سرمایهگذاری بیحاصل «شاراک» در طرح اوره لاوان
پتروشیمی امام خمینی (ره) شازند (شاراک) موفق به تامین مالی طرح پروژه شیمیایی لاوان با پیشفرت ۱۱.۷۱ درصدی تا یا پان اسفندماه ۹۸ نبوده و مجوز خوراک آن ازسوی وزارت نفت تاکنون صادر نشده است، از این رو شاراک به دنبال فروش این سهم است.
به گزارش بورس امروز، مجتمع پتروشیمی شازند به تولید بیش از ۱,۸۰۰,۰۰۰ تن محصولات میانی و نهایی از انواع پلیمری، شیمیایی و جانبی مشغول است.
شرکت پتروشیمی شازند با وجود انجام موفقیت آمیز تعمیرات کارخانه و توقف بیش از یک ماه خط تولید، در سال مالی ۱۳۹۸ تنها حدود ۱,۷۳۱,۰۰۰ تن محصول را تولید کرد، این کاهش سبب تغییر سهم تولیدی «شاراک» از ۲.۷۲ درصد به ۲.۴۶ درصد در سال ۱۳۹۸ شد.
کاهش مقدار فروش با وجود تعمیرات
پتروشیمی شازند دارای ۱۵ واحد فعال تولیدی است که محصولات حاصل را به صنایع مختلف کشور عرضه میکند.
همان طور که گفته شد «شاراک» در سال گذشته نسبت به دوره ۱۳۹۷ حدود ۹ درصد کاهش داشته است بنابراین این مقدار کاهش در فروش کل نیز قابل مشاهده است. با وجود کاهش میزان فروش کل (مجموع صادراتی و داخلی)، شرکت موفق به افزایش درآمد فروش خود شده است.
بنابراین درآمد فروش این مجتمع با رشد ۲۸ درصدی به ۶۷,۸۵۳ میلیون ریال رسیده است. که بخش صادراتی با ۴ درصد رشد به ۲۴,۰۰۲ میلیون ریال و فروش داخلی با ۴۷ درصد رشد به ۴۳,۸۵۱ میلیون ریال رسید. در کنار افزایش درآمد فروش محصولات، به دلیل افزایش نرخ تسعیر ارز، بهای تمام شده نیز با رشد ۴۶ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۷ به مبلغ ۵۸,۶۵۶ میلیارد ریال رسید.
تأثیر رشد نرخ ارز بر قیمت مواد اولیه
باتوجه به اینکه مقدار مواد اولیه مصرفی نسبت به سال ۱۳۹۷ حدود ۸ درصد کاهش داشته است، افزایش ۵۹ درصدی نرخ این مواد موجب رشد بهای تمام شده گردیده است. همچنانکه گفته شد مقدار تولید محصولات در سال ۹۸ کاهش داشته است که محصولات پلی بوتادین رابر و اتیلن گلایکولها با ۲۰ درصد کاهش بیشترین افت را در مقدار تولید سال گذشته را نسبت به سال ۱۳۹۷ داشتهاند.
این درحالی است که محصول بوتادین و رافینیت BBR با رشد ۲۹ درصدی نسبت به سال ۱۳۹۷ به ۱۸,۶۱۸ تن در سال ۱۳۹۸ رسید. در کنار این افزایش، محصولات دیگری همچون ترکیبات آلی نیتروژن دار با رشد ۱۷ درصدی، اتیلن اکساید با رشد ۱۴ درصدی و اتوکسیلاتها با رشد ۲ درصدی نسبت به دوره مشابه در سال ۱۳۹۷ رو به رو شدند.
طرحهای توسعه مؤثر بر فعالیت
شرکت پتروشیمی شازند برای توسعه و بهبود عملکرد خود ۹ طرح PHG، VRU، متان بالاست، پروژه آب، پساب، تهیه راکتور تحقیقاتی، اصلاح T401 الفین، مخازن جدید استوانهای و کروی و واحد ۳۰ هزارتنی پلی اتیلن را در دست دارد. در بین این پروژهها، طرح بازیافت بخارات هیدروکربنی (VRU) در سال گذشته مورد بهره برداری قرار گرفت.
در بین پروژههای فوق، طرح «متان بالاست» حدود ۶۰ درصد آیتمهای خرید پروژه سفارش گیری شده است و در دستور کار قرار دارد. دو طرح آب و پساب به منظور بازیافت آبها و پسابهای موجود برای کنترل ریسک کمبود آب منطقه است که پروژه آب حدود ۴۴ درصد تکمیل شده است.
افزون بر این، شرکت برای اجرای دیگر طرحهای خود در حال فعالیت است، چنانچه یک تفاهم نامه برای پروژه PGH با پتروشیمی تبریز امضا کرده است. در صورتی که اقدامات اصلاحی مرتبط با T401 الفین اجرایی شود، «شاراک» از تنگناهای تولید واحد الفین خارج شده و میتواند ظرفیت الفین را افزایش دهد. باید توجه داشت که اجرای پروژه پلی اتیلن گریدهای ویژه منوط به جارای طرح استحصال ایتلن از واحد OffGas پالایشگاه نفت امام خمینی (ره) شازند است.
تکمیل یا واگذاری طرحهای شرکتی
شرکت پتروشیمی شازند با داشتن سهم در دو شرکت دیگر سعی در گسترش فعالیت خود دارد. یکی از این شرکتها، صنایع پتروشیمی بین الملل قشم است که «شاراک» دارای سهم ۳۸ درصدی از آن است. این شرکت به منظور تولید پلی پروپیلن از گاز طبیعی است که مجوز تخصیص خوراک گاز آن به میزان ۵.۳ میلیون نرمال متر مکعب در روز گرفته شده است.
آغاز عملیات اجرایی این پروژه به دلیل شیوع کرونا به سال جاری موکول شد بنابراین شازند در سال جاری موظف به برگزاری مناقصه برای تأمین فاینانس طرح است. همچنین قرارداد خوراک و سوخت شرکت شیمیایی لاوان با شرکت ملی گاز ایران درحال پیگیری است که در صورت لزوم طبق بررسیها طرح ادامه یابد یا به ارزش کارشناسی شده واگذار شود یا طرح پایین دستی دیگری انجام شود.
میزان پیشرفت پروژه شیمیایی لاوان تا یا پان اسفندماه ۹۸ حدود ۱۱.۷۱ درصد بوده که شازند نتوانسته است این طرح را تأمین مالی کند، همچنین مجوز خوراک آن ازسوی وزارت نفت تاکنون صادر نشده است.
شرکت پتروشیمی شازند برای اجرای تکالیف مجمع عمومی عادی ۱۳۹۷ درحال پیگیری است تا سهام این شرکت را بفروشد، زیرا هیچ اقدامی درباره طرح اوره و آمونیاک شرکت شیمیایی لاوان پس از گذشت چند سال انجام نشده است.