تسهیل شرایط خودروسازان با حمایت دولتی
مدیرعامل آذین خودرو ضمن درخواست برای فراهم کردن امکان ارائه تسهیلات متناسب با شرکتهای قطعهساز، گفت: هماکنون قطعهسازان امکان پرداخت اقساط بانکی با نرخهای موجود را ندارند، اما دولت با یک برنامه سیستمی میتواند روند تولید قطعه را هموار کند.
به گزارش روند بورس امروز، مسدود شدن شاهرگهای ارتباطی صنعت کشور با فضای بین المللی به وسیله تحریمها و قطع روابط بانکی و سوئیفت، به عنوان بخشی از مسائل تحریمی اثرگذار بر صنعت خودرو سازی ایران است. این محدودیت منجر شده است تا مدیرعامل شرکت آذین خودرو به تنها چند بانک محدود اشاره کند که امکان تراکنش بین بانکی با بانکهای داخلی را دارند.
اعطای تسهیلات از سوی بانکها تنها به واسطه سودده بودن کسب و کار موضوعی است که از سوی رضا رضایی، مدیرعامل شرکت آذین خودرو اشاره میشود و در ادامه وی از بانکها و صنعت قطعهسازی به عنوان دو بال یک پرنده نام میبرد و تاکید میکند همسو و هم جهتی نشدن امکان پیشرفت در این حوزه وجود ندارد.
مدیرعامل آذین خودرو که خواستار توجه به شرایط صنعت قطعهسازی از سوی بانکها برای ارائه تسهیلات میشود، میگوید: بانکها تنها بخشی از مشکلات این صنعت است. گمرک، بیمه نیز از دیگر مسائلی است که راه را برای این صنعت دشوار کرده است.
از سوی دیگر فقدان اهداف کلان، نبود راهبرد و برنامه بلندمدت از جمله مسائل داخلی است که روند پیشبرد صنعت خودروسازی را کند کرده است.
هزینه بالای تامین مواد اولیه حتی داخلی نیز هماکنون به عنوان مشکل مشترک صنعت خودرو و قطعهسازی مطرح است. نابسامانیهای موجود در صنعت خودرو سازی، قطعه سازان را تحت فشار قرار داده است. به گونهای که زمان دو ماهه دریافت نقدینگی قطعهسازان از خودروییها به ۶ تا ۹ ماه تغییر یافته است.
مدیرعامل شرکت آذین خودرو میگوید: بنگاه ها با تحریمها به بیماری شدیدی گرفتار شدند و اکنون شیوع کرونا این مشکل را دو چندان کرده است و با اضافه شدن به مشکلات موجود در پیکره این صنعت، شریان تامین قطعات هایتک را مسدود کرده است.
توقف در روند تولید نیز از دیگر آسیبهای کرونا به صنعت قطعه سازی است اگرچه با گذر زمان تولید دوباره با رعایت نکات بهداشتی ادامه یافت.
با این حال مدیرعامل آذین خودرو به تلاش برای پایداری صنعت قطعه سازی اشاره میکند که در سالهای گذشته قطعات تولیدی خود را برای خودروسازها با توجه به شرایطشان ارسال میکردند.
فشارهای مشکلات اقتصادی داخل و خارج بر پیکرده صنعت قطعهسازی، مسائلی را چون نقدینگی برای پوشش هزینهها، نبود تولید و فروش متناسب با شرایط صنعت خودرو را فراهم آورده است.
بر این اساس است که مدیرعامل آذین خودرو خواستار حمایتهای دولتی از صنعت خودرو و قطعهسازی همچون سالیان گذشته شده است.
فراهمسازی امکان ارائه تسهیلات متناسب با شرکتهای قطعه ساز موضوعی است که وی خواستار انجام آن است زیرا هماکنون قطعهسازان امکان پرداخت اقساط بانکی با نرخهای موجود را ندارند، اما دولت با یک برنامه سیستمی میتواند روند تولید قطعه را هموار کند.
به باور مدیرعامل آذین خودرو امکان توان تولید با افزایش بیش از ۳۰ درصدی نسبت به پارسال، به شرایط بانکی و خرید مواد اولیه راحتتر نیاز دارد. با رفع مشکلات بیرونی صنعت این تولید محقق میشود، اما استمرار مشکلات صنعت قطعهسازی را به مرز نابودی میکشاند.
و رضایی به خودروی «تیبا» اشاره میکند که برای افزایش تولید و فروش این نوع خودروی رایج در کشور، به قطعات بیشتری نیاز است.
دست و پنجه نرم کردن خودروسازان با زیان، اگرچه افزایش سرمایه را به عنوان راهکاری برای خروج از آن مقابل صنعت خودرو و قطعه سازی قرار داده شده است؛ اما فعالان این بخش معتقدند که این افزایش سرمایه تنها بخش کمی از این ضرر را جبران میکند.
در این میان قیمتگذاری دستوری در حالی انجام میشود که هزینههای این بخش در نظر گرفته نمیشود و قیمت محصولات خودرویی به سبب هزینه بالای تمام شده، همواره بیشتر از قیمت تعیین شده دولت است.
یک پیشنهاد برای تثبیت قیمت دستوری
مدیرعامل آذین خودرو دو راه را برای تثبیت قیمت دستوری مقابل دولت قرار می دهد. نخست آنکه دولت میتواند تفاوت قیمتی را به خودروسازان پرداخت کند و پیشنهاد دوم تسهیل شرایط خودروسازان برای کاهش هزینه بهای تمام شده است.
وی در پایان از فراهم آوردن شرایط اشتغال رقابتی و ایجاد ارزش افزوده به عنوان تنها راه افزایش رفاه جامعه نام میبرد. آنجا که در گذشته صنعت نفت و پس از آن بانکها نقش تعیین کنندهای در ارزش افزوده داشتند؛ امروز صنعت خودرو با تحریمهای نفتی به بهترین گزینه برای ایجاد ارزش افزوده بدل شده است.