تلاش برای بهبود کفایت سرمایه «وزمین»
باتوجه به اینکه کفایت سرمایه برای کاهش ریسک بانکها لازم است، بانک ایران زمین از نیمه پارسال درخواست افزایش سرمایه خود را برای بهبود این نسبت ارائه کرده است.
بانک ایران زمین به عنوان واسط مالی در کشور از سال ۱۳۹۰ به خدمات دهی مشغول است. این بانک با داشتن سرمایه ۴,۰۰۰ میلیارد ریال در بازار سرمایه یکی بانکهای سهامی عام است. در ادامه به تحلیل این بانک میپردازیم.
همان طور که در نمودار زیر مشاهده میکنید میزان سرمایهگذاران حقیقی بانک ایران زمین افزایش یافته است؛ لذا شناوری سهام رشد چشمگیری از دی ماه سال گذشته داشته است. باتوجه به اینکه قیمت تعدیل شده این سهام نیز از دی ماه سال گذشته با وجود نوساناتی در اسفندماه، روندی صعودی داشته است. این نمودار عملکرد سهامداران حقیقی این بانک را به خوبی نشان میدهد.
همان طور که در نمودار زیر مشاهده میشود، بانک ایران زمین در مدت تأسیس و ورود به سامانه بورس تنها یک بار اقدام به افزایش سرمایه نموده است. باتوجه به اینکه کفایت سرمایه بانک به کمتر از ۳ درصد رسیده است، هیئت مدیره تقاضای افزایش سرمایه نموده است. این درخواست در مجمع عمومی فوق العاده ذکر شده و توسط حسابرس مورد بررسی قرار گرفته است.
طبق گزارشهای این بانک کفایت سرمایه از ۱.۸۶ در سال ۱۳۹۵ به ۱.۵ درصد در سال ۱۳۹۶ رسید. این کاهش کفایت تا آنجا ادامه داشت که در نیمه سال گذشته به ۱۴.۲- رسید. لذا بانک برای جلوگیری از ورشکستگی و حفظ منافع سپرده گذاران و سهامداران نیازمند افزایش سرمایه است.
از آنجا که زیان انباشته این بانک به ۴۱.۲۳۵ میلیارد ریال یعنی حدود ۱۰ برابر سرمایه فعلی رسیده است که باعث شمولیت “وزمین” در ماده ۱۴۱ اصلاحیه قانون تجارت می شود. لذا بانک برای جلوگیری از این موضوع، تقاضای افزایش سرمایه در ۳ مرحله را ارایه کرد. در صورتی که افزایش سرمایه مطابق با برنامه انجام می شد هر ساله تا پایان ۱۴۰۰ شاهد یک میزان مشخص رشد سرمایه “وزمین” بودیم.
درخواست افزایش سرمایه “وزمین” در اولیل آذرماه به نظر حسابرس و بازرس قانونی رسید که بلامانع تلقی شد اما تاکنون هیچ گزارش مبنی بر تأیید سازمان بورس و ثبت این سرمایه انجام نشده است. همانطور که در نمودار زیر مشاهده میشود روند قیمتی سهام “وزمین” هم راستا با شاخص کل و شاخص هم وزن سازمان بورس نوسانات را در مسیر صعودی طی می کند اما این شرکت با روند سوددهی نزولی برخوردار بوده است.
طبق جدول عملکرد «وزمین»، این بانک پس از تجربه عملکرد مثبت سال ۱۳۹۳، در دورههای بعد روند نزولی را طی کرده است که میتوان علت تجربه عملکرد مثبت در سال ۹۳ را به افزایش سرمایه انجام شده در نیمه اول سال ۱۳۹۲ دانست. با وجود اینکه «وزمین» از شناوری بالایی نسبت به دورههای گذشسته برخوردار است اما عملکرد منفی داشته است.
نتیجهگیری
انتظار داریم درصورت تأیید این افزایش سرمایه سه مرحله ای توسط بانک مرکزی جمهوری اسلامی ایران و سازمان بورس، شاهد بهبود عملکرد «وزمین» در دوره های آتی باشیم. از آنجا که بانک براساس قانون رفع محدودیت تجارت رقابتی هرساله اقدام به واگذاری و مزایده اموال مازاد خود می نماید، این بهبود سریعتر انجام شود.