تولید سالانه ۲۵۰ هزار تن آلومینا در ایران
مدیرعامل شرکت آلومینای آرال از ارزیابی صنعت آلومینیوم کشور در سومین همایش و نمایشگاه چشمانداز صنایع فلزات غیرآهنی ایران و فناوریهای وابسته هفتم و هشتم مهرماه امسال خبر داد و گفت: مدیرعامل شرکت آلومینای آرال با بیان اینکه مصرف عمده آلومینا در صنعت، احیای آلومینیوم است گفت: اکنون سالانه حدود ۲۵۰ هزار تن آلومینا در ایران تولید میشود و این شرکت تنها تولیدکننده آلومینای ایران در جاجرم است.
به گزارش بورس امروز، پانته آ گرامی شعار درباره وضع صنعت آلومینا کشور با تاکید بر نقش آلومینا در صنعت آلومینیوم گفت: هماکنون سالانه حدود ۲۵۰ هزار تن آلومینا در ایران تولید میشود که تنها تولیدکننده شرکت آلومینای ایران در جاجرم است.
وی افزود: بر اساس هدفگذاری صورتگرفته در سنوات گذشته از سوی متولیان این صنعت، تولید سالانه ۵/ ۱ میلیون تن آلومینیوم تا سال ۱۴۰۴ پیشبینی شده بود و برای تحقق این رقم، نیازمند مقدار قابل توجهی از منابع معدنی آلومینیوم (مانند بوکسیت) و آلومینا هستیم.
تولید سالانه ۲۵۰ هزار تن آلومینا در کشور
مدیرعامل شرکت آلومینای آرال با بیان اینکه مصرف عمده آلومینا در صنعت، احیای آلومینیوم است گفت: در حال حاضر سالانه حدود ۲۵۰ هزار تن آلومینا در ایران تولید میشود که تنها تولیدکننده شرکت آلومینای ایران در جاجرم است.
گرامی شعار تصریح کرد: در افق ۱۴۰۴ و با تولید ۵/ ۱ میلیون تن آلومینیوم (ظرفیت امروز نصب شده شمش ۸۰۰ هزار تن در سال) نیاز به ۳ میلیون تن آلومینا خواهد بود. در حال حاضر تنها یک پروژه آلومینا با مشارکت بخش خصوصی در منطقه پارسیان تعریف شده و پروژههای دیگری توسط شرکت آلومینیوم جنوب و احتمالا گروه مپنا در حال تعریف است.
وی ادامه داد: با توجه به اینکه تمرکز اغلب این پروژهها بر ظرفیتهای کوچکتر مثل ۳۰۰ هزار تنی است به همین دلیل همچنان تعریف پروژههای جدید در کلاس جهانی تا رسیدن به ظرفیت مورد نیاز در افق چشمانداز ممکن و ضروری خواهد بود. به گفته مدیرعامل شرکت آلومینای آرال، تولید آلومینا در جهان در سال ۲۰۱۹ برابر با ۱۳۰ میلیون تن بوده است.
وضعیت معادن بوکسیت
مدیرعامل شرکت آلومینای آرال گفت: هر تن آلومینا حدود ۲ تا ۳ تن بوکسیت نیاز دارد. ایران از نظر ذخایر بوکسیت با توجه به عدم بهرهمندی از شرایط آب و هوایی مناسب برای تشکیل این ماده معدنی کشوری فقیر محسوب میشود.
گرامی شعار ادامه داد: ذخایر بوکسیت بهصورت کلی به سه دسته گیبسیتی و بوهمیتی و دیاسپوری تقسیم میشود که به همین ترتیب کیفیت انواع بوکسیت کاهش مییابد و فرآوری آن دشوارتر میشود.
وی درباره میزان ذخایر بوکسیت گفت: با اکتشافات جدید شرکت آلومینای ایران که اخیرا توسط این شرکت اعلام شد، دیاسپوری و حدود ۳۸ میلیون تن است که فقط برای تولید کارخانه آلومینای جاجرم با مصرف سالانه حدود یک میلیون تن طی سالهای آتی کافی خواهد بود. بنابراین تمامی پالایشگاههای جدید آلومینای ایران مثل سایر کارخانههای مشابه در جهان باید بوکسیت گیبسیتی مرغوب را وارد کنند.
توسعه صنعت بوکسیت در جهان
مدیرعامل شرکت آلومینای آرال تاکید کرد: هماکنون تجارت بوکسیت در جهان بسیار رونق یافته است و کشورهای معدودی که ذخایر غنی بوکسیت در آنها مستقرند مورد توجه بسیار سرمایهگذاران قرار گرفتهاند؛ بهطوریکه مثلا در کشور گینه که غنیترین و بیشترین ذخایر بوکسیت جهان را در خود جای داده از سال ۲۰۱۸ تولید و صادرات بوکسیت از ۱۷ میلیون تن در سال به حدود ۸۰ میلیون تن در ۲۰۲۰ رسیده که با هجوم موج جدیدی از سرمایهگذاری خارجی توسط چینیها و بسیاری سرمایهگذاران دیگر از جمله هندیها و اعراب حاشیه خلیجفارس این مهم ممکن شده است.
گرامی شعار معتقد است مدل توسعهای سنتی زنجیره تامین آلومینیوم که قبلا پالایشگاههای آلومینا و اسملترهای آلومینیوم را در کنار معادن بوکسیت توسعه میدادند.
وی با اشاره به توسعه عمودی از حدود ۱۰ سال پیش، توضیح داد: توسعه معادن بوکسیت از حدود ده سال پیش، کمکم دچار دگردیسی شد؛ بهطوریکه بهدلیل افزایش هزینههای انرژی اسملترها به سمت قطبهای انرژی ارزان و فراوان جهان کمکم منتقل شدند و عمده توسعه واحدهای آلومینا نیز در چین بهدلیل نیاز این کشور به پودر اتفاق افتاد. از طرفی معادن بوکسیت اغلب در کشورهایی واقعند که دسترسی به انرژی ارزان (۳۵ درصد هزینه تولید هر تن آلومینا انرژی است) یا دیگر عوامل تولید بهصرفه ندارند.
تجارت بوکسیت در جهان در دست افراد محدودی است
مدیرعامل شرکت آلومینای آرال با اشاره به توسعه تجارت بوکسیت در جهان، گفت: مثلا سوخت در گینه وارداتی و بسیار گران است و در استرالیا هزینه انرژی و نیروی انسانی و نیز تعرفههای زیست محیطی بالاست و این عوامل هزینهای طی سالهای اخیر برخی پالایشگاههای آلومینای استرالیا را از صرفه تولید ساقط و تعطیل کرده است.
گرامی شعار تشریح کرد: بررسی روند توسعه صنعت آلومینیوم جهان در ۴۰ سال گذشته نشان میدهد تولیدکنندگان آلومینیوم بزرگ (با ظرفیت حدود یک میلیون تن در سال مثل ایران) همگی نزدیک بهاتفاق هم دارای پالایشگاه آلومینا عمدتا در کشور خودشان و نیز دارای سهام مالکیت در معادن بوکسیت (عمدتا در کشورهای غنی از بوکسیت) هستند.
وی گفت: اگرچه تجارت بوکسیت در جهان توسعه یافته، اما در اختیار بازیگران محدودی است که اجازه تجارت آزاد آن را برای خریداران دسته سوم نمیدهند و لذا خریداران مستقل با نیاز سالانه بالا به بوکسیت طی سالهای آتی به مشکل بر خواهند خورد.
مدیرعامل شرکت آلومینای آرال در پایان به چالشهای کنونی این صنعت اشاره کرد و گفت: ظرفیت آلومینیوم نصبشده در کشور حدود ۸۰۰ هزار تن است. این در حالی است که در تامین مواد اولیه برای تولید آلومینیوم با چالشهایی روبهرو هستیم؛ یکی از مشکلات به عرضه آلومینا با قیمت بالاتر از رقم واقعی در منطقه اشاره دارد.