حفظ سود محقق شده «ونیکی» برای توسعه و افزایش سرمایهگذاری
شرکت سرمایهگذاری ملی ایران با نماد «ونیکی» با افزایش سرمایه ۱۵۰ درصدی و تبدیل به هلدینگ چندرشتهای، اوراق اجاره منتشر میکند.
امیر محسن گرجی، مدیر سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری ملی ایران (ونیکی) در گفتوگو با خبرنگار بورس امروز اظهار کرد: با نگاهی به گذشته و سابقه سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری ملی ایران متوجه میشویم که در دورههای گذشته این شرکت چندان به دنبال گرفتن Capital gain نبوده و سعی بر این داشته تا بر اساس ارزندگی و توان، مبادرت سهام بخرد. در واقع با این هدف که برای دورههای طولانیتری آن سهم را حفظ و نگهداری کند، اما در یک سال و نیم گذشته همانطور که در گزارشهای کدال شرکت قابل مشاهده است، گردش پرتفوی شرکت نسبت به قبل افزایش یافته است.
وی دلیل این امر را رشد پرشتاب بازار سرمایه ظرف یک تا دو سال گذشته عنوان کرد که منجر شد مجموعه «ونیکی» تلاش کند تا ریسک پرتفوی خود را بهینه کند.
مدیر سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری ملی ایران اینگونه ادامه داد: در واقع در پرتفوی «ونیکی»، شرکتهای عمدتاً کوچک یا متوسط که بر اساس گزارشهای تحلیلی برآورد میشوند که به ارزش ذاتی خود رسیدهاند یا از آن عبور کردهاند، با سهام شرکتهایی که از نظر سرمایهای بزرگتر هستند، جابهجا می شوند. در واقع این اصلاح پرتفوی و ورود به سهام شرکت ها براساس ارزش ذاتی شرکت ها و تقسیم سود مناسب آنها انجام میشود.
مدیر سرمایهگذاری شرکت سرمایهگذاری ملی ایران همچنین در تکمیل صحبتهای خود گفت: این اقدام دقیقاٌ در راستای تلاش برای مدیریت ریسک پرتفوی شرکت است. زیرا با کاهش هیجانات بازار، روند قیمتی شرکتهای کوچک که گاه از قیمتهای نسبتاٌ جذابی هم برخوردار شده است، معکوس خواهد شد. در واقع تلاش می شود تا خیلی زودتر از تغییر روند، آنها را به سهام بنیادی تر بازار تبدیل کنیم. این کار باعث مدیریت ریسک پرتفوی شده و جریانات نقدی تضمین شده ای را در اختیار شرکت سرمایه گذاری ملی ایران برای دوره های بعدی ناشی از DPS هایی که خواهد گرفت، میگذارد.
تمایز «ونیکی» در میان همگروهیهای خود
گرجی ویژگی منحصر به فرد پرتفوی «ونیکی» را تنوع بالای آن در شرکتها و صنایع مختلف عنوان کرد، این درحالی است که عمده تمرکز بیشتر هلدینگهای چند رشتهای بازار یا شرکتهای سرمایهگذاری هم اندازه «ونیکی» از نظر سرمایهای بر یک یا دو صنعت خاص است.
وی افزود: برای نمونه صنعت پتروشیمی ۲۰ درصد ارزش بازار ما را تشکیل میدهد اما در پرتفوی سرمایه گذاری ملی ایران این مقدار کمتر از ۱۰ درصد است. صنعت غذایی که ۲ درصد بازار را تشکیل میدهد ۱۰ درصد پرتفوی سرمایه گذاری ایران را در اختیار دارد. همچنین صنعت دارو با برخورداری از سهم سه درصدی از کل بازار، ۱۳ درصد پرتفوی شرکت «ونیکی» را براساس ارزشهای روز خود در اختیار دارد.
وی تصریح کرد: همین تنوع پرتفوی «ونیکی» در صنایع و سهمهای مختلف سبب تمایز این شرکت با دیگر شرکتهای سرمایهگذاری و هلدینگها شده است.
افزایش وزن پتروشیمی در پرتفوی «ونیکی»
این کار شناس بازار سرمایه همچنین توضیح داد: حرکت «ونیکی» از یک شرکت سرمایهگذاری به سمت تبدیل شدن به هلدینگ چندرشتهای، این مجموعه را ملزم به رعایت تعدادی الزامها بر اساس، اساسنامهای که خواهیم داشت، کرده است. این الزامهای ما را مکلف میکند تا حتما میزان تملکمان را در برخی از شرکتها افزایش دهیم.
وی ادامه داد: اما چیزی که هماکنون در راهبرد این مجموعه قرار دارد، افزایش سهم صنایع با ارزندگی بالا و بنیاد قوی در پرتفوی این شرکت است که هماکنون وزن کمتری نسبت به بازار دارند.
مدیر سرمایه گذاری «ونیکی» برای نمونه عنوان کرد: صنعت پتروشیمی تقریباٌ یک پنجم وزن بازار را تشکیل میدهد، اما تنها هفت درصد پرتفوی ما را تشکیل میدهد، بنابراین ما در تلاشیم تا بهطور حتم درصد مالکیت خود را در این صنعت افزایش دهیم. در صنعت بانکی نیز تقریباٌ نصف وزن بازار در پرتفوی ما به آن اختصاص داه شده است که در این صنعت هم ممکن است سعی کنیم تغییراتی را اعمال کنیم.
وی اولویت اصلی «ونیکی» را در افزایش وزن پرتفوی در صنعت پتروپالایشی ذکر کرد که از نظر الزامهای اساسنامهای و راهبردهای شرکت در بلندمدت برای آن مجموعه یک ضرورت محسوب میشود.
سرمایهگذاری ویژه در صنعت IT و ICT
مدیر سرمایه گذاری «ونیکی» درباره صنایعی که به عنوان صنایع در حال رشد تلقی می شوند، اذعان داشت: یکی از صنایعی که هم خیلی سریع در حال رشد است و هم مورد رصد شرکت سرمایهگذاری ملی ایران قرار گرفته است صنعت IT و ICT است. در واقع میتوان گفت که عمده شرکتهای نو پا و استارتاپی ما در ذیل این صنعت طبقه بندی میشوند.
وی یادآور شد: شرکت «ونیکی» با نگاه ویژه به این موضوع اقدام به ثبت یک شرکت جداگانه به نام «توسعه نوآوری نیکی» در سال گذشته کرده است که قرار است بهصورت جداگانه و تخصصی در شرکتهای استارتاپی سرمایه گذاری کند.
گرجی افزود: این سرمایهگذاری از طریق مشارکت در تاًسیس صندوقهای VC انجام خواهد شد. همچنین امکان پیدایش این فرصت نیز فراهم است که به صورت اختصاصی در برخی از این شرکتها سرمایهگذاری کند.
وی تصریح کرد: تلاش کردهایم تا سرمایهگذاری در این صنعت رو به رشد را در حالتی که بخواهیم ریسک بیشتری را برداریم در قالب شرکت توسعه و نوآوری خود انجام دهیم.
مدیر شرکت سرمایهگذاری ملی ایران با اشاره به نگاه ویژه «ونیکی» به صنعت ارتباطات و مخابرات، یادآور شد: هماکنون دو شرکت مخابرات و همراه اول سه درصد کل این بازار را تشکیل میدهند؛ سهم این دو شرکت در پرتفوی ما کمتر از وزن نسبی آنها در بازار است (البته همراه اول را اضافه کرده ایم).
گرجی تصریح کرد: باید بپذیریم که تعداد شرکتهای این صنعت و اساساٌ تعداد شرکتهایی که میتوانیم ذیل صنعت IT و ICT در بازار قرار دهیم هماکنون خیلی کم است بنابراین عمده نگاه ما به این صنعت در قالب شرکتهای غیربورسی و در قالب همان زیر مجموعه توسعه نوآوری نیکی خواهد بود.
وی به شرکت مدیریت سرمایه گذاری ایران به عنوان بازوی اجرایی «ونیکی» در بازار سرمایه اشاره کرد که به واسطه مدیریت حرفهای روی پرتفوی این شرکت انجام شده و در عین حال به واسطه رشد بازار، امروزه به شرکتی با یک پرتفوی ۱۳۰۰ تا ۱۴۰۰ میلیارد تومانی تبدیل شده است.
مدیر شرکت سرمایهگذاری ملی ایران درباره عرضه سهام مدیریت سرمایه گذاری ملی ایران در بازار سرمایه و شرکت کارگزاری وابسته به «ونیکی»، گفت: هماکنون و در کوتاه مدت برنامه ای برای IPO کردن شرکت مدیریت سرمایهگذاری و کارگزاری سرمایهگذاری ملی ایران نداریم.
گرجی یادآور شد: هنوز هیچ یک از شرکتهای کارگزاری در بازار سرمایه پذیرش و عرضه نشدهاند و تنها تعداد محدودی از آنها اقدامهایی برای سهامی عام شدن و مجوز پذیرش و عرضه گرفتن انجام داده اند، اما با هموار شدن مسیر و مهیا شدن الزامهای قانونی آن، امکان عرضه سهام شرکت کارگزاری ملی ایران به بازار سرمایه وجود دارد زیرا از نظر مالی و عملیاتی این شرکت کارگزاری تقریباٌ در وضع بدون ریسک و بدون مشکلی قرار دارد بنابراین در صورت آغاز فرآیند پذیرش و درج آن در بازار سرمایه، روند آن میتواند در دوره کوتاهی انجام شود.
«ونیکی» افزایش سرمایه میدهد
مدیر سرمایهگذاری «ونیکی» درباره میزان تقسیم سود شرکت در مجمع عادی سالانه اظهار کرد: چنانچه مجمع سهامداران محترم شرکت موافقت و تصویب کنند منابع ناشی از سودهای کسب شده بهطور حتم تا جای ممکن از طریق افزایش سرمایه در شرکت باقی میماند و دوباره سرمایهگذاری میشود.
گرجی تصریح کرد: مطلوب این است که فرصتهای بازار با خروج منابع از شرکت از دست نرود. شرکت سرمایهگذاری ملی ایران هم با توجه به شرایط بازار به دنبال این است که نه تنها منابع داخلی خود را مجدداٌ سرمایهگذاری کند بلکه منابعی را از خارج از شرکت نیز جذب کند.
وی در بیان برنامههای توسعهای شرکت گفت: در نظر داریم سرمایه شرکت را به میزان ۱۵۰ درصد افزایش دهیم. در واقع تلاش داریم تا بازار را با یک شرکت سرمایهگذاری ملی ایران روبهرو کنیم که سرمایهای بیش از ۱۷۰۰ میلیارد تومان داشته باشد.
مدیر سرمایهگذاری «ونیکی» با اشاره به ۷۰۰ میلیارد تومان «ونیکی» تصریح کرد: برای شرکتی با پرتفوی ۴۰ هزار میلیارد تومانی، سرمایه کنونی بسیار ناچیز است و امیدواریم با حل مسائل و الزامات قانونی بتوانیم این افزایش سرمایه را داشته باشیم.
صکوک اجاره «ونیکی» در بازار سرمایه
وی اقدام دوم این مجموعه را استفاده از اعتبارها و منابع سیستم کارگزاری عنوان و تصریح کرد: این شرکت در نزد کارگزاری های مختلف منابع اعتباری مناسبی دارد و در عمل از آنها در پرتفوی و سرمایه گذاریهای بورسی خود استفاده میکند.
گرجی همچنین به برنامه شرکت برای انتشار اوراق صکوک اجاره اشاره کرد که در صورت نهایی شدن فرآیند مربوط به صدور مجوز انتشار توسط سازمان بورس، به زودی اوراق صکوک اجاره سرمایه گذاری ملی ایران در بازار سرمایه منتشر خواهد شد.