دولت برق تولیدی نیروگاههای تجدیدپذیر را گرانتر میخرد!
مدیرعامل هلدینگ تابان هور گفت: قرارداد نیروگاههای سوخت تجدیدپذیر ۲۰ ساله است اما قراردارد نیروگاههای سوخت فسیلی پنجساله است و این نیروگاهها هیچ پولی برای مصرف سوخت نمیپردازند، بنابراین قراردادهای خرید تضمینی برای نیروگاهها بسیار مناسب هستند.
مهندس حسنعلی تقیزاده به خبرنگار روند بورس امروز گفت: شرکت مدیریت انرژی امید تابان هور هماکنون مدیریت پنج درصد از ظرفیت نیروگاهی کشور و سرمایهگذاری در تولید برق از منابع تجدیدپذیر و مالکیت ۵.۱ درصد ظرفیت نیروگاهی کشور را داراست که در مجموع حدود ۱۲۰۰ مگاوات از کل منابع این نیرو در مالکیت این هلدینگ است.
قراردادهای تضمین خرید، اساس درآمد شرکتهای برقی
به گفتۀ مدیرعامل هلدینگ تابان هور، اکنون بیش از ۸۵ درصد درآمد این شرکت حاصل از نیروگاههایی است که قرارداد تضمین خرید دارند و تنها ۱۵ درصد از درآمدشان متعلق به نیروگاههایی است که خرید تضمینی ندارند. بهطور مشخص نیروگاه سمنان، گیلان و ارومیه با مالکیت تابان هور که برق را مستقیم در بازار برق میفروشند و قرارداد خرید تضمینی ندارند، سقف فروش انرژیشان با بخشنامه اخیر وزیر نیرو از ۶۰ به ۸۰ تومان رسیده است.
تقیزاده ادامه داد: در دیگر نیروگاههای با مالکیت آنها قرارداد خرید تضمینی ۲۰ ساله وجود دارد که شاخصترین آنها نیروگاه منجیل است با نرخ فروش انرژی بسیار مناسب با قیمت پایۀ ۳۴۰ تومان بر کیلووات ساعت که با اعمال ضرایب تعدیل و ضرایب آمادگی ساعتی و فصلی به بیش از ۲ تا ۳ برابر میرسد؛ زیرا نرخ خرید تضمینی با افزایش نرخ ارز و افزایش شاخص تورم بانک مرکزی افزایش می یابد و ثابت نیست.
وی اظهار کرد: قرارداد نیروگاههای سوخت تجدیدپذیر ۲۰ ساله است اما قراردارد نیروگاههای سوخت فسیلی پنجساله است و این نیروگاهها هیچ پولی برای مصرف سوخت نمیپردازند. برای نمونه نرخ فروش نیروگاه هریس امروز ۳۰۰ تومان است که این نرخ در مقایسه با نیروگاه سمنان یا گیلان که حداکثر ۸۰ تومان است و باید پول سوخت را هم بدهند، چشمگیر است بنابراین قراردادهای خرید تضمینی برای نیروگاهها بسیار مناسب هستند.
دولت تنها مشتری قراردادهای تضمین خرید
به اذعان حسنعلی تقیزاده؛ عمدۀ درآمد این هلدینگ از خرید تضمینی است که باید به شبکه تحویل دهند و مدیریتی برای فروش انرژی ندارند. اما برای نیروگاههایی که خرید تضمینی ندارند این امکان وجود دارد که با توجه به شرایط نیاز به پول نقد و درآمدی که برایشان به دنبال دارد، در بازار برق یا بورس انرژی و یا با قراردادهای سهجانبه بخشی از انرژیشان را به یک صنعت خاص بفروشند.
ارتقا و استفاده از منابع تجدیدپذیر، دغدغۀ پیش رو
تقیزاده گفت: درباره نیروگاههای با انرژی تجدیدپذیر پیگیر احداث ۵۰ مگاوات نیروگاه بادی در خاف هستیم که البته تاکنون در حد امکانسنجی است. درباره نیروگاه منجیل هم بهدنبال افزایش و توسعۀ ظرفیت هستیم که اکنون ۹۲ مگاوات است و حداقل میتوانیم ۱۰۰ مگاوات به این ظرفیت اضافه کنیم که نیازمند تأمین منابع مالی است.
وی تصریح کرد: همچنین قراردادی مربوط به نیروگاه مقیاس کوچک در جاسک داریم که ۱۴ مگاواتی و قرارداد بسیار خوب و مناسبی است چون فروش انرژی به روش ارزی و حدود ۳.۶ یورو و بسیار مناسب است. این پروژۀ مربوط به مخازن ذخیرۀ انرژی نفت و خریدار آن وزارت نفت است، در این نیروگاه امکان توسعۀ ۱۴ مگاوات به ۳۰ مگاوات وجود دارد.
مدیرعامل هلدینگ تابان هور گفت: در نیروگاه ارومیه نیز که ۹۶۰ مگاواتی و با ۶ واحد گازی است در حال احداث سه واحد بخار هستیم که میتواند ظرفیت نیروگاه را به ۱۴۴۰ مگاوات افزایش دهد که تاکنون بیش از ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی داشته است.
پاسخ به پرسشهای بازار سرمایه
مدیرعامل هلدینگ تابان هور افزود: پرسشهایی در بازار سرمایه مطرح میشود که نخست باید بگویم هر موضوعی که نیاز به درج در بازار سرمایه داشته باشد را به صورت شفاف در کدال افشا میکنیم.
وی درباره برنامه افزایش سرمایه شرکت گفت: حدود ۲ ماه پیش در کدال افشا کردیم که در هیئت مدیرۀ شرکت مصوبه افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دریافت شود، اکنون هم بهجد دنبال کارهای اساسی آن هستیم که با موافقت سهامدار عمده، این کار عملی خواهد شد.
وی درباره ورود شرکتهای زیرمجموعه به بازار سرمایه نیز ابراز کرد: شرکت نیروگاه گیلان بهزودی عرضه خواهد شد، برای نیروگاه منجیل هم در پی عرضه در بازار سرمایه هستیم.
تقیزاده در اشاره به برنامه شرکت مبنی بر فروش داراییها گفت: همانطور که در کدال افشا کردیم برای دو نیروگاه یکی نیروگاه گهر انرژی سیرجان و دیگر نیروگاه سمنان منتظر پایان گزارشهای رسمی کارشناسان کانون هستیم تا زمان مزایده را اعلام کنیم و بخشی از داراییها را بفروشیم.