدی ۳۶ هزار میلیارد تومان درآمد کسب کردهاند.