ایجاد شبکه از از فعالان اقتصادی شناسنامه دار برای حمایت از تولید
رئیس کل گمرک از ایجاد شبکهای از فعالان اقتصادی شناسنامهدار برای حمایت از تولی و تسهیل تجارت خبر داد .
به گزارش روند بورس امروز، مهدی میراشرفی گفت: براساس ماده ۱۴۳ قانون امور گمرکی که به موضوع حسابرسی پس از ترخیص (PCA) اشاره دارد، کنترلهای گمرکی در مورد فعالان مجاز اقتصادی به بعد از ترخیص موکول میشود و کالا میتواند بلافاصله ترخیص شود.
وی ادامه داد: بهروز شدن رویهها و ایجاد شبکهای از فعالان اقتصادی شناسنامهدار و حرفهای از دیگر موضوعاتی است که پیگیری میکنیم. اگر بتوانیم این گروه از حرفهایها را شناسایی کنیم قابلیت ارائه تسهیلات ویژه به این افراد را هم داریم؛ کاری که در تمام دنیا انجام شده است.
حمایت از تولید، توسعه صادرات آنهاست
رئیس کل گمرک ایران با اشاره به اینکه پیش از شروع کرونا ۵۰ درصد تولید ناخالص داخلی در سطح بینالمللی را تجارت تشکیل میداد، گفت: علاوه بر تولید و تلاش برای رونق آن باید به تجارت و شاخههای اصلی آن یعنی صادرات، واردات و ترانزیت هم توجه بیشتری داشته باشیم.
میراشرفی با بیان اینکه تسریع در انجام تشریفات گمرکی و ترخیص کالا از اهمیت بالایی برخوردار است، گفت: براساس ارزیابی و مطالعات سازمان جهانی گمرک، هر یک روز معطلی کالا در اماکن گمرکی و غیرگمرکی معادل یک درصد به قیمت تمام شده کالا اضافه میکند و به تعبیر دیگربه همین اندازه هزینه صاحب کالا را بالا میبرد. بنابراین هر قدر در فرآیند ترخیص، سرعت و سهولت انجام شود، هزینه تولیدکننده کاهش خواهد یافت.
وی گفت: سازمان جهانی گمرک، کنوانسیون تجدیدنظر شده کیوتو (RKC) را به منظور تسهیل تجارت تصویب کرده است که ما هم یکی از اعضای آن هستیم. این کنوانسیون در کل ناظر بر تسهیل تجارت بوده و موافقتنامه تسهیل تجارت (TFA) سازمان جهانی تجارت برگرفته از همین کنوانسیون است.
رئیس کل گمرک افزود: بعد از حادثه یازده سپتامبر، اتفاقی در عرصه بینالمللی رخ داده و آن این است که قبل از ورود کالا به گمرکات مشخصات آن از مبدأ ارسال کالا گرفته میشود و زمانی که کالا به مرزهای گمرکی میرسد با بررسی مستندات و اخذ آن، کالا در کوتاهترین زمان عبور میکند. بدین ترتیب مرزها به محل عبور کالا تبدیل میشوند نه عامل ایستایی و توقف. به عبارت دیگر گمرکات، مرزها و بنادر محل عبور کالا هستند.
وی گفت: براساس ماده ۱۴۳ قانون امور گمرکی که به موضوع حسابرسی پس از ترخیص (PCA) اشاره دارد، کنترلهای گمرکی در مورد فعالان مجاز اقتصادی به بعد از ترخیص موکول میشود و کالا میتواند بلافاصله ترخیص شود.
کاغذ به طور کامل از مکاتبات گمرک حذف شد
همچنین رئیس کل گمرک با اشاره به الزامات تجارت در هزاره سوم که شامل الکترونیکی کردن، مجازیسازی، هوشمندسازی است، گفت: در سیستم گمرک الکترونیکی بخش اعظم رویهها به شکل بدون کاغذ انجام میشود و ما هم در گمرک ایران این سیستم را اجرایی کردیم و کاغذ به طور کامل از مکاتبات گمرکی حذف شده و با این کار امکان جعل اسناد کاهش یافته است.
وی گفت: در مجموع با الکترونیکی کردن رویهها به نحو قابل توجهی از میزان جعل و تقلب کاسته شده است.
میراشرفی گفت: گمرک اولین سازمان بود که نسبت به حذف عامل انسانی در ارائه اظهارنامه اقدام و سیستم کارشناس مجازی را راهاندازی کرده است. البته تا رسیدن به وضعیت مطلوب در این زمینه راه طولانی در پیش داریم.
رئیس کل گمرک اضافه کرد: در همین زمینه ما سال گذشته سیستم گمرک موبایل را با شعار، از هر کجا و هر زمان میتوانید کالای خود را اظهار کنید” راهاندازی و این امکان را برای ذینفعان گمرک فراهم کردیم که از طریق گوشی تلفن همراه متصل به اینترنت، امور گمرکی خود را در پنجره واحد گمرکی انجام دهند. البته همانطور که گفتم ما در زمینه هوشمندسازی در ابتدای راه هستیم.