رشد ۲۲ درصدی قیمت محصولات «شبندر» در سال ۹۸
قیمت فروش فرآوردههای نفتی شرکت پالایش نفت بندرعباس (شبندر) حدود ۲۲ درصد و فروش صادراتی حدود ۷۰ درصد افزایش یافته است.
به گزارش بورس امروز؛ شرکت پالایش نفت بندرعباس در گروه «فرآوردههای نفتی، کک و سوخت هستهای» در بازار بورس فعالیت میکند.
«شبندر» جزو ۱۰ شرکت پالایشی کشور است که بر اساس ظرفیت پالایشی در رده چهارم قرار دارد. شرکت پالایش نفت بندرعباس تنها شرکت موجود در سطح کشور است که قادر به پالایش نفت خام سنگین است.
انواع فروش «شبندر»
بازار اصلی محصولات این شرکت، داخلی است بنابراین براساس قانون، «شبندر» مکلف به تحویل پنج فرآورده اصلی همراه با سوخت هوایی خود به شرکت ملی پالایش و پخش فرآرودههای نفتی کشور است.
شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران باتوجه به فروش این فرآوردهها نسبت به تسهیم و اعلام میزان فروش داخلی، صادراتی، بانکرینگ، ارزی و مرزی و مبالغ فروش هر پنج فرآورده اصلی و سوخت هوایی اقدام میکند.
محصولات ویژه تولیدی «شبندر» در بورس کالا و انرژی عرضه میشود و مشتریان عمده این فرآوردهها شرکتهای قیرسازی و تولیدکنندگان انواع روانکارها هستند.
شرکت پالایش نفت بندرعباس با پالایش روزانه ۳۲۰ هزار بشکه نفت خام سنگین و میعانات گازی حدود ۱۶ درصد سوخت مورد نیاز کشور را تأمین میکند. این شرکت به دلیل مجاورت با آبهای آزاد امکان صادرات فرآوردههای خود را نیز دارد.
تغییرات تولید و فروش «شبندر» در سال ۹۸
فرآوردههای اصلی این شرکت که به شرکت ملی پخش فرآرودههای نفتی ایران تحویل داده میشوند، پارسال نسبت به سال ۱۳۹۷ در مجموع ۲ درصد کاهش یافت. در میان این فرآوردهها، گاز مایع با کاهش ۲۴ درصدی بیشترین تغییر منفی را در مقدار تولید داشته است که سوخت جت پس از آن با کاهش ۵ درصدی در رده دوم قرار میگیرد. این درحالی است که نفتگاز با رشد یک درصدی تنها فرآورده «شبندر» بوده که تغییرات مثبتی را در مقدار تولید تجربه کرده است.
فرآوردههای ویژه «شبندر» که در بورس کالا و انرژی عرضه میشوند در سال ۹۸ نسبت به سال ۹۷ نیز بهطور کلی ۸ درصد کاهش یافته اند. این درحالی است که پروپان با رشد ۵۲ درصدی و وکیوم سپلاس با رشد ۴۲ درصدی تولید در این فرآوردهها رو به رو شده است. در کنار این افزایش، حلال با ۵۵ کاهش درصدی تولید و لوبکات با کاهش ۲۷ درصدی تولید در سال ۹۸ نسبت به سال گذشته آن روبهرو شدهاند.
مقدار فروش داخلی براساس گزارش تسهیم فروش و مقدار فروش صادراتی براساس جداول دریافتی از شرکت ملی پخش فرآوردههای نفتی ایران و مقدار فروش فرآوردههای ویژه براساس فروش واقعی و قطعی شرکت محاسبه میشود.
تأثیر رشد نرخ ارز بر درآمد «شبندر»
مجموع درآمدهای عملیاتی شرکت در سال ۱۳۹۸ حدود ۷۲۰,۱۸۹ میلیارد ریال بوده است که نسبت به دوره مشابه پارسال حدود ۵۹ درصد افزایش داشته است. از آنجا که مقدار تولید و فروش این محصولات نسبت به دوره مشابه پارسال کاهش یافته است، این رشد ناشی از افزایش قیمت فرآورده و نرخ تسعیر ارز است. هر چند که فروش مصوب حدود ۲۲ درصد و فروش صادراتی حدود ۷۰ درصد افزایش داشته است.
هزینه خوراک و درآمد فروش فرآوردهها به دلیل تغییر نرخ بین المللی و نرخ تسعیر ارز تغییر یافته است. در سال گذشته میانگین نرخ ارز ۱۱۰,۰۵۸ ریال بوده است که طبق رویههای سالهای قبل امکان تغییر نرخ نفت خام و فرآوردههای تولیدی و در نهایت تغییر سود وزیان وجود دارد.
منبع تأمین مالی طرح توسعه «شبندر»
در کنار افزایش درآمد فروش، مطالبات «شبندر» نیز نسبت به دوره مشابه با افزایش ۳۴۱ درصدی به ۱۰,۶۳۷ میلیارد ریال رسیده است. درصورت اجرا نشدن پروژههای در حال بررسی، مدیریت شرکت انتظار دارد با وصول به موقع مطالبات و مدیریت وجه نقد، تسهیلات مالی دریافتی در سطح کنونی باقی بماند، همچنین موجودی کالا و مواد «شبندر» نسبت به دوره مشابه با افزایش ۵ درصدی به ۳,۰۸۰ میلیارد ریال رسید که بخشی از این افزایش به دلیل رشد نرخ تسعیر ارز و بخشی مربوط به رشد موجودی انبار است.
باتوجه به اینکه شرکت پالایش نفت بندرعباس یک شرکت بورسی است؛ بنابراین در صورت سودآوری ملزم به پرداخت سود سهامداران است که در سال ۹۸ نسبت به دوره مشابه سال ۹۷ با رشد ۴۷ درصدی به ۳,۳۰۰ میلیون ریال رسیده است.
این درحالی است که بدهیهای ارزی شرکت پالایش نفت بندرعباس که به طرح توسعه مربوط میشود در سال ۱۳۹۸ به مبلغ ۸۱.۹ میلیون یورو افشا شده است.
بهبود پاسخگویی «شبندر» با طرح توسعه
شرکتهای پالایشی همچون «شبندر» برای اجرای الگوهای روزآمد کردن خود از طرحهای توسعه استفاده میکنند. از جمله این طرحهای توسعه شامل طرح احداث واحدهای جدید کک سازی و یوتیلیتی است که سبب افزایش محصولات با ارزش افزود بالاتر میشود.
طرح ساخت آبشیرینکنهای MED که آب مورد نیاز پالایشگاه و شهرک را فراهم میکند؛ طرح احداث ۶ مخزن بنزین و نفت گاز که توان تابآوری شرکت را افزیش میدهد و دیگر طرحهای کلان شرکت. برخی از این طرحها پارسال اجرا شد و بعضی از آنها برای امسال برنامهریزی شدهاند.