تجربه نشان میدهد که شرکتهای پذیرفته شده در بورس با قیمت منصفانه­ تری نسبت به شرکتهای مشابه خارج از بورس معامله می­شوند و در واقع معیار ارزیابی دقیقی برای شرکتهای خارج از بورس وجود ندارد.

شراره علیپور،کارشناس مسئول پذیرش اوراق بهادار بورس اوراق بهادار تهران در رابطه با مزایای ورود شرکت ها به بورس با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.

علیپور گفت:پذیرش در بورس و معامله سهام شرکت همواره برای شرکتها مسیری پر پیچ و خم است که وقت، انرژی و هزینه خاص خود را می­طلبد. بنابراین اولین سوالی که ممکن است در ذهن متبادر شود این است که به چه دلیل شرکتها قدم در این مسیر جدید می­گذارند و چه مزایایی در قبال این هزینه ها برای آنها متصور است. در ادامه به بررسی مختصر این مزایا از دیدگاه شرکت­ها می­پردازیم.

وی افزود: اولین مزیت ورود به بورس شفافیت اطلاعاتی و کاهش هزینه کنترل برای سهامدار عمده شرکتها ست. در روند معمول لازم است سهامدار عمده برای کنترل شرکتهای زیرمجموعه و دریافت اطلاعات ازآنها هزینه مضاعفی را نماید تا از گزارشات دریافتی و حرکت شرکت در مسیر مشخص شده سهامدار عمده اطمینان حاصل نماید.با پذیرش شرکت در بورس این کنترل و هزینه­ های آن بر عهده نهاد ناظر و سهامداران خرد قرار می­گیرد. سهامدار عمده همچنین با پذیرش شرکت زیر مجموعه خود در بورس میتواند از نقدشوندگی آن به قیمت منصفانه و بازار اطمینان حاصل کند و در صورت نیاز به نقدینگی برای سایر پروژه­ها و یا تغییر برنامه­های سرمایه­گذاری، اقدام به فروش تمام یا بخشی از سهام خود نماید.

کارشناس مسئول پذیرش اوراق بهادار بورس اوراق بهادار تهران خاطرنشان کرد:تجربه نشان میدهد که شرکتهای پذیرفته شده در بورس با قیمت منصفانه­ تری نسبت به شرکتهای مشابه خارج از بورس معامله می­شوند و در واقع معیار ارزیابی دقیقی برای شرکتهای خارج از بورس وجود ندارد. اعتبار کشوری و بین المللی مزیت با اهمیت دیگری است که با ورود به بورس برای شرکت­ها  کسب می­شود. بسیاری از قراردادهای بین ­المللی منوط به پذیرش شرکت­ها در بورس می­شود. این اعتبار ایجاد شده خود می­تواند موقعیت مناسبی برای تبلیغات و برندسازی را در اختیار شرکتها قرار دهد.

بیشتر بخوانید:  نقدینگی به سمت بازار حرکت می کند

وی در ادامه اضافه کرد:مالیات نقل و انتقال سهام برای شرکت­های پذیرفته شده در بورس به صورت مقطوع و معادل ۰٫۵% از ارزش فروش سهام وصول می­شود (براساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی مورخ ۲۶/۰۴/۱۳۹۷ این نرخ در سال ۱۳۹۷به ۰٫۱% کاهش یافت)این در حالی است که برای شرکت­های پذیرفته نشده در بورس مالیات نقل و انتقال به میزان ۴% ارزش اسمی محاسبه و وصول میگردد. مزیت معافیت مالیات بر درآمد مزیت بعدی است که برای شرکتها قابل استفاده است.

علیپور خاطرنشان کرد:بر اساس اصلاحیه ماده ۱۴۳ قانون مالیاتهای مستقیم که در ماده ۶ قانون توسعه ابزارها و نهادهای مالی جدید ارائه شده است شرکتهای پذیرفته شده در بورس میتوانند از معافیت ۱۰ درصدی مالیات و شرکت­های پذیرفته شده در بازارهای خارج بورس (فرابورس) از معافیت ۵ درصدی مالیات بهره­مند شوند که این درصدها با افزایش سهام شناور به بیست درصد به میزان دو برابر این معافیت­ها قابل افزایش است. درخصوص مالیات افزایش سرمایه نیز براساس قانون رفع موانع تولید رقابت­ پذیر و ارتقای نظام مالی کشور برای شرکت­های پذیرفته شده در بورس اوراق بهادار یا بازار خارج از بورس موضوع قانون بازار اوراق بهادار جمهوری اسلامی ایران که از محل آورده نقدی یا مطالبات حال شده سهامداران افزایش سرمایه می­دهند از پرداخت حق تمبر موضوع ماده ۴۸ قانون مالیات­های مستقیم و تبصره آن معاف هستند.

وی تاکید کرد:علاوه بر این بر اساس مصوبه شورای عالی هماهنگی اقتصادی مورخ ۲۶/۰۴/۱۳۹۷،در سال ۱۳۹۷ مالیات آن بخش از سود تقسیم نشده شرکت­های پذیرفته شده در بورس که به حساب سرمایه منتقل میشود مشمول نرخ صفر مالیاتی میگردد.تامین مالی از طریق بانکها و بازار سرمایه برای شرکت­های پذیرفته­ شده در بورس می­تواند با شرایط سهل­ تری صورت گیرد.امروزه استفاده از سهام شرکت­های پذیرفته شده در بورس به عنوان وثیقه تامین مالی،شرایط بسیار مناسبی را برای تامین مالی ایجاد کرده است.این وثیقه که برای سهام پذیرفته شده در بورس با ضریب ۵/۱ نسبت به ارزش اصل و سود اوراق‌بهادار و ضریب ۲ برای شرکت­های پذیرفته شده در فرابورس قابل قبول است،می­تواند بسیاری از هزینه­ های ضمانت و وثیقه گذاری را کاهش داده و حجم مناسبی از تامین مالی با هزینه معقول را در اختیار شرکت­های بورسی قرار دهد.

بیشتر بخوانید:  درخواست دبیر کل کانون نهادهای سرمایه گذاری از مدیر عامل جدید بورس: لطفا اهداف سنجش پذیر بورس را منتشر کنید

کارشناس مسئول پذیرش اوراق بهادار بورس اوراق بهادار تهران در انتها اشاره کرد:همان طور که ذکر شد مزایای متنوعی برایورود شرکت­ها به بورس قابل ذکر است و شرکتها با توجه به اهداف خود و مزیت مورد نظر خود می­توانند ورود به بورس را دستور کار خود قرار دهند.  اما آنچه دارای اهمیت است این است که هدف و مزیت مورد نظر شرکت برای ورود به بورس برای تمام ارکان آن مشخص شده باشد تا شرکت بتواند حداکثر استفاده را  از مزیت­های پذیرش و ورود به بورس نماید.