سهام عدالت؛ سودی نهفته یا ضرری بالقوه
بخش عمده سهامداران عدالت را قشر ضعیف جامعه تشکیل میدهند که اطلاعات تخصصی درباره سازو کارهای این چنینی ندارند و تنها به نقد کردن بخش ۳۰ درصدی سهام عدالت که دولت مجوز فروش آن را آزاد کرده است، میاندیشند؛ همین مسئله جو نگرانی بازار را از ایجاد عرضههای غیر اصولی بازار تشدید میکند.
در چند هفته اخیر با تصمیم دولت مبنی بر عرضه سهام تحت تملک خود در بازار سرمایه، اخبار و تحلیلهای بسیاری از این تصمیم در فضای رسانه ای کشور ایجاد شد. با جو ایجاد شده ناشی از این تصمیم در هفتههای اخیر شاهد واکنشهای بسیاری اعم از مخالف و موافق بودیم. اینکه دولت با چه هدفی اقدام به این امر کرد بر کسی پوشیده نیست.
جبران بخشی از کسری بودجه دولت تدبیر و امید را میتوان مهمترین دلیلی ارزیابی کرد که در مقاطعی از ظرفیت بازار برای جبران این مشکل خود بهره جستهاند.
خوشبختانه عرضههای سهام دولتی در قالب صندوقهای قابل معامله در بورس ETF با توجه به ترکیب سهام شرکتهایی که اجزای آن را تشکیل میدهند با اقبال بازار مواجه شدکه البته این اقبال یک ارتباط مستقیم با جو کلی حاکم بر بازار سرمایه دارد و باعث ورود بخشی از نقدینگی بازار به این صندوق ها شده است و به نوعی سبب ایجاد جو روانی مثبت به بازار شده است.
اما در ادامه همین عرضهها در تصمیمی عجیب به ناگاه دولت خبر آزادسازی سهام عدالت را رسانهای کرد؛ متاسفانه بازار سرمایه را در مقطعی که درگیر مقاومت یک میلیون واحدی بود شوکه کرد و به تشدید جو منفی بازار دامن زد. چرایی این تصمیم را نمیتوان به طور قطع عنوان کرد اما میتوان شدت تخریبی این تصمیم را با تفاسیر خوشبینانه تعدیل کرد.
با توجه به ترکیب شرکتهای تشکیل دهنده سهام عدالت و بررسی دقیق آنها میتوان از این منظر کمی از نگرانیهای موجود را کاهش داد. از منظر بدبینانه نیز باید عنوان کرد که بخش عمده سهامداران عدالت را قشر ضعیف جامعه تشکیل میدهند که هیچ اطلاعات تخصصی درباره سازو کارهای این چنینی ندارند و تنها به نقد کردن بخش ۳۰ درصدی سهام عدالت که دولت مجوز فروش آن را آزاد کرده است، میاندیشند؛ همین مسئله جو نگرانی بازار را از ایجاد عرضههای غیر اصولی بازار تشدید میکند.
امیدواریم متولیان اقتصادی کشور ساز و کار منطقیتری برای تصمیم خود بگیرند زیرا ایجاد جو منفی در این شرایط نمیتواند به نفع اهداف دولت در رفع کسری بودجه باشد و در صورت تشدید این جو روانی میتواند منجر به خروج بخش اعظمی از نقدینگی از بازار و ایجاد حس بیاعتمادی در نزد سهامدارن شود.