مزایای «کشف پرمیوم» در بورس کالا
عرضه کالا به روش کشف پرمیوم تقریبا حالتی از معاملات آتی (Futures) و تا حدودی مشابه آن معاملات در بازارهای بورس کالای دنیاست که این روش در عرضه صادراتی پیامدهای مثبتی داشته است.
معاملات «کشف پریمیوم قیر» در بورس کالا برای دومین بار طی ۲ سال اخیر توسط شرکت پالایش نفت جی انجام میشود. سال گذشته یک تجربه معاملاتی از نوع «کشف پرمیوم قیر» را کسب کردیم. این نوع عرضه مزایایی برای تولیدکننده و خریداران به همراه داشته است.
این معامله در عرضه صادراتی پیامدهای مثبتی ایجاد کرد. عرضه کالا به روش کشف پرمیوم تقریبا حالتی از معاملات آتی (Futures) و تا حدودی مشابه آن معاملات در بازارهای بورس کالای دنیا است. البته در معاملات آتی اوراق مشتقه (deritive) استفاده میشود و تسویه آن به دو روش تحویل فیزیکی و یا تسویه نقدی انچام می شود ولی در معاملات به روش کشف پرمیوم صرفاً منجر به تحویل کالا میشود.
تولیدکننده (عرضه کننده)ها از این موضوع آگاه هستند که متقاضی یا خریدار تصمیم به دریافت کالاهای خود را دارند و در صورت انصراف از تحویل مشمول جرایمی خواهند شد. مهم ترین مزیت استفاده از قراردادهای کشف پریمیوم این است که همچون اوراق سلف موازی استاندارد، راهکاری مفید برای پوشش دادن ریسک های متحمل بر مصرف کننده و تولیدکننده یک کالای خاص است.
تفاوت معاملات سلف موازی استاندارد با کشف پریمیوم این است که در معاملات سلف خریدار کل مبلغ معامله را می پردازد و محصول خریداری شده را طی چند ماه بعد تحویل می گیرد. این در حالی است که در معاملات کشف پریمیوم معامله با پرداخت مبلغ ناچیزی و نه کل مبلغ، قطعی می شود و تسویه نهایی در آینده و براساس قیمت های اصلی در آن زمان صورت می گیرد. در این نوع قراردادها تولیدکننده اطمینان دارد که می تواند محصول تولیدی خود را بفروشد و خریداری برای تولیداتش وجود دارد.
مصرف کننده نیز از تامین مواد اولیه موردنیاز خود اطمینان پیدا می کند. مزیت دیگر معاملات کشف پریمیوم این است که برای خریدار اهرم ایجاد می کند تا از طریق آن ریسک های ناشی از نوسانات قیمتی را پوشش دهد.
قرارداد کشف پریمیوم می تواند برای کالاهای اساسی مختلف در بورس کالای ایران و محصولاتی همچون سنگ آهن، وکیوم باتوم مورد استفاده قرار گرفته و به رونق و توسعه معاملات بلندمدت در بورس کالای ایران و همچنین اثرگذاری مناسب در تولید کمک کند.