تضمین نرخ سود؛بانک یا بیمه عمر؟
مهدی سامری،مدرس دانشگاه و عضو هیات مدیره شرکت بیمه تجارت نو با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. سامری عنوان کرد: بیمه عمر و پس انداز (عمر و سرمایه گذاری) محصولی بیمه ای با دو کارکرد متفاوت است،از یک سو جنبه بیمه ای آن با پوشش متنوعی که می تواند به صورت آپشنال به بیمه گذار […]
مهدی سامری،مدرس دانشگاه و عضو هیات مدیره شرکت بیمه تجارت نو با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
سامری عنوان کرد: بیمه عمر و پس انداز (عمر و سرمایه گذاری) محصولی بیمه ای با دو کارکرد متفاوت است،از یک سو جنبه بیمه ای آن با پوشش متنوعی که می تواند به صورت آپشنال به بیمه گذار ارایه شود. از سوی دیگر جنبه سرمایه گذاری این محصول بیمه ای است که می تواند به نوعی پاسخگوی نیاز بیمه گذار در حوزه خدمات مالی باشد. لذا شاید مقایسه بازده این نوع بیمه نامه با سایر بازارهای مالی از منظر سود، آنهم تنها در یک مقطع زمانی کوتاه مدت و خاص نتواند حق مطلب و به عبارتی شایستگی های بیمه عمر و پس انداز را مورد سنجش قرار دهد. چرا که اصولا بیمه عمر و پس انداز یک قرار داد بلندمدت است. در این شرایط بیمه گذار می تواند حداقل از یک بازده تضمین شده و ثابت در دوره های زمانی ۵ و ۱۰ ساله برخوردار باشد. در حالی که عایدات بیمه گذار تنها این حداقل سود تضمین شده نبوده است.
وی افزود:در شرایطی که متوسط سوددهی بازارهای مالی در سال به دلیل نوسانات اقتصادی با رونق و افزایش بازدهی مقطعی مواجه شود، بیمه گذار از سود مضاعفی با عنوان سود مشارکت در منافع نیز برخوردار می شود. دلیل این امکان منحصر به فرد وجود دستورالعمل و آیین نامه بیمه مرکزی ج.ا.ا در الزام به جداسازی حساب ها و سرمایه گذاری حق بیمه های این نوع بیمه نامه ها از سایر پرتفوی شرکتهای بیمه است.این فقط مزیت ها در بخش سرمایه گذاری بیمه های عمر و پس انداز است و مزیت های برجسته تر این نوع بیمه نامه به نسبت سایر بازارهای مالی،عواید خدمات بیمه ای است که در سایر نهادهای مالی و سرمایه گذاری دیده نمی شود. از جمله امکان اخذ پوشش دریافت چند برابری سرمایه انتخابی ابتدای دوره به دلیل فوت و حادثه حتی بعد از پرداخت قسط اول و یا معافیت بیمه گذار در پرداخت مابقی اقساط به دلیل از کار افتادگی و حتی پوشش جبران هزینه های پزشکی در مدت بیمه نامه و چندین مزیت انتخابی دیگر است.
عضو هیات مدیره شرکت بیمه تجارت نو خاطرنشان کرد:لازم است پس از معرفی چند مزیت مذکور برای بیمه های عمر و پس انداز، به سوال مطروحه از بعد دیگری نیز پاسخ داد، معمولا تغییرات قابل ملاحظه در سوددهی بازارهای مالی تابع هیجانات مقطعی است. به طوری که معمولا برای کسب این نوع سودها اولا می بایست تمام سرمایه مورد نظر را یکجا تامین و با قبول ریسک زیادی در این بازارهای مالی سرمایه گذاری کرد که خوشبختانه در بیمه های عمر و پس انداز سرمایه گذاری به صورت تدریجی با نرخی ثابت و یا افزایش پلکانی امکان پذیر است. دوما نرخ سود در بازارهای مالی نمی تواند برای یک دوره مثلا ۵ ساله ثابت و تضمین شده باشد که این مهم نیز در بیمه های عمر و پس انداز حتی فارغ از سیاست های پولی و بانکی انقباضی حداقل برای یک دوره مشخص ثابت و تضمیمن شده می باشد.
وی اضافه کرد:این نرخ تضمین شده در شرایطی که بازارهای مالی با افزایش مقطعی بازدهی مثلا در بازار بورس و یا مسکن و غیره مواجه شود به دلیل اینکه شرکت های بیمه درحوزه سرمایه گذاری تابع مقررات و آیین نامه خاصی ( آیین نامه ۶۰ بیمه مرکزی) می باشند که طبق آن می بایست ترکیبی متناسب در انتخاب پرتفوی سرمایه گذاری را در تمامی بازارهای مالی اعم از سپرده بانکی، سرمایه گذاری در بازار سهام و حتی خرید املاک و غیره را رعایت کنند. به طبع سرمایه بیمه گذاری به نوعی در قالب سود مشارکت در منافع از هیجانات وسود مضاعف بازار بی بهره نخواهد بود.
سامری اشاره کرد: موارد مذکور تابع رعایت دقیق وکامل آیین نامه های صادره نهاد ناظر ( بیمه مرکزی) در حوزه بیمه گری وسرمایه گذاری توسط شرکت های بیمه است. اما به نظر اینجانب به دلیل تحولات مثبتی که در سال های اخیر در ابزارهای مالی و بازدهی این ابزارها به وجود آمده، صنعت بیمه نیز می بایست با نوآوری و تنوع بخشی به محصولات خود دربیمه های عمر و پس انداز و حتی با اعمال تغییرات درنحوه ارایه خدمات مالی به بیمه گذاران خودهمواره فاصله معقول ومزیتهای رقابتی خود را با سایر بازارهای مالی حفظ نماید، از جمله این اقدامات تقویت حضور متخصصین سایر بازارهای مالی درخلق محصولات جدید بیمه ای با ارایه مجوز برای تاسیس کارگزاری های تخصصی بیمه های عمر و سرمایه گذاری یا همان مجوز فعالیت به صاحبان قلم می باشد.
وی اضافه کرد:بدین ترتیب این بازیگران نوع ظهور و حرفه ای با سرمایه گذاری در ابداع محصولات جدید با رویکرد تلفیق بیمه های عمر با بازارهای مالی تخصصی مثل سهام، طلا، مسکن وغیره می توانند ضمن برآورده سازی خواست، علایق و نیاز مشتریان با واگذاری محصول اختصاصی وابداعی خود به دو یا چند شرکت بیمه به صورت بیمه نامه مشترک، به خوبی نگرانی بیمه گذاران از واگذاری سرمایه خودشان تنها به یک شرکت و ترس از ورشکستگی احتمالی و یا عدم توانایی در ایفای تعهدات یک شرکت خاص بیمه ای در درازمدت را نیز مرتفع نمایند.