سودآوری شپنا و نرخ ارز در سال ۹۸
کاهش تقاضای فرآوردههای سبک سبب خروج از تعادل قیمتی در میان فرآوردههای مختلف شد، همچنین قیمت جهانی بنزین و سوختهای هوایی به قیمت نفت خام و حتی گاه کمتر از آن رسید، در حالی که فروردینماه امسال حاشیه سود گازوئیل، نفت کوره که حدود ۴۰ درصد فرآوردههای «شپنا» را تشکیل میدهند، افت سال پایان سال ۹۸ را همراه با افزایش نرخ تسعیر ارز جبران کردند.
شرکت پالایش نفت اصفهان به عنوان یک پالایشگاه بورسی در گروه «فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای» فعالیت میکند.
پالایشگاه اصفهان در مقایسه با ۹ شرکت پالایشی دیگر کشور از نظر دریافت خوراک نفت خام و میعانات گازی جایگاه سوم را دارد.
«شپنا» از نظر تولید فرآورده نفتگاز جایگاه نخست، تولید گاز مایع رتبه دوم و نفتکوره مقام سوم را در اختیار دارد
کاهش سقف قیمت نفت خام
شیوع کرونا و توافق کشورهای عضو و غیرعضو سازمان کشورهای صادرکننده نفت (اوپک) برای کاهش سقف تولید نفت، پایبند نبودن اعضا به سهیمههای تعیین شده و کاهش بیسابقه تقاضا برای نفت خام سبب کاهش قیمت نفت خام در پایان سال ۹۸ شد.
این رخدادها همسو با کاهش تقاضا برای بنزین و سوختهای هوایی سبب کاهش ظرفیت تولید در این بازه زمانی یادشده شد.
یکی از این فرآوردهها، نفت کوره است که دراین کاهش بیسابقه با تعدیل ۳۲ درصدی از ۳۸۴.۲۹ دلار به ازاری هر تن به ۲۵۸.۸۶ دلار به تن رسید.
نفتکوره حدود ۲۲ درصد فروش وزنی «شپنا» را تشکیل میدهد. فرآوردههای وکیوم باتوم و لوبکات نیز به تبع نفت کوره کاهش یافت و سبب کاهش سودآوری این شرکت شدند.
کاهش تقاضای فرآوردههای نفتی
کاهش تقاضای فرآوردههای سبک سبب خروج از تعادل قیمتی در بین فرآوردههای مختلف شد، همچنین قیمت جهانی بنزین و سوختهای هوایی به قیمت نفت خام و حتی گاه کمتر از این قیمت رسید. این درحالی است که فروردینماه امسال حاشیه سود گازوئیل، نفت کوره که حدود ۴۰ درصد فرآوردههای «شپنا» را تشکیل میدهند، افت سال پایان سال ۱۳۹۸ را همراه با افزایش نرخ تسعیر ارز جبران کردند.
این کاهش فروش در حالی است که درآمد عملیاتی شرکت پارسال نسبت به سال ۹۷، ۷۸ درصد رشد داشته است. هر چند در سه ماه پایانی پارسال حاشیه دلاری قیمت فرآوردهها نسبت به نفت خام کاهش قابل توجهی داشته است، اما افزایش نرخ تسعیر ارز، این زیان را تا حدودی جبران کرده است.
تأثیر تحولات نرخ ارز بر هزینه پروژهها
تغییرات نرخ ارز از ۸۳,۸۲۸ ریال فروردینماه پارسال به ۱۳۶,۴۱۷ ریال رسید. این افزایش نرخ با توجه به فعال بودن پروژه تصفیه گازوئیل و نفت کوره سبب افزایش هزینههای آنها شد.
این افزایش هزینه پروژه موجب تغییر سودآوری در مقابل افزایش هزینه استهلاک شد. این تغییرات نرخ سبب افزایش قیمت تمام شده درآمد عملیاتی شرکت در سال ۹۸ شده است که حدود ۸۹ درصد رشد کرده است.
افزایش بیشتر قیمت تمام شده نسبت به درآمد عملیاتی سبب کاهش حاشیه سود ناخالص از ۱۱ درصد سال ۱۳۹۷ به ۶ درصد شده است. باید توجه داشت که هزینههای عملیاتی «شپنا» نیز به طور مشابه حدود ۴۰ درصد نسبت به سال ۱۳۹۷ رشد داشته است. این افزایش عمدتاً ناشی از افزایش هزینه توزیع و فروش و عوارض آلایندگی است که تابعی از مبلغ فروش است.
روند اجرای پروژههای مؤثر بر تولید
پروژه تضفیه گازوئیل به عنوان یکی از برنامههای «شپنا» با حذف ترکیبات گوگردی منجر به تولید گازوئیل با کیفیت بالا و سرانجام افزایش سودآوری میشود، با اجرای این طرح اهداف زیست محیطی شرکت محقق میشود، پیشرفت فیزیکی این طرح بیش از ۸۶ درصد تا پایان پارسال است.
شرکت پالایش نفت اصفهان توانست با وجود تحریمهای موجود طرح واحد تقطیر سوم و گاز مایع را به بهرهبرداری برساند.
بهره برداری از این طرح منجر به تولید محصولات سبکتر میشود که جایگزین محصولات سنگین بهویژه نفت کوره خواهد شد. باید توجه داشت که اجرای این طرح افزون بر رفع تنگناها
ی عملیاتی به بهینهسازی منجر میشود.
از دیگر پروژههای در دست «شپنا» میتوان به پروژه تصفیه نفت کوره اشاره کرد که تحریمها منجر به فسخ قرارداد با شرکت کرهای دایلم شده است.
این پروژه بار مالی ۱,۶۷۷ میلیون یورویی را به همراه داشت بنابراین برای برون رفت هزینهها و اجرای این طرح، پروژه به چند فاز تقسیم گردید. فاز اول این طرح با مشارکت یک شرکت توانمند ایرانی (شرکت نارگان) درحال اجراست.
ست.