بهار در بازار سرمایه
در چند وقت اخیر بازارهای موازی نوسانها و رکودهایی را تجربه کردهاند درحالی که سرمایه سرگردان اقتصاد وارد بازار سرمایه شده است.
به گزارش روند بورس امروز، طبق گفته کارشناسان، بازار سرمایه به دلیل رشدی که تجربه کرده بود و نوسانهایی پایینی که در مقابل بازارهای موازی داشت، برای سرمایهگذاران بسیار جذاب شد.
باتوجه به رشد سال ۹۸ این بازار در شرایط کرونایی و وخیم شدن وضع بازارهایی همچون طلا، مسکن، ارز و پول، جذابیت بازار سرمایه برای افراد دو چندان شد، همچنانکه در فروردین ماه امسال شاهد نخستین صعود شاخص بازار سرمایه و عبور از سقف یک میلیون واحد بودیم، نقدینگی ورودی به بازار سرمایه افزون بر سرمایهگذاران، منافعی نیز برای شرکتهای بورسی داشت.
با وجود نوسانهای بازار سرمایه در اردیبهشت و خردادماه امسال، شاخص بازار روند صعودی خود را ادامه داد. به گونهای که شاخص بورس تهران در خردادماه چندین مرتبه از یک میلیون واحد کاهش یافت اما دوباره این سقف را رد کرد.
کارشناسان دیدگاههای متعددی درباره علل این رخدادها داشتند، طبق دیدگاه آنان دلیل عمده این نوسانها شایعهها و خبرهای کوتاه مدتی بود که روزانه و گاه هفتگی بر روند بازار اثر میگذاشتند.
رشد بازار سرمایه به قدری چشمگیر و غیرقابل باور است که حسین سلاح ورزی، نایب رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی ایران در گفتوگویی با خبرگزاری میزان رشد بازار سرمایه را از ابتدای سال ۹۹، ۵۹۷ درصدی عنوان کرد؛ این شاخص نشان میدهد که گفتههای کارشناسان درباره نوسانها علمی و برآوردهای منطقی از آینده این بازار بوده است بنابراین طبق گفته آنان و هر کارشناس با سابقه در این بازار، نوسانها اصلاحات این بازار هستند.
با وجود اینکه برخی از بازارهای موازی تا حدودی از حالت رکودی خود خارج شدهاند اما نقدینگی چندانی از بازار سرمایه را به خود جذب نکردهاند. این بازار با توجه به دیدگاههای کارشناسان همچنان در حالت رشد به سر میبرد و پایان دقیقی برای آن نمیتوان مشخص کرد، اما آنچه روشن است پشتوانههای دولتی و تشویقهایی است که ورود افراد و بنگاهها را به این بازار میسر میکند.
همچنانکه گزارشها نشان میدهند رشد بازار سرمایه نه تنها سرمایهگذاران بلکه شرکتها را نیز به این بازار جذب کرد؛ به طوری که در پایان بهار امسال تعداد شرکتهای بورسی به ۶۳۶ شرکت در دو بازار بورس و فرابورس رسید. درحالی که تعداد این شرکتها در پایان سال ۹۸ حدود ۶۲۹ شرکت و در پایان سال ۹۷ براساس گزارشها ۵۹۹ شرکت بوده است.
باتوجه به اینکه ورود به بازار سرمایه برای شرکتها نیازمند گذر از فرآیند تعیین شده از سوی نهادناظر بر بازار سرمایه است، این رقم ورودی قابل قبول است.
آزادسازی سهام عدالت و ایجاد صندوقهای ETF دولتی در سال ۹۹ گامی دیگر برای حمایت از این بازار و تشویق سرمایهگذاران به بازار سرمایه بود.
در کنار رشد بازار سرمایه، بورس مسکن هم در حال شکل گیری است که معاون وزیر راه و شهرسازی راهاندازی را به مردم تا پایان امسال وعده داده است.
در واقع بنا به اعتقاد سید روح الله حسینی مقدم، عضو شورای عالی بورس، نارساییهای موجود در حوزه مسکن مدیران در بخش دولتی را به شکلگیری این بازار رهنمون کرد.
به دلیل چالشهای مهمی که در بازار مسکن وجود دارد، ایجاد انسجام در این بازار بسیار ضروری است.
باوجود خانههای خالی در سطح کشور بهویژه تهران، شاهد انتشار اخباری درباره اجاره پشت بامها هستیم، هرچند که این شایعه توسط عیسی فرهادی، فرماندار تهران در یک گفتوگوی خبری نقض شد.
باتوجه به نظر کارشناسان و متولیان این بازار مسکن، ورود بازار مسکن به بورس سبب ایجاد نظامی ساختارمند در این حوزه میشود؛ این بورس افزون بر اینکه عرضه و تولید مسکن را منسجم میکند، بر تأمین مالی آن نیز اثر گذار خواهد بود. در نتیجه باید اظهار کرد ایجاد بورس املاک سبب بهبود ساز و کار عرضه مسکن خواهد شد و سفته بازی را از تقاضای واقعی سکونت مسکن تمیز میدهد.