جای خالی بازار اوراق ریسکی در بورس
شراره علیپور،کارشناس مسئول پذیرش اوراق بهادار بورس اوراق بهادار تهران در رابطه با بازار اوراق ریسکی با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. علیپور عنوان کرد:اوراق ریسکی به اوراقی گفته میشود که دارای ریسک بالا و به تبع آن بازده بالایی است و توسط شرکتهایی منتشر میشود که اعتبار سنجی نشده و شرایط مالی آنها […]
شراره علیپور،کارشناس مسئول پذیرش اوراق بهادار بورس اوراق بهادار تهران در رابطه با بازار اوراق ریسکی با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
علیپور عنوان کرد:اوراق ریسکی به اوراقی گفته میشود که دارای ریسک بالا و به تبع آن بازده بالایی است و توسط شرکتهایی منتشر میشود که اعتبار سنجی نشده و شرایط مالی آنها تایید نشده است و یا حتی شرکتهایی که رتبه اعتباری آنان پایین است.پرداختها در این شرکتها ممکن است است دیرتر از سررسید باشد و در شرایط بد اقتصادی امکان نکول کامل و سوخت شدن نیز وجود دارد. بنابراین سرمایه گذاران و خریداران این اوراق بازده متفاوتی را نسبت به نرخ متداول بازار از ناشران این اوراق طلب میکنند.به همین علت گاهی این اوراق را اوراق با بازده بالا نیز مینامند. در واقع جذابیت این اوراق این است که مانند سهام به شرایط اقتصادی و تحلیل وابسته است و در عین حال بازده ثابتی نیز به سرمایه گذار ارائه میدهد.
وی افزود:بازار اوراق ریسکی* از چند جنبه میتواند مفید باشد این بازار رابطه ریسک و بازده را در کشور به طور کامل مشخص مینماید.همچنین حجم مبادلات در این بازار میتواند پیش بینی و انتظار سرمایه گذاران از آینده اقتصادی کشور را مشخص نماید. هرچه سرمایه گذاران ریسک پذیر مبادلات بیشتری در این بازارها انجام دهند به این معنی است که به آینده اقتصاد کشور امیدوارند و شرایط را برای رشد شرکتهای کوچکتر مهیا میبینند و هرچه این امیدواری کمتر باشد سرمایه گذاران ریسک گریزتر میشوند و در نتیجه حجم معاملات در این بازارها کاهش میابد. به این ترتیب چرخه اقتصادی کشور قابل پیشبینی میگردد.
کارشناس مسئول پذیرش اوراق بهادار بورس اوراق بهادار تهران خاطرنشان کرد:از دیدگاه دیگر با ایجاد این بازار تامین مالی بورس ها محدود به شرکتهای بزرگ نخواهد شد و دامنه گسترده تری از شرکتها از جمله شرکت های کوچک امکان تامین مالی در بورس را پیدا میکنند.در سایر کشورها بسیاری از شرکتهای کوچک که امکان پذیرفتن هزینه های رتبه بندی را برای تامین مالی اولیه ندارند از این اوراق برای تامین مالی استفاده میکنند.سرمایه گذاران نیز میتوانند بازهی گستردهای از ریسک و بازده را در سبد سرمایه گذاری خود بگنجانند.
وی در ادامه افزود:سرمایه گذاران با توجه به پیشینه اوراق، رتبه ای برای اوراق در نظر میگیرند و این رتبه را افزایش و کاهش میدهند و قیمت اوراق را شکل میدهند.همچنین برخی صندوقهای سرمایه گذاری نیز سرمایه گذاری در این اورق را در دستور کار خود قرار میدهند واحدهای این صندوقهای سرمایه گذاری نیز خود فرصت سرمایه گذاری جذابی است که مدیران آن تحلیل کافی را در خصوص چرخه تجاری شرکتهای منتشرکننده اوراق ریسکی و صنعت مرتبط با آنها را انجام میدهند و از این طریق به محاسبه ریسک و بازده میپردازند.
علیپور یادآور شد:در حال حاضر علیرغم اینکه همگان براین باورند که راه تامین مالی شرکتها به جای عبور از بانکها باید از بورس بگذرد، تامین مالی از طریق بورس دور از دسترس بسیاری از شرکتهای کوچک و در حال رشد قرار دارد. برای شرکتهایی که امکان برآورده نمودن شرایط سختگیرانه بورس را برای حداقل نمودن ریسک سرمایهگذاری ندارند، وجود چنین بازاری بسیار مغتنم خواهد بود تا اوراق خود را در بازار عرضه نموده و تامین مالی مناسبی را با توجه به ریسکی که به سرمایهگذار منتقل مینمایند انجام دهند.بدیهی است که سرمایه گذار در چنین بازاری خود به بررسی ریسک شرکتها میپردازد و به این ترتیب بورس نیز میتواند اجازه تامین مالی به طیف وسیعی از شرکتها را صادر نماید.
* این اوراق به اوراق بنجل نیز معروف هستند و برای اوراق با ریسک بالا استفاده میشوند بنابراین ترجمه اوراق ریسکی برای آن در نظر گرفته شده است.