تصمیم عرضه شرکتهای قطعهسازی در بورس
دبیر انجمن قطعه سازان مطرح کرد: شرکتهای قطعه سازی موجود در بازار بورس بسیار موفق عمل کردهاند. این شرکتها راه را برای ورود دیگر هموار کردهاند، انجمن قطعهسازی قصد عرضه تعدادی شرکت داوطلب در بازار سرمایه دارد؛ ورود این شرکتها امکان تأمین مالی را برایشان تسهیل میکند و این تصمیم با حضور شرکتهای خودرویی گرفته شده است.
به گزارش روند بورس امروز، اسفندماه پارسال با شیوع کرونا، تولید خودرو سازها و به تبع آن فروش قطعات خودرو و بازار یدک آنها را با محدودیت مواجه ساخت. کاهش حضور نیروها در این بنگاه ها برای حفاظت از سلامت پرسنل وکنترل بیماری، تولید و فروش را در این مجموعه ها با کاهش همراه ساخت. تعطیلی یک هفتهای برای پیاده سازی پروتکلهای بهداشتی در کارخانهها اگر چه در نهایت قطعه سازان را ملزم به تامین تجهیزات بهداشتی، ماسک، دستکش و سایر وسایل مورد نیاز برای پرسنل شد. اگر چه تاثیرات کرونا تنها معطوف به بازار داخل نشد و روابط میان شریکان خارجی تجاری شرکتها را نیز دستخوش تغییر کرد، به گونهای که تعطیلی کارخانجات چین در ابتدای شیوع ویروس کرونا در حالی با از بین رفتن امکان حمل مشکلاتی برای صنعت قطعه سازان ایجاد کرد که کشور در برخی از مواد اولیه مورد نیاز قطعه سازان همچنان خودکفا نشده است.
تأمین نشدن ارز بزرگترین مشکل کنونی صنعت قطعهسازی
دبیر انجمن قطعه سازان می گوید: صنعت قطعه سازی برای تأمین مواد مورد نیاز خود به دلیل مسائل سیاسی اقتصادی کشور از مسیر چین استفاده میکند. شیوع کرونا در چین امکان تأمین این مواد را با اختلال مواجه کرد. کشور چین همچنان فعالیت خود را از سر گرفته است. در نتیجه مشکل تأمین این مواد حل شده است. با حل این مشکل قطعه سازان با رعایت پروتکلهای بهداشتی، فعالیت خود را مجدداً شروع کردهاند.
بیگلو با بیان اینکه با فعالیت شرکتهای قطعه سازی، روزانه ۲۰۰۰ قطعه ساخته میشود، از عدم تأمین ارز به عنوان بزرگترین مشکل کنونی صنعت قطعه سازی نام می برد با این توضییح که با کاهش تخصیص ارز از ابتدای سال، قطعه سازان به تعداد بسیار محدودی توانستند ارز لازم را دریافت کنند.
قطعهسازی در مسیر خودکفایی
بیگلو به دریافت نامههای درخواست تأمین ارز به انجمن قطعه سازان اشاره می کند. عدم وجود ارز برای تأمین مواد اولیه از خارج بزرگترین مشکل کنونی است. موضوعی که تابع میزان ارز موجود در بازار است.
دبیر انجمن قطعه سازان معتقد است که عمق خودکفایی سال گذشته در صنعت قطعه سازی با افزایش تولید محقق شد. صنعت پروژهای بسیاری برای خودکفایی طراحی و اجرا کرد و نتایج حاصل در صنعت قطعه سازی تا حدودی حاکی از افزایش خودکفایی صنعت بود.
وی وابستگی قیمت مواد اولیه داخلی به نرخ ارز برای قطعه سازان را طبق مصوبه قانون مجلس سال ۱۳۹۰ مورد اشاره قرار داد که به موجب آن قیمت این مواد زیر کشف قیمت بورس کالا براساس نرخ جهانی ضرب در نرخ روز ارز تعیین می شود.
وابستگی قیمت مواد اولیه داخلی به نرخ ارز، آفت رقابت
بیگلو بازهم به آثار مخرب افزایش نرخ ارز بر قیمتهای مواد اولیه داخلی اشاره می کند که سبب شده است تا تمامی تلاشهای صنعت قطعه سازی در خودکفایی با وابستگی قیمت مواد اولیه داخلی به نرخ آن هدر رود. در واقع وابستگی قیمت مواد اولیه داخلی به نرخ ارز، مزیت رقابتی این صنعت را در بازار جهانی حذف کرده است.
وی می افزاید: واردات مواد اولیه در شرایط کنونی با نرخ ارز بسیار ارزانتر از خرید داخلی آن است. قیمت تمام شده مواد اولیه در داخل بسیار بالاتر از مواد وارداتی صنعت است. تعیین دستوری قمیت خودرو در کنار حرکت بدون کنترل نرخ ارز و مواد اولیه داخلی، باعث افزایش فشار بر این صنعت شده است. مردم و بازاریها در تشخیص قیمت خودرو بسیار هوشمند هستند.
تولید روزانه ۲,۰۰۰ خودرو
دبیر انجمن قطعه سازان به سودهای سفته بازان در این صنعت اشاره میکند که عملکرد آنها در صنعت خودروسازی، قطعه سازان و شرکتهای خودرویی را با بحران مواجه می سازد. خودروسازی سایپا و ایرانخودرو روزانه در مجموع ۲.۰۰۰ خودروی PKB تولید می کردند. اما اکنون صنعت قطعهسازی از تولید ۳,۰۰۰ خودرو در روز جلوتر هست؛ زیرا قطعات خودروهای PKB از قطعه سازی داخل تأمین نمیشد. این صنعت تنها مابقی تولیدات خودرویی را تأمین میکرد. روال تولید قطعه سازی همان روند تولیدی قبل از تحریم است.
اما نکته مثبت از دیدگاه وی؛ به صفر رساندن تأثیر شرایط تحریمی بر تولیدات در صنعت قطعهسازی است. با این توضییح که تولیدات کاملا منتاژی خودرو در کشور، سبب شده است تا ۸۰ درصد قطعات و مواد مورد نیاز این تولیدات توسط قطعهسازان داخلی تأمین شود و اینگونه قطعه سازان از آثار تحریم به زعم وی مصون ماندند.
شرایط گروه خودرویی در بازار سرمایه
رشد گروه خودرویی در بازار سرمایه به واسطه عملکرد گروه خودرویی به ویژه در ۶ ماهه دوم سال گذشته صورت گرفت که در پی افزایش تیراژ ۱۰۰ درصدی حاصل شد. افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها نیز موضوعی بودکه وضعیت دو گروه خودروساز را بهبود بخشید.
بر این اساس است که کارشناسان پیش بینی می کنند که سودآوری خودروسازان استمرار خواهد داشت. در این میان دستوری یا آزاد سازی قیمتخودرو، دستوریکردن قیمت مواداولیهداخلی، کوچکسازی شرکتهای خودرویی، افزایش بهرهوری آنها و … به عنوان روشهای افزایش سودآوری نام برده می شود که ارزش سهام آنها را تغییر خواهد داد.
تامین نقدینگی مورد نیاز قطعه سازان
دبیر انجمن قطعه سازان به دور ماندن قطعه سازان از موضوع افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دارایی ها اشاره کرد که به رغم مطرح شدن این موضوع، شرایط بازار تحقق آن را به تعویق انداخت. در واقع بالا بودن نرخ سود مانع از عملی شدن آن شد. نرخ سود بالا برای تأمین مالی این صنعت مقرون به صرفه نبود. اما خبر مهم آنکه کمیته حاظر در انجمن قطعه سازی به همراه دو گروه خودسازی درحال تصمیمگیری در این خصوص است. تصمیم نهایی برای وارد کردن گروهی از کارخانههای قطعه سازی در بازار سرمایه گرفته شد. این شرکتها به صورت داوطلبانه در بورس عرضه میشوند تا بخشی از نقدینگی مورد نیاز خود را تأمین کنند.
و سرانجام دبیر انجمن قطعه سازان یادآور میشود: تأمین سرمایه موفق این گروه پایلوت راه را برای عرضه سایر شرکتها هموار خواهد کرد. هماکنون بیش از ۱۰ شرکت قطعه ساز موفق در بورس حضور دارند. شرکتهای حاضر با کمترین مشکلات تأمین مالی مواجه هستند. حضور این شرکتها یک تجربه مفید برای صنعت قطعهسازی بود. ما همچنان بر این باور هستیم که بازار سرمایه بهترین محل برای تأمین مالی شرکتهاست.