کمبود منابع مالی عامل توقف «زنجان»
شرکت صنایع کشاورزی و کود زنجان برای اجرایی کردن فعالیت خود و تکمیل زنجیره فعالیت در چند شرکت سرمایهگذاری کرده که این سرمایهگذاری بنابر اهداف تشکیل این شرکتها انجام شده است.
به گزارش بورس امروز، شرکت پتروشیمی زنجان که در سال ۱۳۸۵ به صورت سهامی عام تشکیل شد در سال ۱۳۹۷ نام خود را به شرکت صنایع کشاورزی و کود زنجان تغییر داد. علت تغییر نام، محصول اصلی «زنجان» یا به عبارتی اوره است.
سرمایه این شرکت تا پایان سال ۱۳۹۸ حدود ۳,۵۰۰ میلیارد ریال بوده است. طرح تولید اوره و آمونیاک این شرکت با ظرفیت سالانه ۱,۷۵۰ هزار تن در سال، تیرماه سال ۱۳۸۶ آغاز شد اما به دلیل عدم تأمین تسهیلات ارزی در سال ۱۳۹۲ متوقف شد.
پس از امکانسنجی دوباره این طرح در سال ۱۳۹۷، با تسهیلات صندوق توسعه ملی و دیگر سهامداران، پروژه دوباره عملیات خود را آغاز کرد.
این تسهیلات به دو صورت ارزی و ریالی در دو سال گذشته تأمین شده است. تسهیلات ریالی بخش عمدهای از طریق بانکهای داخلی و بخشی دیگر توسط شرکت ملی صنایع پتروشیمی تأمین شد.
شرکت صنایع کشاورزی و کود زنجان همچنین در تأمین منابع ارزی نیز در کنار صندوق توسعه ملی نقش داشته است. به دلیل اینکه تأخیرات طولانی در تأمین مالی رخ داد، تا پایان سال ۱۳۹۷ تنها ۲۶ درصد پروژه انجام شد که هیچ تطبیقی با برنامه زمانبندی اولیه نداشت.
شرکت صنایع کشاورزی و کود زنجان برای بهرهبرداری از تولید خود دو طرح «ساختمان اداری» (پروژه نگین) و «اوره و آمونیاک» را در حال اجرا دارد.
از آنجا که طرح ساختمان اداری در سال مالی گذشته تغییراتی نداشته است، بهای تمام شده آن ۴,۶۶۴ میلیون ریال باقی مانده است. از طرفی در پروژه اوره و آمونیاک تغییرات کارمزی، تأسیس خط انتقال برق، هزینههای MC و استهلاک داراییها صورت گرفته است که قیمت تمام شده طرح را تقریباً به ۴,۳۲۹ میلیارد ریال رسانده است.
پیمانکاری این طرح تا پیش از امضای تفاهمنامه پایان همکاری، توسط شرکت مهندسی همپا انجام میشد، همچنین «زنجان» برای خرید بخشی از تجهیزات خود از شرکت زیمنس آلمان یک پیشپرداخت به این شرکت کرده است تا با مهیا شدن شرایط برای ارسال تجهیزات به ایران، آنها را تحویل گیرد.
با توقف طرح آمونیاک و اوره، شرکت دوباره پروژه را زمانبندی کرده است. طبق این زمانبندی که با نخستین گشایش اعتباری در سال ۱۳۹۷ برنامهریزی شده است، کل طرح در صورت متوقف نشدن دوباره تا نیمه نخست سال ۱۴۰۱ بهطور ۱۰۰ درصد تکمیل خواهد شد.
اگر پروژه طبق برنامه زمانبدی شرکت بدون توقف و مانعی ادامه یابد، انتظار داریم در سال مالی جاری شاهد تکمیل ۳۰.۴۵ درصدی این پروژه باشیم.
شرکت صنایع کشاورزی و کود زنجان برای اجرایی کردن فعالیت خود و تکمیل زنجیره فعالیت در چند شرکت سرمایهگذاری کرده که این سرمایهگذاری بنابر اهداف تشکیل این شرکتها انجام شده است.
«زنجان» مالکیت ۹۹.۹۶ درصدی یا حداقل ۹۸ درصدی این شرکتها را دارد. حوزه فعالیت این شرکتهای فرعی به شرح زیر است.
شرکت شهرک صنعتی پتروشیمی با قیمت تمام شده ۴۹,۹۹۸ میلیون ریال در حوزه ساخت شهرک صنعتی فعالیت میکند؛ شرکت اوره و آمونیاک پتروشیمی زنجان با بهای تمام شده ۹۹۸ میلیون ریال تولیدکننده و عرضه کننده اوره و آمونیاک است؛
شرکت بازرگانی پتروشیمی زنجان با بهای تمام شده ۹۹۸ میلیون ریال به خرید و فروش محصولات پتروشیمی میپردازد؛ شرکت پتروسازه نگین زنجان با بهای تمام شده ۹۹۸ میلیون ریال در زمینه ساختمانی و پیگیری پروژه نگین (ساختمان اداری شرکت اصلی) فعالیت میکند.
در کنار این زیرمجموعهها، شرکت پترو ترابر زرین با قیمت تمام شده ۹۸ میلیون ریال برای حمل و نقل طراحی شده است. ۳ شرکت آخر از زمان تأسیس فعالیتی نداشته اند. شرکت بازرگانی پتروشیمی زنجان نیز با وجود اینکه در دوره ۱۳۹۷ به عملیات خرید و فروش محصولات پتروشیمی پرداخت اما در سال گذشته فاقد عملیات بوده است. همچنین، شرکت شهرک صنعتی پتروشیمی زنجان به دلیل تأخیر در موافقت و مجوزهای لازم پیشرفت مناسبی نداشت.
افزون بر طرحهای شرکت اصلی دو حوزه «آمونیاک و اوره» و «ساختمان اداری»، شرکت فرعی (شرکت شهرک صنعتی پتروشیمی زنجان) طرح ساخت شهرک صنعتی را با قیمت تمام شده ۷۶,۳۵۷ میلیون ریال را در دست دارد. این شرکت برای استقرار واحدهای پایین دست پتروشیمی طرح یادشده را اجرا میکند.
پروژه ساخت شهرک صنعتی از مردادماه سال ۱۳۸۶ پس از تأسیس این شرکت فرعی آغاز شد. طبق گزارشهای «زنجان» این انتظار وجود دارد که در سال ۱۳۹۸ با تأمین مالی مناسب دوباره عملیات عمرانی طرح از سر گرفته شود.
در کنار این پروژهها، شرکتهای اصلی و فرعی گروه اقدام به سرمایهگذاری کوتاه مدت در برخی شرکتهای بورسی و فرابورسی کردهاند، اما این سرمایهگذاری به میزان دخالت در مدیریت و نحوه اجرای این شرکتها نبوده است.