افزایش سرمایه صنایع قند و شکر از محل تجدید ارزیابی امکانپذیر است
یک کارشناس بازار سرمایه معتقد است داراییهای شرکتهای فعال در صنایع قند و شرکت امکان افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی را فراهم میکند و این شرایط ظرفیت مطلوبی برای این شرکتهاست.
همایون دارابی، کارشناس بازار سرمایه درباره برنامه تولید چغندر قند به خبرنگار روند بورس امروز گفت: امسال شاهد بهبود وضع کشت چغندر قند هستیم، متاسفانه اعلام نامناسب نرخ خرید چغندر و جذابیت کشت محصولات دیگر از جمله صیفیجات در سال ۹۸ سبب کاهش تولید چغندر شد. در نتیجه خودکفایی محقق شده در سالهای ۹۶ و ۹۷ از دست رفت، اما امسال وضع بهتر شده است.
وی افزود: بارشهای مطلوب، مبارزه بهموقع با آفت، تغذیه گیاهی و کاشت بهموقع سبب افزایش سطح زیر کشت شده است؛ همچنین اعلام قیمتی بهتر از گذشته تا حدودی این افزایش را تقویت کرده است، البته این اقدام برای رسیدن به سطوح سالهای ۹۶ و ۹۷ چند سال به طول میانجامد.
وی افزود: قیمت تضمینی خرید چغندر از کشاورزان طی سال زراعی با افزایش بیش از ۵۰ درصدی روبهرو شده است. امسال چغندر قند از کشاورزان با قیمت تضمینی ۶۵۲ تومان به ازای هر کلیو و با عیار ۱۶ درصد با احتساب کمک هزینه حملو نقل خریده میشود، این قیمت نسبت به رقم ۴۲۳ تومان پارسال نزدیک به ۵۳ درصد افزایش نشان میدهد.
این کارشناس بازار سرمایه عنوان کرد: احیای قیمت خرید تضمینی عاملی موثر در بهبود کشت است، باید توجه داشت که ما دو فصل کشت داریم، در کشت پاییزه، چغندر در بهار بهدست میآید و متمرکز در استان خوزستان است. کشاورزاناکنون در حال برداشت و تحویل آن به ۸ کارخانه قند هستند، محصول چغندر بهاره از انتهای تابستان راهی کارخانهها میشود.
کشت ۵۶ هزار هکتار چغندر تا پایان فروردین ۹۹
دارابی با اشاره به آمار منتشر شده کارخانههای چغندر قند عنوان کرد: براساس آمار منتشر از سوی کارخانهها تا ۳۰ فروردین ماه، ۵۶ هزار هکتار چغندر بهاره تاکنون کشت شده است. این رقم پارسال ۴۰ هزار هکتار بود. آمار سال جاری رشد ۴۰ درصدی را نشان میدهد، برآوردهای کشت پاییزه نیز از حدود ۱۴ هزار هکتار کشت خبر میدهد و این کشت احتمال تحویل یک میلیون تا ۱.۲ میلیون تن چغندر دارد.
وی افزود: برآورد پاییزه نسبت به پارسال بهتر اما نسبت به دوسال پیش ضعیف تر است. مجموع تولید چغندر بهاره و پاییزه پارسال ۳.۸ میلیون تن بوده است. برآوردهای امسال حاکی از رشد کشت نسبت به پارسال است. امسال این رقم به حدود ۵ میلیون تن خواهد میرسد، اما کفاف نیاز داخل را نمیدهد.
این کارشناس بازار سرمایه درباره طرحهای توسعه کارخانههای فعال در صنعت قند و شکر گفت: صنعت قند یک صنعت قدیمی و به شدت سرمایهبر هست. قیمت گذاری شکر در سالهای گذشته همواره به صورت دستوری و تعزیراتی برقرار بوده است. بنابراین بنیه مالی شرکتهای قندی پایین است. توزیع شرکتهای قند اکنون در عمل در سطح سه منطقه خراسان و شرق کشور، فارس و میانه کشور و غرب کشور انجام میشود.
دارابی یادآور شد: شرکتهای غرب کشور و برخی دیگر در بخشهای مرکزی کشور به دلیل برخورداری از آب و کشت چغندر کافی برنامههای توسعهای دارند. عمده برنامهها هماکنون در دو حوزه خوزستان و آذربایجان متمرکز است. قیمت رسمی شکر هنوز اعلام نشده است. با توجه به حساسیت ماه مبارک رمضان نیز انتظار میرود پس از این ماه قیمت اعلام شود.
تداوم نیاز به واردات شکر
وی افزود: قیمت چغندر اکنون افزایش یافته و ارز واردات شکر نیز از دلار ۴۲۰۰ تومانی به دلار نیمایی تغییر کرده است. برآورد تولید شکر امسال کشور حدود ۱.۷میلیون تن است، در نتیجه امسال همچنان به واردات نیاز خواهد بود. بخشی از واردات مورد نیاز در سال قبل اجرا شده است. این واردات در انبارها قرار دارند.
این کارشناس بازار سرمایه اظهار کرد: واردات شکر جدید با نرخ تمام شده بالاتر، سبب اصلاح قیمت میشود، هم اکنون رنخ دلار نیمایی به ۱۶ هزار تومان رسیده است که نرخ بالایی را برای شکر وارداتی ایجاد میکند. مقدار تولید شکر از محل چغندر قند امسال حدود ۱.۱ میلیون تن خواهد بود که حداقل ۶۰۰ هزارتن تولید از محل نیشکر خواهد بود و در مجموع امسال یک میلیون و ۷۰۰ هزارتن شکر تولید میشود.
دارابی عنوان کرد: در سال ۱۳۹۷ حدود ۹۴۷ هزار تن شکر چغندری و حدود ۴۵۳ هزار تن شکر نیشکری تولید شد. مجموع تولید شکر پارسال حدود یک میلیون و ۴۰۰ هزار تن بود، سال ۹۶ با تولید ۲ میلیون و ۱۵ هزار تن شکر از چغند رقند و نیشکر، رکوردی تاریخی در تولید این محصول ثبت شد که در تاریخ ۱۲۰ ساله صنعت قند کشور بیسابقه بود.
تامین مطلوب شکر در ماه رمضان
ویافزود: متاسفانه این رکورد از میان رفته است و تکرار آن نیاز به برنامهریزی دقیقتر دولت دارد. در ماه مبارک رمضان، ذخایر کالاهای راهبردی و مطلوب و مدیریت مناسب بود، در نتیجه مشکلی در بخش تأمین شکر بهوجود نیامد به نظر هم نمیرسد در آینده نیز مشکل خاصی رخ دهد.
این کارشناس بازار سرمایه یادآور شد: مشورت دولت با انجمن صنفی کارخانههای قند و شکر میتواند زمینهساز خودکفایی کشور و قطع واردات و جلوگیری از خروج ارز از کشور شود. کارخانههای قند چغندری و نیشکری ظرفیت خوبی برای تأمین نیاز کشور دارند و افزایش تولید چغندر قند تنها نیازمند برنامهریزی و مدیریت تولید است.
دارابی با اشاره به درآمد کشاورزان چغندر قند گفت: باید بین درآمد کشاورز از محل کشت چغندر قند و دیگر محصولات قابل کشت تناسب ایجاد شود، نوسانهای قیمت ارز بیشک سبب افزایش هزینه شکر وارداتی میشود، مقدار شکر وارداتی امسال کمتر از سال پیش خواهد بود اما با ارز نیمایی ۱۶ هزار تومانی کنونی قیمت بسیار بالاتر از پارسال خواهد.
این کارشناس بازار سرمایه در پایان تاکید کرد: شرکتهای قند داراییهای زیادی از جمله زمینهای با ارزش دارند، این داراییها امکان افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی را فراهم میکنند و این شرایط ظرفیت مطلوبی برای شرکتهای قند به شمار میآید، بعضی از شرکتها بهویزه شرکتهایی که نیازمند افزایش سرمایه بودهاند اقداماتی را انجام دادهاند و این اقدام در گروه قندی ظرفیتی مطلوب تلقی میشود.