راه اندازی مجتمع های پتروشیمی؛راهی برای جلوگیری از خام فروشی
هادی حمیدی،کارشناس بازار سرمایه در رابطه با صنعت پتروشیمی با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. حمیدی کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد:پتروشیمی، مهمترین صنعت وابسته به نفت و گاز است که در کشورهایی که از مواهب نفت و گاز بهره مند هستند،دارای ارزش افزوده بالایی می باشد.کشورهایی که دارای ذخایر عظیم نفت و گاز هستند، […]
هادی حمیدی،کارشناس بازار سرمایه در رابطه با صنعت پتروشیمی با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
حمیدی کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد:پتروشیمی، مهمترین صنعت وابسته به نفت و گاز است که در کشورهایی که از مواهب نفت و گاز بهره مند هستند،دارای ارزش افزوده بالایی می باشد.کشورهایی که دارای ذخایر عظیم نفت و گاز هستند، سعی در تکمیل زنجیره ارزش خود با راه اندازی مجتمع های پتروشیمی می کنند تا حتی المقدور از خام فروشی جلوگیری نمایند.
بطور کلی صنعت تولیدی پتروشیمی به واحدهای زیر تقسیم بندی می شوند:
واحدهای بالادستی Upstream units (پالایشگاه ها):در این واحدها هیدروکربنهای سبک خطی- حلقوی اشباع و یا غیر اشباع موجود در نفت خام و یا موجود در گاز طبیعی به صورت مخلوطهای چندتایی از سایر هیروکربنها جدا شده و به عنوان مواد اولیه برای واحدهای بنیادی فرستاده میشود.
واحدهای بنیادی Basic core units (کراکینگ، الفین آروماتیک):در این واحدها مواد اولیه به مواد پایه مانند متان، متانول، اوره، گاز سنتز، اولفینها، دی اولفینها،حلقویها، کلر و گوگرد تبدیل میشوند.
واحدهای واسطه ای Intermediate units (واحدهای دی کلرواتیلن، کلرور وینیل جهت تولید PVC):در صنایع پتروشیمی به واحدهایی واسطه گفته میشود که از نظر خط تولید و برحسب ضرورت در میان واحدهای بنیادی و واحدهای نهایی قرار گرفته باشند. مثلاً برای تولید پیویسی از اتیلن، نیاز به دو واحد واسطه ای یکی جهت ساختن دی کلرواتیلن و دیگری جهت ساختن کلرور وینیل از آن نیاز میباشد. واحدهای نهایی End units (واحد تولید پی وی سی، لاستیک مصنوعی):در این واحد فرآورده نهایی پتروشیمی تولید و به بازار عرضه میگردد.
واحدهای پایین دستی Downstream units (واحدهای تولید کننده قطعات لاستیکی):در واحدهای پایین دست پتروشیمی، فرآوردههای نهایی پتروشیمی به محصولات مصرفی تبدیل میشوند. واحدهای تولید الیاف مصنوعی،قطعات پلاستیکی و لاستیکی از مهمترین واحدهای پایین دست پتروشیمی محسوب میگردد.
در مطلب بعدی به آمار تولید و فروش و کشورهای عمده تولید کننده و مصرف کننده اشاره خواهد شد.