کامروایی فعلی اقتصاد آمریکا،آرامش قبل از طوفان؟
مسعود عبدیزدان کارشناس بازار سرمایه،در رابطه با اقتصاد امریکا با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. عبدیزدان عنوان کرد:شرایط اقتصاد امریکا با ظهور ترامپ اوضاع بسیار مناسبی پیدا نموده است. افزایش دستمزدها و افت نرخ بیکاری به کمترین میزان طی نیم قرن اخیر نشان می دهد که به نظر ترامپ محبوب قلب های امریکایی ها […]
مسعود عبدیزدان کارشناس بازار سرمایه،در رابطه با اقتصاد امریکا با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
عبدیزدان عنوان کرد:شرایط اقتصاد امریکا با ظهور ترامپ اوضاع بسیار مناسبی پیدا نموده است. افزایش دستمزدها و افت نرخ بیکاری به کمترین میزان طی نیم قرن اخیر نشان می دهد که به نظر ترامپ محبوب قلب های امریکایی ها شده است.شاخص دلار پس از یک سال کابوس وار در ۲۰۱۷ از ابتدای امسال مدام در حال تقویت شدن بوده و راه اندازی جنگ تجاری تا اینجا امریکا را به خواسته های خود در پیمان های جدید با سایر کشورها رسانده است. اما آیا اقتصاد امریکا در مسیر درستی قرار دارد؟
وی افزود:افزایش دستمزدها همواره با رشد نرخ تورم یک کشور رابطه مستقیمی دارد و رشد دستمزدها در امریکا همگان را نگران ایجاد حباب در اقتصاد ایالات متحده نموده است. کلیدواژه صحبت های جروم پاول رئیس فدرال رزرو در هفته گذشته آمار دستمزدها و نرخ تورم بودند که حاکی از نگرانی این نهاد در خصوص این دو شاخص اقتصاد است. اگرچه پاول به روشنی ابراز نمود که ریسک چنین تهدیدی برای اقتصاد امریکا وجود ندارد، اما در عمل فدرال رزرو نگران است که رشد نرخ تورم باعث شود تا آنها در سیاست های پولی و مسیر افزایش نرخ تدریجی بهره مجبور به تجدید نظر شوند.
کارشناس بازار سرمایه تاکید کرد:در طی سال های گذشته،نرخ تورم و افزایش دستمزدها رشد چشمگیری را از سطوح پایین خود به ثبت رسانده اند. طبق برآوردهای انجام شده توسط موسسه مورگان استنلی، شاخص بهای مصرف کننده امریکا امسال به سطح ۲٫۲ درصد خواهد رسید که از نرخ هدف گذاری شده فدرال رزرو برای تورم یعنی ۲ درصدبالاتر می باشد. از سوی دیگر، نرخ رشد دستمزدها در امریکا طی آگوست به ۲٫۹ درصد رسید، در حالیکه این میزان از ۲۰۱۰ تا ۲۰۱۵ هیچگاه از ۲ درصد بیشتر نبوده است. رشد دستمزدها در سپتامبر به دلیل وقوع طوفان فلورنس کمی کمتر از انتظارات رشد نمود،اما این امر ممکن است در اکتبر با داده های خوب اقتصادی امریکا در اکتبر مجددا افزایش بابد.
عبدیزدان در ادامه اضافه کرد: این بدان معناست که اگر تورم و دستمزدها به روند رو به رشد خود ادامه دهند، فدرال رزرو برای کنترل تورم نیازمند افزایش نرخ بهره خواهد بود. اما هرگونه افزایش نرخ بهره ریسک بروز رکود در اقتصاد را افزایش خواهد داد.فدرال رزرو در تازه ترین بیانیه خود اعلام کرده که نرخ بهره تا سال ۲۰۲۰ از میزان ۳ درصد تعیین شده فراتر خواهد رفت، بدان معنا که این نهاد انتظار افزایش نرخ تورم بیش از حد پیش بینی را دارد.
کارشناس بازار سرمایه خاطرنشان کرد:از طرفی،افزایش کسری بودجه امریکا نیز خود مشکلی بزرگ سر راه پایداری اقتصاد این کشور می باشد. انتظار می رود با تصویب لایحه کاهش مالیات شرکتها در دسامبر سال گذشته و افزایش مخارج دولت، کسری بودجه امریکا از ۱۰۰۰ میلیارد دلار فراتر رود که رقمی تاریخی به شمار می رود. رشد نرخ بهره بانکی عملا تلاش های ترامپ برای جذب سرمایه ها به داخل خاک امریکا را کمرنگ شاخته است و حال رشد تورم می تواند عامل بازدارنده ی جدیدی در خصوص ورود سرمایه به امریکا و نیز افزایش سودآوری شرکت ها شود.
در نهایت،نرخ بازدهی اوراق قرضه امریکا در نتیجه انتشار آمار موفق اقتصادی به بالاترین رقم طی ۷ سال اخیر رسیده است. افزایش نرخ بازدهی اوراق خزانه می تواند تاثیر منفی بر بازار بورس امریکا داشته باشد و ارزش سهام شرکت ها را کاهش دهد، کماینکه طی روزهای قبل افت شاخص های مهم بورس وال استریت را شاهد بوده ایم. با توجه به موارد بالا ریسک ایجاد حباب و سپس وقوع رکود در بزرگترین اقتصاد جهان دور از ذهن نیست و باید دید چه تدابیری از سوی سیاست گذاران در این خصوص اتخاذ خواهد شد.