تمام دلایل لزوم توجه به صنعت داروسازی
مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایهگذاری ملی ضمن اشاره به اینکه صنعت دارویی بهطور معمول از رفتارهای هیجانی، نوسانهای شدید و غیرعقلایی به دور بوده است، گفت: هلدینگهایی که این شرکتهای دارویی را مدیریت میکردند همواره رفتار سرمایهگذاری و حمایتی داشتهاند.
پریا اسداللهی نیک به خبرنگار روند بورس امروز درباره ظرفیت رشد شرکتهای دارویی در بازار سرمایه گفت: صنعت دارو همواره یکی از صنایع خوب، پابرجا و قابل اتکای بازار سرمایه و از مسائلی همچون حباب، سفته بازی و دستاندازی در قیمتهای سهامی برحذر بوده است.
وی افزود: وجود سه یا چهار هلدینگ عظیم در این صنعت از ویژگیهای بارز آن است که سهامدار عمده شرکتهای داروسازی هستند، آنها به عنوان یک سهامدار از این شرکتها حمایت میکنند و هلدینگ برکت یکی از این هلدینگهاست، این هلدینگ بهطور مستقیم و غیر مستقیم سهامدار تعدادی از شرکتهای دارویی است و سرمایهگذاری البرز بهطور غیرمستقیم سهامداری این شرکتها را انجام میدهد.
مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایهگذاری ملی با بیان اینکه تاکنون رفتار این سهامدار منطقی بوده است، تصریح کرد: هلدینگ تیپکو مجموعه دارویی تأمین به شمار میآید، شستا با واسطه هلدینگ تیپیکو سهامدار بخش عمدهای از شرکتهای دارویی است، همچنین هلدینگ بانک ملی با واسطه شفا دارو در بعضی از شرکتهای دارویی رفتار منطقی و سهامداری را انجام میدهد.
اسداللهی عنوان کرد: در کنار هلدینگهای بزرگ دارویی، چند شرکت کوچک و مستقل را در این صنعت مشاهده میکنیم، آنها سهامدار بعضی از شرکتهای دارویی هستند، صنعت دارویی بهطور معمول از رفتارهای هیجانی، نوسانهای شدید و غیرعقلایی به دور بوده است.
اسداللهی با اشاره به مزیتهای نوسانی صنعت دارو بیان کرد: هلدینگهایی که این شرکتهای دارویی را مدیریت میکردند همواره رفتار سرمایهگذاری و حمایتی داشتهاند، این شرکتها سبب تقویت عملکرد صنعت دارو در بازار سرمایه شدهاند، مسئله نرخگذاری محصولات دارویی جزو دغدغههای صنعت داروست.
وی یادآور شد: به مواد اولیه این صنعت در هر زمان متناسب با نرخ دولتی مشخص ارز یارانهای تعلق میگرفت بنابراین محصولات این صنعت شامل نرخگذاری میشد، بازار سرمایه با پیش بینی این نرخها در اوجهای زمانی مخصوص به خود، تعدیلهای EPS را شناسایی میکرد.
اسداللهی گفت: بازار سرمایه با انجام این تعدیلها به سمت این صنعت حرکت میکند، در نتیجه این اقدام، سرمایهگذاران با سود بلندمدت حضور در این سهام را کسب میکردند. یکی از رخدادهای کنونی بازار سرمایه حذف ارز ۴۲۰۰ تومانی برای برخی از صنایع است. صنعت دارویی یکی از این صنایع به شمار میآید.
وی افزود: نرخ ارز تخصیص یافته به این صنعت به ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان رسیده است که البته حذف نرخ برای همه مواد اولیه اجرا نمیشود. محصولاتی که شامل حذف نرخ شدهاند در فهرستی ۲۴۰ موردی برای داروهای OTC آمدهاند، این داروها شامل داروهایی است که امکان دریافت بدون نسخه برایشان مقدور است، در نتیجه شرکتها از قیمتگذاری خارج و خود تعیینکننده نرخ داروها میشوند.
مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایهگذاری ملی اظهار کرد: نرخ دقیق این داروها که توسط سازمان غذا و دارو اعلام شده است حدود ۱۱,۳۰۲ تومان است. داروهایی همچون A.S.A، استامینوفن، قرصهای سرماخوردگی، شربت آلومینیوم امجی و پمادهای زینک شامل این نرخ است، داروهای مشمول افزایش نرخ، بیشتر جنبهای مکملی دارند و ویتامینها را نیز شامل میشوند.
اسداللهی عنوان کرد: داروسازی اسوه، ایران دارو از شرکتهایی هستند در عرصه تولید داروهای مشمول افزایش نرخ فعالیت میکنند، همچنین احتمال دارد شرکت سبحان تا حدودی در این عرصه فعالیت کند بنابراین افزایش درآمد این شرکتها به دلیل رشد قیمتی ناشی از تغییر نرخ و قیمتگذاری داخلی هر شرکت رخ میدهد.
وی افزود: بازار سرمایه بسیار هوشمند است. بازار سرمایه این اتفاقها را پیش بینی و EPSهای کارشناسی شده را با این مفروضات بهدست آورده بود. شرکتهای دارویی از ابتدای سال رشد قابل قبولی داشتهاند، حجم بالایی از رشد پیشبینی شده یک ساله این شرکتها رشد در دو ماه نخست رخ داد.
مدیرعامل شرکت مدیریت سرمایهگذاری ملی یادآور شد: مسئله ارزش جایگزینی و افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابیها از مسائل جذاب این بازار پس از گذر از P/E و رسیدن به P/S است، بسیاری از شرکتهای داروسازی با توجه به موقعیت جغرافیایی، نزدیکی به کلانشهرها و داشتن زمینهای قابل توجه ظرفیت رشد دارند، این مسئله باید نمونه به نمونه (Case) بررسی شودT همچنین به دلیل رشد کم برخی شرکتهای دارویی همچون کیمیا دارو امکان رشد وجود دارد.