قیمت پیشنهادی فولاد برای تعادل پایدار زنجیره
طبق پیشنهاد فولادیها، عاقلانه تنظیم کردن قیمت این محصولات در بازار داخل ضروری است زیرا عرضه محصولات فولادی در بورس کالا افزون بر نظارت مناسب بر قیمت آنها، از انحرافهای قیمتی نیز جلوگیری میکند.
به گزارش بورس امروز، سنگ آهن بهعنوان مواد اولیه و نخست زنجیره فولادی اهیمت بالایی دارد، پس از شکستن سد باطله در برزیل، قیمت جهانی سنگ آهن افزایش قابل توجهای را تجریه کرد و هرگز به قیمت پیشین خود باز نگشت، این اتفاق سبب شد قیمت جهانی فولاد افزایش چشمگیری داشته باشد.
شیوع ویروس کرونا یکی از عوامل اثرگذار در سال گذشته به شمار میآید بهطوریکه نوسانهایی را برای بازارهای مختلف به همراه داشت، اما تأثیر چندانی بر سنگ آهن داخلی نگذاشت.
با توجه به پایداری روند تولید این محصول، اکتشافات جدیدی که شرکتها در سراسر کشور برای یافتن معادن جدید انحام میدهند این پایداری را دوچندان کرده، این ویژگی بازار سنگ آهن داخل را از دیگر کالاها (commodities) متمایز کرده است.
باتوجه به رخدادهای پارسال، محصولات فولادی افزایش چشمگیری داشتند، اما هیچ تأثیری بر قیمت خرید و فروش سنگ آهن رخ نداشتند.
در پی تصویب قیمت فولاد به نرخ صادراتی و فوب خلیج فارس، تولیدکنندگان سنگ آهن نیز خواستار عادلانه شدن قیمت محصولات خود شدند، عادلانه کردن قیمت محصولات فولادی و سرانجام سنگ آهن نیاز به تشکیل یک شورا داشت که در ابتدا در انجمن سنگ آهن و سرانجام پس از تصویب این انجمن در یک درخواست به سمع دولت رسید.
طبق گفته دولت، برای تشکیل این شورا نیازی به حضور تولیدکنندگان فولاد بود بنابراین سرانجام در ۱۱ خردادماه امسال این دو تولیدکننده یکی از نشستهای شورا را برگزار کردند.
از آنجا که این گردهمایی تنها یک پیش نشست بود بنابراین در نشست بعدی تولیدکنندگان فولاد پشنهادهای تغییر قیمت ارائه شد.
در آخرین نشست نتیجه نهایی هنوز مشخص نشده است، فولادیها پیشنهاد کردند قیمت محصولات خود را بالاتر از قیمت جهانی عرضه نکنند، از آنجا که سود زنجیره فولادی باید بهطور عادلانه تقسیم شود بنابراین باید قیمتگذاری هر محصول در این زنجیره به گونهای اتخاذ شود که همه زنجیره بهرهمند شوند.
قیمت کنونی محصولات فولادی باید متناسب با قیمتهای داخلی و خارجی باشد تا افزون بر اینکه به صنایع بالادستی لطمهای وارد نشود گروههای پایین دستی هم منتفع شوند.
برخی کارشناسان حوزه عقیده دارند مشکل اصلی پایین بودن قیمت سنگ آهن، پایین بودن قیمت فولاد است بنابراین با رفع مشکل قیمت فولاد مسئله بخش سنگ آهن نیز برطرف میشود.
طبق پیشنهاد فولادیها، عاقلانه تنظیم کردن قیمت این محصولات در بازار داخل ضروری است زیرا عرضه محصولات فولادی در بورس کالا افزون بر نظارت مناسب بر قیمت آنها، از انحرافهای قیمتی نیز جلوگیری میکند.
عادلانه بودن قیمت و تقسیم سود، سبب تعادل در بازار میشود.
طبق گفته کارشناسان؛ ضرایب کنونی سنگ آهن که توسط معاونت معدنی وزارت صنعت و معدن تعیین میشود کاملاً عاقلانه است در نتیجه مشکلی در این ضرایب وجود ندارد بنابراین تنها تنظیم قیمت محصولات فولادی در نهایت سبب تنظیم قیمت سنگ آهن نیز میشود.
آنان مبنای قیمت فولاد را فرمول بهکار رفته در تعیین قیمت محصولات پتروشیمی یعنی فوب خلیج فارس پیشنهاد دادند.
طبق گفته آنها، از آنجا که این نوع قیمتگذاری در صنعت پتروشیمی بسیار مؤثر واقع شده، بنابراین انتظار میرود که در صورت پذیرش این پیشنهاد، صنعت فولاد نیز به نتیجه مطلوبی دست یابد.
این الگوبرداری برای ایجاد پایداری و تعادل بازار فولاد و سرانجام عادلانه بودن آن است بنابراین با دستیابی به نتایج مطلوب همه تلاشها به عمل خواهد نشست.
سرانجام باید یادآور شد قیمت سنگ آهن و فولاد در سطح جهان همچنان در حال افزایش است بنابراین در کنار توجه به عادلانه بودن قمیت سنگ آهن و همه محصولات زنجیره فولاد، باید بازارهای خارجی و قیمتهای آنها را نیز مورد توجه قرار داد تا افزون بر انتفاع همه تولیدکنندگان زنجیره فولاد و سنگ آهن، مصرفکنندگان نهایی نیز مورد توجه واقع شوند.