ظرفیت بالای صادرات شیر خشک در انتظار مجوز
علی احسان ظفری، رئیس هیئتمدیره تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی ایران با بیان اینکه صادرات شیر خشک به سود صنعت دامپروری است، گفت: از پایان سال گذشته تاکنون ۵۳ هزار تن دپوی شیر خشک در کشور داشتیم و این در حالی است که مصرف شیر خشک سالانه کشور حدود ۱۵ هزار تن است. او در نشست […]
علی احسان ظفری، رئیس هیئتمدیره تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی ایران با بیان اینکه صادرات شیر خشک به سود صنعت دامپروری است، گفت: از پایان سال گذشته تاکنون ۵۳ هزار تن دپوی شیر خشک در کشور داشتیم و این در حالی است که مصرف شیر خشک سالانه کشور حدود ۱۵ هزار تن است.
او در نشست خبری که با موضوع تولید شیر خشک و چالشهای صادرات آن برگزار شد، با بیان اینکه ویروس کرونا باعث کاهش مصرف لبنیات در کشور شد، تصریح کرد: با توجه به اینکه امکان دپوی شیر خام و محصولات لبنی وجود ندارد، بخش عمده شیر خام که توسط صنایع لبنی جذب شده بود، تبدیل به شیر خشک شد.
تنها ۸۲۰۰ تن شیر خشک صادر شد
رئیس هیئتمدیره تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی ایران اضافه کرد: با این مقدار مازاد شیر خشک در کشور راهی جز صادرات نداریم، زیرا تاریخ مصرف شیر خشک ۲ ساله است و هرچه از تاریخ تولید آن بگذرد صادراتش با مشکلاتی همراه خواهد شد.
وی با بیان اینکه پیگیریهای لازم برای صادرات شیر خشک انجام و با صادرات ۱۰ هزار تن در مرحله اول موافقت شد، اظهار کرد: از ۱۰ هزار تن مرحله اول ۸۲۰۰ تن صادر شد و آن مقدار باقیمانده نیز به دلیل اینکه برخی واحدها از طرف بیمه تامین اجتماعی و اداره امور مالیاتی به علت بدهی اجازه تمدید کارت بازرگانی خود را نداشتند، صادر نشد.
ظفری با اشاره به اینکه این مقدار صادرات نیز مشکلی را حل نمیکرد و نیازمند صادرات بیشتری بودیم، گفت: در یکی از نشستهای تنظیم بازار مصوب شد که در مرحله دوم نیز ۱۰ هزار تن دیگر از شیر خشکهای دپو شده، صادر شود. یعنی اوایل خرداد مکاتباتی از طرف وزارت جهاد کشاورزی با دفتر مقررات صادرات انجام شد، پس از راستی آزمایی از میزان شیر خشک دپو شده، صادرات ۱۰ هزار تن در مرحله دوم نیز مصوب شد، اما دفتر مقررات صادرات هنوز اقدامی در این زمینه انجام نداده است.
وی در ادامه با بیان اینکه واحدهایی که با پودرهای دپو شده مواجهاند مشکلات بسیاری دارند، گفت: این واحدها نمیتوانند پول دامدار را پرداخت کنند. انبارهایشان پر از شیر خشک است و فضای نگهداری برای تولیدات جدید را ندارند. در حقیقت با یک سهلانگاری در این قضیه صنعت دامپروری و صنایع فرآوری مشکلدار میشوند.
ظفری با اشاره به اینکه در سال حدود ۴۵ هزار تن چربی وارد کشور میشود و دولت ارز ۴۲۰۰ تومانی به این واردات اختصاص میدهد، گفت: در این دپوی شیر خشک ۲۰ هزار تن چربی تولید کردیم و این تولیدات ممکن است به افرادی که واردات آن را در دست دارند، آسیب وارد کند. اما قرار نیست صنعت دامپروری و فرآوری را دستخوش چندین مجموعه کنیم.
اختلاف میان واحد برای انحصار در صادرات
رئیس هیئتمدیره تعاونی تولیدکنندگان فرآوردههای لبنی ایران اضافه کرد: وقتی ظرفیت صادرات همه واحدهای بسته شود و فقط تعدادی امکان صادرات داشته باشند، بین واحدها فاصله میافتد. اگر صادرات باز نگه داشته شود واحدهای تولیدکننده دیگر نیز میتوانند رقابت کنند؛ نباید صادرکنندگان را محدود کنیم.
او خاطرنشان کرد: با این ۵۳ هزار تن شیر خشک، ۲۰ هزار تن کره تولید شده است. این مقدار کره کشور را به واردات کره بینیاز میکند. این موضوع برای انجمن فرآوردههای لبنی این نگرانی را ایجاد کرده است که ارز ۴۲۰۰ تومانی کره قطع میشود.
ظفری در ادامه تصریح کرد: ۱۲۰۰ واحد فرآوری صنایع لبنی در کشور داریم که از این تعداد امروز حدود ۴۴۰ واحد فعال هستند و مابقی تعطیل شدهاند. از این ۴۴۰ واحد ۱۰ تا ۱۵ واحد با ظرفیت فراتر و باقی واحدها نیز با۱۰ تا ۵۰ درصد ظرفیت خود فعالیت میکنند. این واحدها اگر با ۵۰ درصد ظرفیت خود کار کنند هم نمیتوانند اقساط بانکی خود را پرداخت کنند و تنها میتوانند خود را زنده نگه دارند.
او در ادامه به قیمت شیر خشک در کشور اشاره کرد و گفت: شیر خشک در کشور ۲۱ هزار تومان است. قیمت شیر خشک صادر شده بین ۳۰ تا ۳۴ هزار تومان است. البته به دلیل اینکه پاکستان محدودیتهایی اعمال کرده، قیمت آن در پاکستان حدود ۲۸ هزار تومان است.
از انحصار گله داریم
در ادامه احمد اکبریان، رئیس هیئتمدیره اتحادیه دامداران استان البرز – با اشاره به اینکه از انحصار گله داریم، گفت: انتهای انحصار یعنی فساد. کشور درصدد مقابله با فساد است. ظرفیت صادرات باید در اختیار همه گذاشته شود. برخی در این صنعت میدانند که اگر شیر خشک صادر نشود و این خطوط غیرفعال شوند در آینده کرهای تولید نمیشود و ارز واردات کره دریافت میکنند.
وی افزود: ما اعلام کردیم که خرید چربی از واحدهای دامپروی منطقی شود، چربی تولید میکنیم و همانطور که مشاهده میشود در بحث کره خودکفا شدیم.