۵۰ درصد ارزش بازار بورس به ۱۷ سهم اختصاص دارد
مدیر سبد شرکت سبدگردان کاریزما گفت: ورود پول افراد خرد به سهامهای بزرگی مانند فولاد مبارکه، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، سرمایه گذاری تامین اجتماعی، پالایش نفت اصفهان، سایپا و ایران خودرو سبب افزایش وزن این سهمها در شاخص شد بهطوری که بیش از ۵۰ درصد از ارزش کل بازار سهام در بورس اوراق بهادار متعلق به ۱۷ سهم است و با رشد این سهامها روزانه بر این اختلاف افزوده میشود.
پدرام سمیعی درباره رخدادهای اخیر بازار سرمایه (بورس تهران) به خبرنگار بورس امروز گفت: اصلاحات به وجود آمده در ساختار بازار سرمایه از جمله ورود حجم زیادی از نقدینگی از سوی آحاد مردم، وجوه خرد، وجوه بزرگ و حتی وجوه دولتی از جمله آنها به شمار میآید.
وی افزود: در مرحله بعدی عرضه سهام عدالت و راهاندازی صندوقهای ETF که مربوط به سهام دولت است نیز از دیگر عوامل موثر بر این بازار بود، میزان رغبت مردم به این بازار و عرضه سهمها سبب افزایش ارزش معاملات بازار سرمایه در بازارهای بورس و فرابورس طی ماههای اخیر شده است و حتی در ماه اخیر نسبت به دو یا سه ماه پیش یا اوایل امسال نیز چند برابر بیشتر شده است.
مدیر سبد شرکت سبدگردان کاریزما تصریح کرد: ورود افراد خرد به بازار سرمایه ریسکهایی را به دنبال دارد و دلیل آن هم این است که این افراد به صورت مستقیم سرمایه گذاری میکنند.
سمیعی افزود: به همین دلیل تعداد کدهای آنلاین بسیار زیاد شده است و از آنجا که این افراد در این باره دانش و مطالعه کافی ندارند، معاملهگران برای افراد با کدهای شخصی آنها خرید میکنند، در نتیجه روند بازار یا به کل صعودی یا به کل نزولی بوده است.
گذشت زمان بازار سرمایه را متعادل میکند
وی ادامه داد: همانطور که در بسیاری از سهمهای بزرگ مانند ایران خودرو، پالایش نفت اصفهان و… نیز میتوان مشاهده کرد که در بعضی روزها صف خرید سنگین وجود دارد و در فردای همان روز برای همان نماد در قیمت پایینتر بیشتر صف فروش وجود دارد که البته میتوان امیدوار بود که با گذر زمان و عرضه سهام بیشتر، بازار سرمایه متعادلتر شود و دیگر شاهد چنین شرایطی نباشیم.
مدیر سبد شرکت سبدگردان کاریزما گفت: قیمت دلار و قیمتهای جهانی دیگر کالاها از دیگر عوامل اثرگذار بر معاملات اخیر بازار سهام بوده است، قیمتهای جهانی که به دلیل مشکل کرونا دچار افت شده بودند پس از این جریان و هماکنون تا حدودی به ثبات نسبی رسیدهاند.
سمیعی افزود: همانطور که مشاهده میشود قیمت مس به ۶ هزار و ۴۰۰ دلار برای هر تن یا فولاد صادراتی با رقم ۳۷۰ دلار به ازای هر تن رسیده است، همچنین قیمت نفت نیز در بازه ۴۰ تا ۴۲ دلار برای هر بشکه داد و ستد میشود، همه این موارد نشان دهنده وجود ثباتی نسبی است که در نتیجه آن میتوان امیدوار بود که سود شرکتها به واسطه این قیمتها با ثبات باقی بماند.
وی ادامه داد: قیمت دلار آزاد در چند وقت اخیر با افزایش خیرهکنندهای روبهرو شده است و از ۱۸ هزار تومان به حدود ۲۵ هزار تومان رسیده است، اما با عرضه دولت یا خود بازار ارز این رقم کاهش یافت به صورتی که در معاملات پایان روز اخیر به ۲۲ هزار تومان نیز رسید.
مدیر سبد شرکت سبدگردان کاریزما گفت: افت دلار سبب میشود تا سهامهایی که مبتنی بر دلار هستند رشد کنند، از این رو سهام مبتنی بر دلار با رشد ناگهانی و رسیدن این واحد پولی به حدود ۲۵ هزار تومان رشد مطلوبی را تجربه کردند، از این رو با افت قیمت دلار رشد کمتری را تجربه خواهند کرد در نتیجه شاید بازار متعادل تر شود و سهامهای دیگر نیز در بازار مورد اقبال قرار گیرند.
ورود پول افراد خرد به سهامهای شاخصساز
سمیعی افزود: در مرحله بعد با توجه به رشدی که در سهام عدالت و ETFها بعد از ورود بانکها به وجود آمد، تا حدودی اقبال عمومی مردم با تبلیغاتی که دولت از طریق رسانهها انجام داد سبب جاری کردن پول به سمت سهامهای بزرگتر یا همان شاخص سازها شد، در نتیجه آن پول افراد خرد وارد سهامهای بزرگی مانند فولاد مبارکه، صنایع پتروشیمی خلیج فارس، سرمایه گذاری تامین اجتماعی، پالایش نفت اصفهان، سایپا و ایران خودرو شد و باعث شد وزن این سهمها در شاخص بالاتر برود.
وی گفت: مورد توجه قرار گرفتن این سهام ها سبب شد که تمرکز شاخص روی این سهمها بالاتر رود، به طوری که بیش از ۵۰ درصد از ارزش کل بازار سهام در بورس اوراق بهادار متعلق به ۱۷ سهم است و با رشد این سهامها روزانه بر این اختلاف افزوده می شود.
مدیر سبد شرکت سبدگردان کاریزما ادامه داد: از آنجا که سهمهای نام برده در دورههای پیش ز لحاظ سودآوری PBAهای مناسبی در شاخص نداشتند، در نتیجه آن با افزایش وزنی که بهتازگی در آنها ایجاد شده است سبب شد تا PBA TTM بازار عدد بسیار بالایی را نشان دهد و سبب ایجاد نگرانی از گران شدن بازار شود.
سمیعی گفت: صرفنظر از تعدادی از سهمهایی که هماکنون وزن بالایی دارند و قیمتهایی که بازار به آنها میدهد با ارزشهای ذاتی و جایگزینی آنها همخوانی ندارد، در کلیت بازار، سهامهایی موجود هستند که بتوان برای آنها قیمتهای خوب و سود های خوبی را به دست آورد و برای سرمایهگذاری مناسب باشند.
وی تصریح کرد: موضوع دیگری که وجود دارد این است که بهتازگی تعدادی افزایش سرمایه از محل صلب حق تقدم یا صرف سهام مطرح شده است که این هم گزینه مناسبی برای شرکتهای روبهرو با تقاضای بالاست، برای اینکه سهامداران و هیئت مدیره آنها بتوانند افزایش سرمایه دهند و منابع جدیدی را وارد شرکت کنند و این وضع برای آن است که چنین شرایطی بتواند به فرآیند آنها کمک و قیمت سهم آنها را متعادلتر کند.
مدیر سبد شرکت سبدگردان کاریزما گفت: در مرحله آخر از لحاظ صنایع پیشرو مشاهده میشود در بعضی از صنایع تاکنون آزادسازی قیمت برایشان رخ نداده است، زیرا برنامه دولت این بود که آزادسازی قیمتها را در همه صنایع انجام دهد و در پالایشگاهها تاحدودی رخ داد؛ در بورس کالا نیز برای محصولات فلزی – معدنی انجام شد، اما از طرفی برای صنعت برق آزاد سازی قیمتی هنوز رخ نداده است و احتمال افزایش نرخ در صنعت برق و انرژی در آینده وجود دارد.
سمیعی افزود: بهتازگی و با توجه به اینکه بازار به سراغ سهمهای بزرگ تر و صادراتمحور گام برداشته است، مقداری از سهمهایی که قیمت ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومان دریافت میکردند بابت واریز کالاهایشان به آنها اجحاف شد.
وی ادامه داد: بهواسطه اینکه ارز ۴ هزار و ۲۰۰ تومان بهدلیل کسری بودجه دولت در آینده سرانجام از میان میرود و قیمتهای واردات آنها آزاد میشود، بهطور حتم افزایش نرخهایی خواهند داشت و بهنظر میرسد سودآوری آنها در آینده بالاتر رود و بتوان سهمهایی با PBAهای بسیار مناسب نیز در این بازارها پیدا کرد.
مدیر سبد شرکت سبدگردان کاریزما در پایان گفت: اگر تعدیلهای لازم برای قیمت سنگ آهن نسبت به شمش فولاد خوزستان رخ دهد و با قیمتهای جهانی متناسبتر شود باتوجه به کسری کنستانترهای که در ایران بابت دستیابی هدف افق ۱۴۰۴داریم، احتمال دارد شرکتهای معدنی یا تولیدکنندگان کنسانتره و گندله بتوانند نرخهای خوبی رو ببینند و با فروشهای سال آینده خود که بهتر هم میشود سودآوری خوبی را تجربه کنند و ارزندگی به نسبت بهتری را در برابر دیگر صنایع داشته باشند.