شورای عالی بورس سازوکار بورس مسکن را بررسی می کند
این روزها که بازار مسکن دچار چالش شده است و بحث ورود مسکن به بازار بورس داغ است، یک عضو شورای عالی بورس از بررسیهای این شورا برای ایجاد سازوکارهای بورس مسکن خبر داد.
به گزارش روند بورس امروز، سید روحالله حسینی مقدم تصریح کرد: راهاندازی بورس املاک (مسکن) یکی از مهمترین اقدامات و ضروریترین نیازهای اقتصاد است که در حال حاضر مطالعات راهاندازی این بورس در دست انجام است و امید است در آینده نزدیک شاهد آغاز به کار این بورس باشیم.
وی افزود: حال اینکه این بورس در قالب پنجمین بورس فعال در کشور آغاز به کار کند یا در یکی از بورسهای چهارگانه قرار گیرد، مشخص نیست. در صورت تایید بورس مسکن به عنوان پنجمین بورس ایران، شورای عالی بورس باید مجوزهای لازم برای این امر را صادر کند.
عضو شورای عالی بورس گفت: پیشنهاد وزیر محترم اقتصاد بر این بود که با توجه به نارساییهای موجود در حوزه مسکن، ضرورت دارد یک تفکر مناسب برای ساماندهی آن صورت گیرد. این موضوع با ایجاد بورس مسکن در حال پیگیری است که در حال حاضر مطالعات تکمیلی آن پیگیری می شود.
مسکن بورس پنجم می شود؟
عضو شورای عالی بورس درباره نحوه ورود بورس مسکن توضیح داد: چنانچه قرار باشد در قالب پنجمین بورس فعال باشد؛ باید شورای عالی بورس مجوز برای تاسیس را صادر کند. در غیر این صورت ورود مسکن در یکی از بورسها بهطورجدی پیگیری خواهد شد.
وی با بیان ضرورت داشتن یک بازار منسجم املاک و مستغلات در کشور گفت: در حال حاضر چالشهای بسیار مهمی در حوزه مسکن وجود دارد. امروزه شاهد انتشار اخباری پیرامون پشتبام فروشی هستیم. خبر مالیات بر املاک خالی وجود دارد. درحالیکه چندصدهزار ملک خالی وجود دارد و در مقابل متقاضیان زیادی هستند که برای دستیابی به مسکن مناسب به حاشیه شهرها مراجعه میکنند.
این عضو شورای عالی بورس راهکار برونرفت از این وضعیت را، ایجاد مکانیزمی دانست که هم از شفافیت بالایی برخوردار باشد و هم تخصیص مناسبی را به دنبال داشته باشد و افزود: در واقع سازوکارهایی که برخورد با بنگاههای املاک صورت میگیرد و از قیمتگذاری بالا جلوگیری می شود، بهنوعی سازوکار مقطعی است که هیچگاه پاسخگو نبوده و هر روز بر گرفتاری مردم اضافه کرده است.
ضرورت ایجاد بازار ساختارمند مسکن
عضو شورای عالی بور در ادامه بهضرورت ایجاد بازار ساختارمند برای مسکن اشاره کرد و گفت: جمعبندی کارشناسی این است که یک بازار ساختاریافته مسکن میتواند در این حوزه کمک شایانی داشته باشد. هم موضوع عرضه و فروش مسکن را نظاممند کند و هم به تولید مسکن و تامین مالی تولید و عرضه مسکن در کشور کمک کند.
به گفته این کارشناس بازار سرمایه، به طور مثال یک فردی در یکی از مناطق آزاد کشور زمینی را خریداری کرد و مجوز ساخت نیز دریافت کرد. در فاصله زمانی دریافت مجوز ساخت و پروانه ساخت، اقدام به پیشفروش واحدها کرد. از این محل نیز حدود ۵۰۰میلیارد تومان تامین مالی کرد. جالب است که آن فرد پس از تامین مالی و پیشفروش واحدهای مسکونی مزبور دچار مشکل شد و در همین راستا تعداد بالایی از افراد صاحب سرمایه نیز دچار چالش و از بین رفتن سرمایههای خود شدند.
وی با بیان اینکه اگر تامین مالی مزبور در یک بازار قاعده دار و نظاممند انجام میشد، چنین چالشی رخ نمیداد، گفت: اینجا در اصطلاح پیشفروش عنوان شده است، پذیرهنویسی کرده یک دارایی را که قرار است در آینده به بهرهبرداری برسد. ولی در بازار سرمایه به تامین مالی معروف است.
بورس نیازهای مالی مسکن را تامین میکند
عضو شورای عالی بورس توضیح داد: بر اساس قانون بازار اوراق بهادار ، تامین مالی عمومی در بازار اولیه باید تحت نظارت سازمان بورس و اوراق بهادار باشد. اگر کمک کنیم این بورس شکل بگیرد، تامین مالیها برای تولید مسکن توسط همین شرکتهای شناسنامهدار و متخصص بهراحتی صورت خواهد گرفت.
حسینی مقدم یکی دیگر از مزایای تشکیل چنین بورسی را استفاده از ابزارهای تخصصی مسکن مانند صندوق زمین و ساختمان و صندوق املاک و مستغلات عنوان کرد و افزود: این در حالی است که بررسیها نشان میدهد که در حال حاضر چنین ابزارهایی از موضوعات دستدوم بورسهای فعلی است.
وی در ادامه به جمعبندی موارد مطرح شده پرداخت و افزود: به این ترتیب مشاهده می شود که باید یک بازار ساختاریافتهای برای مسکن طراحی ، ایجاد و راهاندازی کنیم و در این صورت قادر خواهیم بود تا بخش قابل توجهی از چالشها و معضلات موجود را ساماندهی کنیم.
بدون حمایت بورس مسکن موفق نخواهد شد
عضو شورای عالی بورس، کمک و همکاری تمامی ارکان را لازمه موفقیت چنین امری دانست و گفت: در این صورت هم عرضهکننده و متقاضی را به سمت این بورس هدایت کنند و جهت دهند.
حسینی مقدم در ادامه تاکید کرد: این بازار ذینفعان مختلفی خواهد داشت؛ از جمله دولت، انبوهسازان مسکن، بانکها و نهادهای دولتی دارای املاک مازاد، بانکهای تخصصی حوزه مسکن، شرکتهای ساختمانی تولیدکننده مسکن و حتی سازمانها و نهادهای ارائهدهنده خدمات شهری مانند آب و فاضلاب از بازیگران این بازار خواهند بود. دولت معتقد است باید بسیاری از املاک مازاد خود از جمله بانکهای خود را امکان فروش مناسب آن نیست، در یک بازار نظاممند به فروش رساند. آن هم یک کاربری مناسب است که میتواند در قالب بورس مسکن پیگیری شود.