خودداری مشارکت «فارس» در افزایش سرمایه زیرمجموعهها
شرکت صنایع پتروشیمی خلیج فارس افزون بر مشارکت نکردن در افزایش سرمایه شرکتهای زیرمجموعه، بخشی از سهام شرکتهای مبین و پارس را نیز واگذار کرده است. باتوجه به اینکه این شرکتها در بازار سرمایه فعالیت میکنند بنابراین میتوان به راحتی تفاوت ارزش بازاری و قیمت تمام شده آنها را مشاهده کرد.
به گزارش بورس امروز، شرکت صنایع پتروشیمی فارس به عنوان هلدینگ پتروشیمی در صنعت سرمایهگذاری به فعالیت مشغول است. این هلدینگ با داشتن مالکیت کامل یا درصدی و یا به واسطه شرکتهای زیر مجموعه در بخش پتروشیمی تصمیم گیری میکند. باتوجه به اینکه هلدینگ پتروشیمی فارس با کنترل مجموعههای پتروشیمی به تداوم این صنعت کمک شایانی میکند، در صنایع مربوطه نیز سرمایهگذاری میکند. همچنانکه در نمودار زیر مشاهده میشود.
طبق نمودار فوق، محصولات شیمیایی و مواد بهطور جمعی بخش عمده پرتفوی «فارس» را تشکیل میدهند. با توجه به اینکه شرکت برای اجرای طرحها و نقدینگی زیرمجموعههای خود به وجوهی نیاز دارد بنابراین با سرمایهگذاری در بخشهایی همچون بانکها و سرمایهگذاری کوتاه مدت در بخشهای پرسود، نقدینگی لازم برای فعالیت خود و زیر مجموعه را تا حدودی تأمین میکند.
هلدینگ خلیج فارس در سه ماه جاری اقدام به واگذاری بخشی از سهام خود در شرکتهای زیر مجموعه کرده است. این واگذاری از سهام حق تقدم «فارس» در این شرکتها بوده است. از آنجا که شرکتهای «پترول»، پتروشیمی گچساران در ۳ ماهه گذشته افزایش سرمایه دادهاند، «فارس» به عنوان یکی از سهامداران آنها حق تقدم مشارکت در افزایش سرمایه داشته است.
«فارس» با داشتن مالکیت ۶۰.۳۹ درصدی در گروه پتروشیمی سرمایهگذاری ایرانیان، از سهام حق تقدمی به بهای تمام شده ۱,۸۲۷ میلیارد ریالی در افزایش سرمایه این شرکت برخوردار بوده است. باتوجه به اینکه استفاده از حق تقدم در یک مدت زمان میسر است، در صورت عدم مشارکت، سهامدار امکان عرضه این حق تقدم را دارد. بنابراین «فارس» سهام حق تقدم خود را به قیمت هر سهم ۷۴۳ ریال در بازار سرمایه عرضه کرد.
هلدینگ «فارس» با عرضه سهام حق تقدم «پترول» به قیمت تمام شده هیچ گونه سودی کسب نکرده است. همچنین، شرکت گچساران به عنوان یکی از زیر مجموعههای غیر بورسی این هلدینگ در ماههای گذشته اقدام به افزایش سرمایه کرده است. از آنجا که «فارس» مالک ۱.۱۸ درصدی سهام این پتروشیمی است، امکان مشارکت در افزایش سرمایه آن را داشت.
باتوجه به اینکه هلدینگ خلیج فارس در ابتدای خرداد ماه امسال مالک ۳,۳۶۱,۴۳۴,۵۳۸ سهم از شرکت پتروشیمی پارس بوده است با عرضه ۳۰۰,۰۰۰ سهم به بهای تمام شده ۱,۱۴۳ ریال به ازای هر سهم توانست سود ۴۰,۹۲۰ میلیون ریالی کسب کند. همچنین هلدینگ خلیج فارس ۶ میلیون و ۸۰۰ هزار سهم پتروشیمی مبین را به قیمت تمام شده ۲۸۴ ریالی عرضه و سودی معادل ۱۶۸,۱۵۰ میلیون ریال به دست آورد.
قیمت تمام شده حق تقدم ذکر شده برای هلدینگ «فارس» در پتروشیمی گچساران ۲,۴۱۱ میلیارد ریال بوده است. باتوجه به اینکه ارزش هر سهم این حق تقدم ۵۷۵ ریال ذکر شده است، شرکت با واگذاری سهام به ارزش قیمت تمام شده، هیچ گونه سودی را کسب نکرده است. شرکت پایانهها و مخازن پتروشیمی گه یکی از شرکتهای زیر مجموعه غیر بورسی «فارس» است.
هلدینگ خلیج فارس مالکیت ۲۷۰ میلیارد ریال سهام شرکت پایانها و مخازن پتروشیمی ددر ابتدای خردادماه داشت.
هلدینگ خلیج فارس در دوره یادشده اقدام به عرضه سهام خود با قیمت تمام شده هر سهم ۱,۶۰۵ ریال نمود که قیمت ۶۹,۳۶۹ میلیون ریال داشته است، بنابراین هلدینگ خلیج فارس در پایان خردادماه تنها مالکیت ۱ میلیون ریالی سهام از این شرکت را حفظ کرده است.
شایان ذکر است، شرکت در کنار عدم مشارکت در افزایش سرمایه این شرکتها، بخشی از سهام شرکتهای مبین و پارس را نیز واگذار کرده است. باتوجه به اینکه این شرکتها در بازار سرمایه فعالیت میکنند بنابراین میتوان به راحتی تفاوت ارزش بازاری و قیمت تمام شده آنها را مشاهده کرد. هلدینگ خلیج فارس در خردادماه امسال بخش اندکی از سهام خود از این شرکتها را در بورس عرضه کرده است.
باید توجه داشت که این میزان عرضه سهام دو شرکت در بازار سرمایه هیچ گونه خللی در میزان مالکیت هلدینگ خلیج فارس نداشته است چرا که در این هلدینگ در پایان خرداد ماه مالک ۵۶.۰۲ درصد سهام «پارس» و ۶۸.۵۵ درصد سهام پتروشیمی مبین است. در نتیجه باید اظهار داشت که هلدینگ خلیج فارس با وجود افزایش سرمایهای که شرکتهای زیرمجموعه انجام دادهاند هیچ گونه مشرکتی در افزایش سرمایه این شرکتهای مذکور ننموده و مجوز عرضه حق تقدم خود را داده است.