برتری بازار سرمایه نسبت به بازار ارز اثبات شده است
بدون تردید بازار سرمایه در حال تجربه آرمانی ترین شرایط خود در طول نزدیک به پنج دهه فعالیت بورس در ایران است؛ تقریبا همه چیز در بازار، وضع مطلوبی دارد.
به گزارش بورس امروز، همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه گفت: نگاهی به تحولات بازار نشان میدهد که دولت مزد اعتماد به بازار سرمایه را گرفته و بازار سرمایه کمکهای فوقالعادهای را به دولت انجام داده است.
وی افزود: ایفای نقش سپر تورمی و جلوگیری از سر ریز نقدینگی بیشتر به بازارهای مخربی نظیر ارز و طلا، جبران بخشی از کسری بودجه، تقویت بنیه مالی بنگاه های اقتصادی در بازار سهام و بدهی، فراهم کردن زمینه جذب سهام عدالت و کمک به رفع مشکل فقر و رکود کرونایی گامهایی است که بازارسرمایه در این چند ماهه برای دولت برداشته است.
دارابی با اشاره به اینکه نمیتوان پنهان کرد که بخشی از دولت هنوز با بازار سرمایه فاصله دارد، تصریح کرد: علی رغم همراهی بی سابقه وزارت اقتصاد و بانک مرکزی، گامهای دیگری برای کمک به بازار نیاز است که هنوز برداشته نشده است، بخش عمده عدم همراهی هم به نظرات قدیمی در دولت و همچنین عدم همراهی با بازار سرمایه در عدم عرضه شرکتهای دولتی برمیگردد که در شرایط کنونی برای متعادل نگه داشتن بازار ضروری است.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: عرضه شرکتهای نفت و گاز و معدنی تضمین کننده رشد سالم بازار و تعادل بخشی به آن است و امیدواریم در هفتههای آینده شاهد تسریع دولت باشیم، موضوعی که میتواند به رشد بیشتر بازار کمک کند.
دارابی با بیان اینکه بازار معمولا در نیمه اول سال آرامتر و کم تحول تر از نیمه دوم سال است، افزود: عواملی مانند گزارشهای ۶ ماهه، نرخ ارز و وضع نرخ بهره مهمترین عوامل تاثیر گذار بر بازار در نیمه دوم سال هستند.
وی در پاسخ به پرسشی درباره مولفههایی که در افزایش شدت عرضهها موثر عمل میکنند، گفت: بازار رشد زیادی کرده است و شاخص به محدوده ۲ میلیون واحد رسیده است؛ بحثهای شناسایی سود و همچنین برخی تبلیغات درباره وضع بازار که سبب نگرانی سهامداران تازه کار میشود نیز بر بازار موثر است.
دارابی توضیح داد: با این وجود طبیعی است بعد از یک رشد بیش از ۲۰۰ درصد در ۴ماه گذشته بازار شاهد یک دوره اصلاح و استراحت باشد و لازم است سهامداران به خصوص تازه واردان به اصول اولیه بازار از جمله صبوری و مطالعه دقیق در مورد شرکتهای مورد سرمایه گذاری اقدام کنند.
این کارشناس بازار سرمایه همچنین در پاسخ به این پرسش که کاهش و بازگشت قیمت دلار به قیمتهای اولیه چه آثاری بر بازار سرمایه خواهد داشت، گفت: این مسئله تاثیر اندکی بر بازار دارد . بهویژه اینکه مبنای محاسبات در بازار نرخ نیما و حتی در مورد تسعیر بانکها نرخ ۹ هزار تومان برای هر دلار است از این رو بازار نسبت به نرخ دلار در زمان افزایش بی تفاوت و در زمان کاهش، ضربهگیر فاصله نرخ است.
وی افزود: در همین حال با توجه به برتری بازار سرمایه نسبت به بازار ارز، مدتهاست که مسئله انتقال نقدینگی میان این دو بازار کاملا به نفع بازار سرمایه تغییر کرده است.
به گفته دارابی، اگر حتی از سال ۹۱ و شروع بحران ارزی نگاه کنیم در همین مدت شاخص بورس ۶.۴ برابر بیشتر از دلار بازدهی داده است و کاملا مشخص است که سرمایه گذاری در بازار ارز چیزی جز زیان و تحمل ریسک بالا نیست و امیدواریم ارز برای همیشه از سبد سرمایه گذاری مردم عادی حذف شود.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان به سرمایهگذارانی که هنوز دانش کافی برای معامله حرفه ای در بورس را ندارند ، توصیه کرد: از عجله و شتاب زدگی بپرهیزند و به دید بلند مدت، مطالعه و مشورت و نگهداری سهام به جای خرید و فروش مداوم توجه داشته باشند. زیرا بازار سرمایه بازار سودهای یک شبه نیست و لازم است مردم واقعیتهای بازار سرمایه را درک کنند و سهام را پس از مطالعه و مشورت برای دور نمای ۲ تا ۳ سال خریداری کنند و مطمن باشند اگر با دورنمای بلند مدت سبد سهام مبتی بر مزیتهای اقتصادی ایران و توانمندی شرکتهای ایرانی تشکیل دهند، موفق خواهند بود.