انرژی فولاد در جلوگیری از تورم گروه های کالایی داخلی
فرزاد ارزانی،مدیرعامل فولاد هرمزگان با خبرنگار بورس امروز،در رابطه با وضعیت صنعت فولاد به گفتگو پرداخت. ارزانی عنوان کرد:در حال حاضر قیمت جهانی، نرخ ارز، قیمت قراضه، سنگ آهن، مواد اولیه و مصرفی، تجهیزات، قطعات یدکی و غیره و از همه مهم تر میزان عرضه و تقاضا از جمله مسایل مهم و موثر بر نرخ […]
فرزاد ارزانی،مدیرعامل فولاد هرمزگان با خبرنگار بورس امروز،در رابطه با وضعیت صنعت فولاد به گفتگو پرداخت.
ارزانی عنوان کرد:در حال حاضر قیمت جهانی، نرخ ارز، قیمت قراضه، سنگ آهن، مواد اولیه و مصرفی، تجهیزات، قطعات یدکی و غیره و از همه مهم تر میزان عرضه و تقاضا از جمله مسایل مهم و موثر بر نرخ فولاد است. عواملی که به صورت مطلق در کنترل هیچ کشوری نیست و ساز و کار بازار و شرایط جهانی بر آن ها موثرند. تجربه بازار نشان می دهد که نرخ های داخلی متاثر از قیمت جهانی است. در این خصوص، یکی از فاکتورهای مهم در اختلاف قیمت های داخلی و صادراتی، نرخ ارز است که با ثبات آن می توان تا حدودی این نوسانات را از بین برد.
وی افزود:در بازار داخلی هر کشور، تولیدکنندگان با شرایطی مواجه اند که ممکن است در سایر کشورها چنین وضعیتی وجود نداشته باشد و قیمت محصول متاثر از شرایط داخلی آن کشور مانند میزان تقاضا، نرخ مصرف، نرخ تسهیلات، هزینه های نیروی کار، بهای تمام شده و… باشد. از این رو می توان گفت که هر بازار علاوه بر تاثیر پذیری از شرایط حاکم بر بازارهای جهانی، متاثر از شرایط داخلی خود نیز می باشد. لذا در یک جمع بندی کلی، می توان گفت سیاست گذاری ها خصوصا در شرایط فعلی باید به نحوی باشد که تولیدکنندگان با یک قیمت واقعی و تعادلی بازار، هم نیاز داخل را تامین کند و هم در بازارهای صادراتی متناسب با قیمت های رقابتی جهانی حضور یابند. از طرفی نیز مانع از بروز فضای رانت در بازار داخل گردد که در این میان مصرف کنندگان نهایی نیز با یک نرخ منطقی، به محصول مورد نیاز خود دسترسی خواهند یافت.
مدیرعامل فولاد هرمزگان خاطرنشان کرد:در این میان لازم به یاد آوریست که نرخ های جهانی تابع نوسانات زیادی است که گستره بالای این تغییرات به لحاظ اقتصادی و سیاسی در کنترل هیچ کشور و نهادی نیست. از این رو اقتصادهای پیشرفته دنیا به مکانیزم قیمت تعادلی ناشی از عرضه و تقاضا روی آورده اند.همچنین حجم پایین تولید و صادرات محصولات فولادی در بازار داخل به نسبت سایر رقبای جهانی باعث می شود که نقش تولیدکنندگان داخلی در تعیین قیمت های جهانی کمرنگ تر گردد. با افزایش ظرفیت های تولید می توان نقش بارزتری را در قیمت های منطقه ای و جهانی داشت. نکته دیگر آن که نوسانات بازار داخلی تنها موجب تاثیر بر عرضه و تقاضای بازار داخل می گردد و عوامل رقابتی داخل، نرخ های داخلی را تعیین می کند و تاثیر چندانی بر قیمت های صادراتی نخواهند داشت.
وی در ادامه افزود:به طور کلی ما با دو بازار متفاوت مواجه ایم که هر یک دارای ساز و کار خاص خود است و حجم عرضه و تقاضا و شرایط حاکم بر آن ها متفاوت است. چنان که پیش تر بیان شد نباید گفت که قیمت های جهانی بر قیمت های بازار داخل موثر نیست. اما قیمت های داخلی با توجه به میزان پایین تولید فولاد در کشور نسبت به اغلب رقبا مانند کشورهای چین، هند، ژاپن، روسیه و آمریکا، تاثیر زیادی بر قیمت های بازارهای بین المللی ندارد. بررسی روند چندساله نرخ انرژی و نرخ فولاد نشان می دهد که ارتباط مستقیمی میان افزایش نرخ انرژی و تاثیر آن بر نرخ فولاد و قیمت تمام شده محصول فولادی وجود دارد. برق و گاز طبیعی از جمله مصارف اصلی شرکت های فولادی در تولید محصول است اما درصد تاثیر آنها در بهای تمام شده در حال حاضر مشابه سایر اقلامی است که مورد نیاز صنعت فولاد است. ولی اگر قیمت حامل های انرژی، گاز و برق افزایش یابد متناسب با آن، سایر اقلام و مواد مورد نیاز صنعت فولاد نیز افزایش خواهد یافت. در آن صورت ضروری است با توجه به افزایش بهای تمام شده و جلوگیری از زیان وارده به شرکت های فولادی، قیمت محصولات نیز افزایش یابد و این چرخه ادامه یافته تا در نهایت خود را تنظیم کند. بنــابراین هرگونـه افزایش در قیمت انرژی، نهایتاً بخش عمده ای از بهای آن را مصرف کننده نهایی پرداخت خواهد کرد.
ارزانی در انتها گفت:کشور ایران دارای ذخایر انرژی زیادی است که در واقع به عنوان یک مزیت نسبی برای صنایع داخلی به شمار می رود و به عنوان یک آیتم رقابتی در مقایسه با تولیدکنندگان جهانی مطرح بوده و کلید اساسی در توجیه اقتصادی راه اندازی کارخانجات تولیدی محصولات فولادی با ظرفیت های فعلی بوده است. با توجه به شدت رقابت در بازارهای جهانی و لزوم همسویی قیمت های صادراتی با قیمت های جهانی به منظور حفظ و توسعه بازار، ضروری است تا دولت با ارائه بسته های حمایتی کاهش هزینه های حامل های انرژی برای تولیدکنندگان به عنوان یک مشوق صادراتی، مشابه سایر کشورها از جمله چین، از صادرکنندگان این گروه از محصولات حمایت نماید. این مسئله علاوه بر ایجاد مزیت رقابتی در بازارهای صادراتی، با کاهش هزینه های تمام شده مانع از ایجاد تورم در گروه های کالایی در داخل کشور می گردد که محصولات فولادی در تولید آن ها نقش به سزایی دارند. از آن جمله می توان به صنعت ساختمان و خودروسازی اشاره نمود.