تدبیری برای تشویق پتروشیمیها
قیمت خوراک پتروشیمیها از دو بخش قیمت داخلی و قیمت جهانی گاز برآوردی اثر میپذیرد، بنابراین کاهش قیمت خوراک در کنار کاهش قیمت جهانی گاز منافعی را برای شرکتهای پتروشیمی به همراه خواهد داشت.
به گزارش روند بورس امروز، باتوجه به شرایط رکود جهانی و کاهش قیمت گاز شاهد اثرگذاری آن بر نرخ خوراک بودیم. باتوجه به برنامه تشویقی دولت انتظار کاهش بیشتر این نرخ را داریم. در شرایط کنونی اقتصاد که بازار جهانی نوسانهای متعددی را تجربه کرده است یکی از صنایعی که از این نوسانهای تأثیر میپذیرد، صنعت پتروشیمی است.
باتوجه به اینکه این صنعت نه تنها محصولات خود را به بازارهای جهانی عرضه میکند بلکه از قیمتهای بازارجهانی نیز در تهیه مواد خود بهره میبرد.
از آنجا که نرخ خوراک پتروشیمیها در ایران توسط هیئت وزیران تعیین میشود، براساس آخرین مصوبه ۱۱ مهرماه ۹۷ نرخ محاسباتی در تسعیر ارز براساس میانگین قیمت معاملاتی در سامانه نیماست بنابراین همچنان که در چندماه اخیر شاهد تغییرهایی در بازار جهانی بودیم، قیمتگذاری گاز خوراک واحد پتروشیمیها نیز تحت تأثیر قرار گرفت.
تغییرها و نوسانهای قیمت ارز و قیمت جهانی نفت و گاز برای این صنعت یک ریسک است. از آنجا که نرخ خوراک پتروشیمیها پارسال افزایش داشته است، این شرکتها در برآوردهای خود افزایش قیمت تمام شده محصولات و افزایش قیمت فروش را برای سال ۹۹ به دلیل افزایش قیمت ارز برآورد کردهاند.
همچنانکه «شکبیر» در صورتهای مالی خود افزایش هزینه قیمت خوراک خود را در سال ۱۳۹۸ ناشی از افزایش نرخ ارز و مقدار مصرف خوراک عنوان کرده که سبب رشد ۸۰ درصدی نسبت به سال ۹۷ شده است.
با وجود این برآوردها، هلدینگ نفت و گاز پارسیان در کنفرانس برگزار شده اعلام کرد که قیمتگذاری سال ۹۹ همچنان ابلاغ نشده است.
براساس گفته بهزاد محمدی، معاون وزیر نفت در امور پتروشیمی، یک طرح برای تشویق پروژههای پتروشیمی تقدیم هیئت دولت شده است.
بنا بر اعلام وی، یکی از این مشوقها کاهش قیمت خوراک بعضی از پتروشیمیهاست که بهمنظور توسعه هوشمندانه پتروشیمی در شاخههای مورد نیاز انجام میشود. باتوجه به اینکه افزایش قیمت ارز نیمایی تا حدودی بر منافع پتروشیمیها افزود، این تخفیف یک منفعت مازاد را به دنبال خواهد داشت.
باتوجه به اینکه قیمت خوراک پتروشیمیها از دو بخش قیمت داخلی و قیمت جهانی گاز برآوردی اثر میپذیرد، بنابراین با کاهش قیمت خوراک این واحدها در کنار کاهش قیمت جهانی گاز منافعی را برای شرکتهای پتروشیمی به دنبال دارد؛ زیرا تصمیمگیری دباره تخفیف خوراک این واحدها در کنار افزایش نرخ فروش به دلیل افزایش نرخ نیمایی حاشیه سود بسزایی را ایجاد میکند.
فرمولی که خوراک پتروشیمیها براساس آن تعیین میشود بر اساس تصمیمهای هیئت دولت و هیئت وزیران در چند سال اخیر تصویب شده است.
هدف از تعیین این نرخ حذف رانت پتروشیمیها بوده است درحالی که یک بیانیه جدید برای مشوق این صنعت درحال رایزنی است.
از آنجا که قیمت جهانی گاز تنها ۴۰ درصد از معادله قیمتی خوراک پتروشیمیها را شامل میشود، آنچه نقش کلیدی دارد قیمتهای داخلی است.
قیمت داخلی محاسبه شده در تعیین نرخ خوراک معادل وزنی قیمت داخلی است که حاصل ضرب کل گاز فروخته شده منهای کل گاز وارداتی در میانگین فروش قیمت مصارف داخلی است.
از آنجا که قیمتهای داخلی نیز به صورت دستوری با عنوان رایانه دولتی تعیین میشوند، شاهد کاهش قیمت نرخ خوراک به دلیل آثار داخلی و بازار جهانی هستیم، سرانجام باید اظهار کرد باتوجه به شرایط کنونی و برنامه دولت برای تشویق بخشی از پتروشیمیها بهمنظور اجرای طرحهای پتروشیمی، شاهد منافع بسیاری برای این دسته خواهیم بود.