خودرو از جاده به ریل میآید
مدیرعامل شرکت راه آهن حمل و نقل اعلام کرد: برنامه سالهای اخیر راه آهن برای تشویق خودروسازان بهمنظور تغییر رویه حمل خودرو از جاده به ریل مفیده بوده است و با تشکیل شرکتهای مشترک و برنامه احداث خطوط فرعی برای اتصال به شبکه ریلی، حرکتی جدی شروع شده است.
عباداله فروزش به خبرنگار روند بورس امروز گفت: باوجود مزیت بالای حمل ریلی در تناژ بالا و مسافتهای طولانی نسبت به دیگر شقوق حملی بهویژه جاده باید گفت که سهم جابهجایی بار ریلی در کشور بسیار پایین است؛ رتبه نخست سهم جابهجایی بار ریلی مربوط به صنعت فولاد و حمل میعانات نفتی با فاصله زیاد در رتبه بعدی قرار دارد.
وی افزود: با این حال توجه به این نکته ضروری است که به جای پرداختن به اینکه در چه صنایعی، حمل ریلی ضریب نفوذ بیشتری دارد، لازم است به صنایع و بازارهایی که متاسفانه حمل ریلی نتوانسته سهم مناسبی را در آنها به خود اختصاص دهد، پرداخت، زیرا این موضوع از دست دادن سهم جابهجایی در بازارهای بینالمللی خواهد شد،
مدیرعامل شرکت راه آهن حمل و نقل تاکید کرد: توسعه لجستیک و افزایش سهم حمل ریلی بار از بنادر تجاری کشور، افزایش سهم بازار در حمل و نقل بینالمللی و ترانزیت اهمیتی ویژه دارد.
تشویق خودروسازان به تغییر رویه حمل خودرو از جاده به ریل
فروزش درباره ضریب نفوذ حمل ریلی در صنعت خودرو گفت: با توجه به نبود زیرساختهای لازم در این زمینه نظیر واگنهای حمل خودرو دو طبقه با امکانات برقی و سکوهای تخلیه و بارگیری تخصصی به مقدار مورد نیاز، قسمت اعظم خودروهای تولیدی، از طریق جاده حمل میشوند، اما برنامههای سالهای اخیر راه آهن برای تشویق خودروسازان بهمنظور تغییر رویه حمل خودرو از جاده به ریل خوشبختانه مفید بوده و با تشکیل شرکتهای مشترک با هم و برنامه احداث خطوط فرعی برای اتصال به شبکه ریلی، حرکت جدی آغاز شده است.
وی اعلام کرد: بهتازگی برای افزایش بیشتر سهم ریل از این مقوله تفاهمنامه توسعه همکاری با حضور وزیر راه و شهرسازی بین مدیران عامل ایران خودرو و راه آهن جمهموری اسلامی ایران امضا شد.
مدیرعامل شرکت راه آهن حمل و نقل درباره هزینههای حمل در ریلی اظهار کرد: متاسفانه ما همواره در مذاکرات یک واقعیت را وارونه بیان میکنیم که مغایر با اطلاعات دنیاست؛ حمل و نقل ریلی افزون بر مزایای ویژه خود، همواره از نظر قیمت هم نسبت به حمل و نقل جاده ای پایین تر است.
فروزش ادامه داد: آنچه سبب شده قیمت تمام شده برای مشتریان نسبت به شقوق دیگر بیشتر به نظر برسد نبود زیرساختهای مناسب بهویژه تجهیزات تخلیه و بارگیری مناسب، متصل نبودن مراکز عمده بارگیری به شبکه ریلی و مهمتر از همه وجود یارانه پنهان و آشکار برای حمل و نقل جادهای است.
وی در این باره به ارائه راهکارهایی پرداخت و گفت: با حمایت بخش دولتی از حمل ریلی و کاهش حق دسترسی راهآهن و نوسازی زیرساختها و ناوگان، حذف یارانههای بخش جادهای، پرداخت یارانه سوخت و تعیین حق تعرفه حمل بار بر اساس عرضه و تقاضا و افزایش سرعت سیر و حرکت قطارهای باری از جمله اقدامهای مفید در این زمینه است.
لزوم توجه به فناوری در صنعت ریلی
مدیرعامل شرکت راه آهن حمل و نقل درباره روزآمدبودن فناوری در صنعت ریل تصریح کرد: دامنه فناوری بسیار گسترده است و هر لحظه علم به کمک بشر آمده و خواسته های او را برآورده میکند.
فروزش ادامه داد: در این صنعت هم به مانند دیگر صنایع استفاده از امکانات و تجهیزات امروزی نظیر قطارهای برقی مگلو، لکوموتیوهای جدید با توان کششی بالا، تجهیزات مورد نیاز در بخش علائم برقی و …. همگی مفیدند، اما متاسفانه با تحریمهای ظالمانه آمریکا در سال های اخیر توسعه فناوری به اندازه کافی به صنعت ریلی تزریق نشده است.
وی ادامه داد: حال اگر انصاف را رعایت کنیم همین مقدار امکانات موجود نشان دهنده تلاش بخش دولتی است و با بهتر شدن شرایط بیشک فناوری امروزی بیشتر از این زمان به این بخش وارد می شود اما در این بین بخش خصوصی هم باید به کمک بخش دولتی بیاید.
مدیرعامل شرکت راه آهن حمل و نقل گفت: شرکت راه آهن حمل و نقل با خرید لوکوموتیوهای جدید با توان حمل بالا و خرید واگنهای نو باری و راه اندازی سامانه ردیابی واگن در کشورهای CIS از طریق مشارکت با شرکتهای استارتآپی سعی کرده است تا حد امکان هر چند ناچیز، سهم خود را به صنعت ریلی ادا کند.