تحقیق و توسعه سکان هدایت صنایع نفت،گاز و پتروشیمی
مهسا اکبری،مدیر امور اعضا و برنامه ریزی انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. اکبری عنوان کرد:در طول بیست سال گذشته،صنعت نفت،گاز و پتروشیمی تغییرات زیادی را تجربه کرده است. پیشرفتهای فناورانه، بخصوص گسترش روز افزون تجهیزات پیشرفته کامپیوتری،تقریبا در تمامی فرایندهای اکتشاف و استخراج نفت […]
مهسا اکبری،مدیر امور اعضا و برنامه ریزی انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
اکبری عنوان کرد:در طول بیست سال گذشته،صنعت نفت،گاز و پتروشیمی تغییرات زیادی را تجربه کرده است. پیشرفتهای فناورانه، بخصوص گسترش روز افزون تجهیزات پیشرفته کامپیوتری،تقریبا در تمامی فرایندهای اکتشاف و استخراج نفت و گاز تا تولید محصولات پتروشیمی کاملاً مشهود است.در چنین شرایطی حضور در عرصه رقابت ایجاب میکند که رهبران و مدیران آیندهی این صنایع به مبانی کسب و کار حوزه نفت، گاز و پتروشیمی و روشها و رویکردهای تحلیل و مدیریت بازار، روندهای جهانی این صنعت و خطرات و ریسکهای اقتصادی آن اشراف کامل داشته باشند.
وی افزود:از ضرورتهای دیگر، شناخت شرکتهای بزرگ صنایع نفت، گاز و پتروشیمی و خدمات دهندگان این حوزه و بررسی بازارها و مناطق جغرافیایی تحت پوشش آنها است. علاوه بر این، متخصصان این حوزه باید درباره کلیه شرایط و ضوابط قانونی و مسائل مربوط به سلامت، ایمنی و محیط زیست آگاهی لازم را داشته باشند. امروزه به دلیل افزایش تقاضای انرژی، اکتشاف و تولید در صنعت نفت،گاز و پتروشیمی با چالشهای متعددی مواجه است؛ به همین دلیل تلاش برای پایداری و ثبات در پاسخ به نیازهای بازار غیر قابل انکار بوده و از طرفی کاهش تولید از مخازن قدیمی و دشواری دسترسی به منابع جدید در مجموع شرایط را سختتر میکند.
مدیر امور اعضا و برنامه ریزی انجمن تخصصی مراکز تحقیق و توسعه صنایع و معادن اشاره کرد: براساس مطالعات بسیاری از محققان، با توجه به اینکه اکثر تولیدات اصلی پتروشیمی وابسته به نفت خام است، تقاضا برای نفت خام ممکن است تا قبل از سال ۲۰۵۰ از عرضه آن فراتر رفته و منجر به افزایش تغییرات آب و هوایی ناشی از انتشار گازهای گلخانهای شود. به دلیل وجود شرایط و عوامل تاثیرگذار بر این حوزه، میتوان ادعا نمود که نیازهای تکنولوژیک، کاهش بهای تمام شده و عوامل زیست محیطی و مقابله با گازهای گلخانهای عمده چالشهای صنعت نفت، گاز و پتروشیمی در آینده خواهند بود. با این حال، چالشهایی که در حال حاضر در این صنعت وجود دارند، نیازمند تحقیق و توسعه، گسترش فنآوریهای پیشرفته و ایجاد رویکردهای جدید برای همکاری ذینفعان این صنایع میباشد.
وی در ادامه افزود:برندهای بزرگ دنیا پیشرفت و توسعه خود را مدیون فعالیتهای تحقیق و توسعه میدانند و با اعتقاد به این اصل بخشهای گستردهای از بازار دنیا را تسخیر کردهاند.با نگاهی به هزینه کرد دو شرکت مطرح در حوزه نفت، گاز و پتروشیمی، نقش و اثر تحقیق و توسعه در تبدیل بنگاهها به برندهای جهانی کاملاً محرز میباشد.برندهای بزرگ دنیا سرمایهگذاری در تحقیق و توسعه را یک اصل میدانند و بخش قابل ملاحظهای از درآمد خود را صرف هزینههای تحقیق و توسعه میکنند. قطعاً این رفتار بنگاههای بزرگ دنیا ریشههای متعدد فرهنگی، اجتماعی و اقتصادی دارد. براساس گزارشهای سالانه شرکت بریتیش پترولیوم (BP) هزینههای تحقیق و توسعه BP در سال ۲۰۱۷ حدود ۳۹۱ میلیون دلار بوده است.
اکبری اشاره کرد:همچنین شرکت توتال (TOTAL) در سال ۲۰۱۷ حدود ۹۱۲ میلیون دلار در سال ۲۰۱۶ حدود ۱۰۵۰ میلیون دلار و در سال ۲۰۱۵ حدود ۹۸۰ میلیون دلار در تحقیق و توسعه شرکتهای گروه خود سرمایه گذاری کرده است.
وی افزود:گروه توتال دارای ۱۸ سایت تحقیق و توسعه در سراسر جهان است و حدود یک هزار قرارداد با دیگر گروهاهای صنعتی و موسسات تحقیقاتی، دانشگاهی یا پژوهشی دارد. توتال بر این باور است که به دلیل وجود روحیه نوآورانه و نوآوری محققان این شرکت، دستیابی به دستاوردهای پیشگامانه همچنان به عنوان مشخصه اصلی پروژههای نفت و گاز در شرکت توتال ادامه خواهد یافت. در راستای افزایش قدرت رقابت و ضروری ترین نیاز این حوزه، یعنی کنترل هزینههای تولید و برنامههای توسعهای آینده، سازمان تحقیق و توسعه شرکت توتال برای هدایت تحولات نوآورانه با هدف رسیدن به فنآوریهایی متمایز و تولید منابع برای تامین اقتصادی انرژی جهانی بسیج شده است. در عین حال، فعالیتهای تحقیق و توسعه شرکت در راستای حصول اطمینان از بهرهبرداری مستمر، در کنار حفظ محیط زیست و برآوردن انتظارات جامعه مدنی میباشد.
اکبری در انتها گفت:نقشه جهانی سال ۲۰۱۸ در حوزه انرژی، چشم انداز منحصر به فردی را فراهم میکند تا رهبران انرژی قادر باشند روندهای تغییرات مهم در آینده را شناسایی کنند.این نقشه نشان میدهد که نوآوری،دغدغه اصلی نگرانی در این حوزه است. مواردی مانند دیجیتالسازی سیستمهای انرژی، طراحی بازار و سیستمهای غیر متمرکز توجه بیشتری را به خود جلب میکنند، زیرا تاثیر آنها در صنعت انرژی افزایش یافته است. نقشه مسائل جهانی همچنین کاهش قابل توجه تکنولوژیهای متمرکز را نشان میدهد چرا که افزایش تاثیر دیجیتالسازی، منجر به تسهیل و سرعت در جایگزینی فنآوری ها بوده است.