ضرورت احیای ستاد زنجیره فولاد
مدیرعامل شرکت ملی فولاد ایران در خصوص دلایل ضرورت احیای ستاد زنجیره فولاد یادداشتی منتشر کرد.
چندی پیش رئیس هیئت عامل ایمیدرو؛ در همایش تخصصی «کمیته طرحهای جامع معدن و صنایع معدنی» گفت: شرکت ملی فولاد ایران؛ این شرکت باید پیشنهادهای مشخص خود را در زمینه اکتشاف، استخراج ، باطلهها و فرو آلیاژها ارائه کند. دکتر غریب پور همچنین اعلام کرد: پیشنهاد ایمیدرو تشکیل ستاد بررسی طرحهای جامع هست و در حال حاضر بازنگری در طرح جامع فولاد توسط شرکت ملی فولاد در حال انجام است.
آنچه در این فرصت اندک ازنظرتان میگذرد ؛مبحث ضرورت احیای «ستاد زنجیره فولاد» با تصدیگری شرکت ملی فولاد ایران است که بهطور مختصر و گذرا دلایل این مهم ازنظرتان خواهد گذشت.
امروزه بیش از بیش خلاء ستاد زنجیره ارزش صنعت فولاد با اختیارات ویژه به منظور متوازنسازی سرمایهگذاری در زنجیره فولاد وجود دارد و ضرورت تشکیل این ستاد برای همه برنامه ریزان قابل لمس؛ بوده تا به ثبات تصمیم در سیاستهای کاری خود در سند چشمانداز افق ۱۴۰۴ که رسیدن به ظرفیت تولید ۵۵ میلیون تن فولاد یکی از اهداف بلند کشور است و باید تمام تلاشها در تکمیل و برآورد نیازهای این زنجیره در رشته فعالیتهای اکتشاف، استخراج ،کانهآرایی ، تولید کنسانتره، گندله،آهن اسفنجی و شمش فولادی متمرکز گردد و کوچکترین گلوگاه در تکمیل این طرحها خسارات جبرانناپذیری در بر خواهد داشت.
سند ملی توسعهای
برای رسیدن به جهش تولید و صادرات در کشور در شرایط فعلی زنجیره فولاد؛ نیاز به تصمیمگیری یکپارچه و متمرکز بین متولیان این صنعت و انجمنها و تشکلهای صنعتی دارد وبر این اساس زنجیره ارزش را باید تعریف مجدد نمود و برای آن استراتژی مدونی تدوین نمود.
محتوای تصمیمگیریها در ستاد فوق؛ باید در سال جهش تولید متوازنسازی زنجیره فولاد با توجه به سند چشمانداز که حمایت از سرمایهگذاری برای تولید،مصرف و صادرات و برآورد نمودن نیاز داخلی و مسائل مرتبط با اشتغالزایی و رونق تولید مورد توجه و عنایت خاصی قرار گیرند.
لذا باید طرح جامع فولاد؛به یک«سند ملی توسعهای»تبدیل شده؛ تا دستیابی به تولید ۵۵میلیون تن فولاد محقق شود.راهاندازی کارگروههای مرتبط با فولاد در ستاد زنجیره فولاد و برنامهریزی و نظارت راهبردی در این حوزه از راهکارهای استانداردسازی عملکرد در رسیدن به اهداف ارزشآفرین در صنعت فولاد باشد.
لذا با توجه به جایگاه ویژه صنعت فولاد در توسعه کشور، تشکیل ستاد زنجیره فولاد با ساختار و ویژگیهای خاص و با اختیارات ویژه در این صنعت میتواند نقشآفرینی کند و با تشکیل این ستاد ، زمینه تحرک در صنایع وابسته به فولاد و به تبع آن دستیابی به اهداف کلان اقتصادی همچون اشتغالزائی را سرعت بخشید و اهداف پیشبینی شده در حوزه معدن و صنایع معدنی محقق شوند.
امیداست با تشکیل ستاد زنجیره ارزش صنعت فولاد با حضور فعال همه تشکلهای تخصصی بخش فولادی کشور به نیاز دستاندرکاران پاسخ دهد.
مدیریت اثربخش برای طرح جامع فولاد کشور
پیشبرد سیاستهای کلان اقتصادی ، سیاسی ،فرهنگی و اجتماعی و ساماندهی و رفع موانع موجود در مسیر توسعه و توانمندسازی زنجیره ارزش فولاد و همچنین بررسی تشریح علل عدم وجود توازنها در طرح جامع فولاد کشور، ضرورت ایجاد ستاد سیاستگذاری زنجیره فولاد بیش از بیش احساس می شود و لازم است ستاد سیاستگذاری زنجیره فولاد با اهداف زیر تشکیل شود:
۱. سیاستگذاری به منظور تکمیل زنجیره ارزش صنعت فولاد کشور؛ منطبق با طرح جامع فولاد در افق ۱۴۰۴
2. تعیین اولویتهای سرمایهگذاری بر حسب نیاز کشور ؛با توجه به اهداف صادراتی و هدایت سرمایهگذاران به سمت تکمیل زنجیره ارزش فولاد.
3. اتخاذ تصمیمات استراتژیک متمرکز و یکپارچه در طول زنجیره فولاد .
4. اجرائی نمودن سهمی از برنامه جایگزین معدن و صنایع معدنی به جای نفت در طول زنجیره ارزش فولاد؛ منطبق با سند چشمانداز افق ۱۴۰۴
5. جلوگیری از صدور مجوزهای بیرویه و موازنه سازی زنجیره ارزش؛ از معدن تا محصول نهائی
6. تعیین تکلیف طرحهای در دست اقدام و همچنین مشخص نمودن وضعیت مجوزهای راکد و غیراقتصادی و رفع موانع موجود.
7. سیاستگذاری برای بومیسازی محصولات مورد نیاز.
8. سیاستگذاری برای تأمین مواد اولیه مورد نیاز زنجیره فولاد؛برای تولید محصولات باارزش افزوده بالا؛ با توجه به برنامههای راهبردی اهداف صادراتی کشور؛منطبق با طرح جامع فولاد کشور.
9. سیاستگذاری برای کنترل و تنظیم (بازار، وضع عوارض صادراتی و افزایش یا کاهش میزان حقوق ورودی کالاها و مواد اولیه ، جلوگیری از خام فروشی مواد اولیه)
10. سیاستگذاری برای تأمین منابع مالی مورد نیاز طرحهای در دست اجرا و طرحهای در حال بهرهبرداری.
11. سیاستگذاری برای استفاده بهینه از منابع موجود و نوسازی صنایع انرژی بر زنجیره فولاد .
امید است که با تشکیل این ستاد، طرح جامع فولاد کشور؛به چرخه موازنه حیاتی خود برگشته و تولید ۵۵ میلیون تن فولاد با اهداف ذیل محقق شود:
1. مدیریت اثربخش و کارآمد برای تحقق اهداف طرح جامع فولاد کشور
2. پشتیبانی از ارتقای بهرهوری و رقابتپذیری صنعت فولاد کشور
3. توسعه بومیسازی صنعت فولاد کشور
امیرحسین نادری
مدیرعامل شرکت ملی فولاد ایران
منبع: دنیا معدن