خاکستر بر روی صنعت خاکستری سیمان
ٖآقا مرتضی سیدصالحی،عضو هیات مدیره سیمان داراب در رابطه با وضعیت صنعت سیمان با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت. صالحی گفت:در حال حاضر صنعت سیمان از افزایش قیمت دلار هیچ بهره ای نبرده است و متأسفانه با افزایش نرخ سیمان در چنین فضایی هم موافقت رسمی به عمل نیامده است. به رغم اینکه در گذشته […]
ٖآقا مرتضی سیدصالحی،عضو هیات مدیره سیمان داراب در رابطه با وضعیت صنعت سیمان با خبرنگار بورس امروز به گفتگو پرداخت.
صالحی گفت:در حال حاضر صنعت سیمان از افزایش قیمت دلار هیچ بهره ای نبرده است و متأسفانه با افزایش نرخ سیمان در چنین فضایی هم موافقت رسمی به عمل نیامده است. به رغم اینکه در گذشته در پی افزایش قیمت دلار، تعیین نرخ را به انجمن صنفی محول کرده بودند و انجمن نرخ سیمان را تعیین می کرد؛ اما اخیراً انجمن کارفرمایان صنعت سیمان با انتشار نامه ای و با هرگونه تغییر نرخ مخالفت کرده است. صنعت سیمان مخصوصا با توجه به افزایش هزینه های قیمت قطعات وارداتی و حتی افزایش نرخ پاکت با افزایش هزینه های تولید مواجه شده است. در سال گذشته قیمت پاکت ۵۰۰ تومان بود،در سال جاری این قیمت به ۱۰۴۰تومان یعنی بیش از دو برابر رشد کرده است. هنوز تفاوت قیمت سیمان فله و پاکتی ۱۵هزار تومان بوده است.
وی افزود:در حال حاضر در هر تُن سیمان ۲۱هزار تومان پول پاکت پرداخت می شود. همچنین هزینه های بارگیری و پُر کردن نیز از رقمی حدود ۵ هزار تومانی برخوردرا است، به عبارتی فقط ۲۵هزار تومان هزینه پاکت برای سیمان است، در حالی که مابه التفاوت سیمان فله و پاکت همان ۱۵هزار تومان بوده و تغییری نداشته است. در بعضی از کارخانه ها و مناطق، مقداری از تخفیف ها کاسته شده ولی هنوز قیمت ها مربوط سال ۱۳۹۳ است.
عضو هیات مدیره سیمان داراب اشاره کرد:متاسفانه صنعت سیمان در شرایط خوبی به سر نمی برد. از طرفی در سال ۹۷ با افزایش قیمت برق و گاز مواجه شده ایم و دستمزدها حدودا ۲۰درصد افزایش داشته است. قطعات و نسوزهای ما بیشتر از۵۰ درصد افزایش یافته کرده است. به عنوان مثال آجر نسوز و بِتُن بین ۵۰ تا ۸۰ درصد افزایش قیمت داشته است و قطعات وارداتی به مراتب از شرایط بدتری برخوردار می شوند، قطعات داخل هم افزایش داشته اما نرخ فروش همان است. اگر شرایط به همین منوال ادامه یابد معلوم نیست که امسال سرنوشت کارخانه های سیمانی چه خواهد بود و ممکن است که تولید نداشته باشند.
وی در ادامه گفت:تقاضا در داخل کشور تغییری نداشته و صادرات هم با شرایط نقل و انتقال پول مشکل شده و عملاً دلار و یورو به کشور انتقال نمی یابد. لذا نقل و انتقال پول عملا با مشکل مواجه شده و صادرات،اوضاع نامشخصی دارد. صنعت سیمان از افزایش نرخ ارز، بهره ای نبرده است؛ در مجموع می توان اینطور بیان کرد که صنعت فولاد و پتروشیمی در نهایت بهره ای از نرخ ارز برده اند، صنعت سیمان بی نصیب مانده است.
سیدصالحی تاکید کرد:با نگاهی به بازار سرمایه مشاهده می شود که قیمت سهام سیمان در این بازه زمانی از رشد برخوردار شدند این درحالیست که صنعت سیمان نه تنها رشدی نداشته بلکه از کاهش نیز برخوردار شده است. این نشان دهنده این است که در شرایط جدید بعضی موارد به صنعت سیمان تحمیل شده است.افزایش نرخ ارز و مسائل ایجاد شده،افزایش هزینه ها نصیب صنعت سیمان شده است و افزایش درآمدی در صنعت سیمان نداشته ایم. قیمت های فروش همان است،تقاضا افزایش نداشته است و حتی با محدودیت هایی نیز مواجه بوده و نمی توانند اقدام به صادر کردن محصولات کنند. همچنان مشکلات صادرات به عراق باقی است،به دلیل محدودیت های ارزی هیچ کارخانه ای عملا قادر به صادرات نبوده است. متاسفانه سیاست های موجود این مشکلات را افزایش نیز داده است.
بازار صادراتی سیمان
عضو هیات مدیره سیمان داراب خاطرنشان کرد:پس از آنکه بعد از تعرفه هایی که دولت عراق برای ایران مصوب کرد، مدت هاست که به عراق محصولی صادر نکرده ایم. ممکن است مقدار محدودی سیمان از طرف غرب به کردستان عراق صادر شود که البته با قیمت بسیار نازلی انجام می شود. صادرات سیمان به افغانستان و کارخانه هایی که نزدیک به مرز آن، صادرات محدودی داشته اند. در حال حاضر بازار عراق در دست شرکت های ترکیه و عربستان است به گونه ای که آنها بدون محدودیت سیمان خود را به عراق صادر می کنند.
سهم سیمان ایران نسبت به تولیدکنندگان خارجی
سیدصالحی تصریح کرد:سال گذشته حدود شش میلیون تُن سیمان صادر شده است. از کل سیمان تحویلی ۵۴ میلیون تُنی، ۴۸تُن آن مصرف داخلی و مابقی آن صادر شده است. این صادرات شامل عراق نیز بوده است اما بیشتر از مرزهای غربی تغذیه شده است. همچنین افغانستان و کشورهای حاشیه خلیج فارس نیز دیگر مبداهای صادراتی سیمان بوده اند. ۶ میلیون تُن سیمان واقعا میزان کمی است در حالیکه ظرفیت تولید ما ۸۰میلیون تن است، اما بر اساس حدود ۶۰ درصد ظرفیت، تولیدی می شود. میزان صادرات ما در زمینه کلینکر و سیمان اصلا قابل دفاع نیست. امسال با وجود محدودیت های وزارت صنعت، معدن و تجارت و بانک مرکزی، شرایط به مراتب سخت تر شده است، نقل و انتقال پول انجام نمی شود. خریدارها قادر نیستند حتی از طریق بانک های دوبی، صرافی ها یا بانک های اروپایی دلار و یورو را به بانک های ما منتقل کنند.
برنامه های توسعه ای در سیمانی ها
عضو هیات مدیره سیمان داراب در ادامه گفت:تلاش می کنیم سیمان داراب سهمی از بازار صادرات داشته باشد. اما هنوز نتوانستیم مسائل اولیه آن را حل کنیم. سیمان داراب سال گذشته نسبت به سایر کارخانه ها وضعیت بهتری داشت. سود ما حدود ۵۰ درصد افزایش یابد، آن هم ناشی از سودهای غیر عملیاتی بود که سهام سیمانی های دیگر را داشته و توانستیم مقداری از آنها را محقق کنیم. تحویل داخلی تقریبا حدودا ۱۰درصد افزایش یافته، عملکرد سال ۹۶ نسبت به سال ۹۵ از شرایط بهتری برخوردار بوده است و امیدواریم همین عملکرد را در سال ۹۷ نیز داشته باشیم. اما در کل ما هم در چارچوب دیگر شرکت های سیمانی قرار می گیریم.
وی افزود:شرکت های سیمانی که در جنوب مانند هرمزگان وکرمان واقع شده اند از شرایط بهتری نسبت به کارخانه های سیمان غرب و مرکز برخوردار هستند. سیمان داراب حالت متوسط داشته و اوضاع بهتری از کارخانه های غرب دارد. در مجموع صنعت سیمان از وضعیت مناسبی برخوردار نیست. به رغم افزایش هزینه ها مشاهده کنید در صنعت ساختمان قیمت فولاد و میلگرد از افزایش زیادی برخوردار شده است. سایر فراورده های ساختمانی هم افزایش داشته است اما اجازه نمی دهند صنعت سیمان از این افزایش برخوردار شود، در حالی که سهم سیمان در صنعت ساختمان شاید ۲ تا ۳ درصد قیمت تمام شده نسبت به میلگرد و سایر فرآورده ها نباشد.سیمان صنعتی است که با توجه به شرایط فعلی قادر به تعدیل نیروهای خود نیست. در حال حاضر هر کارخانه ای از جمله سیمان داراب با ازدیاد نیرو مواجه است. ما می خواهیم با سیاست های دولت همراهی کرده و نیروهای خود را تعدیل نکنیم، اما این فشارها باعث می شود که نتوانیم به روند عادی خود ادامه دهیم.
آیا امکان دارد این شرایط کارخانه های سیمان را به سمت تعطیل شدن سوق دهد؟
سید صالحی در پاسخ گفت:در حال حاضر کارخانه های سیمان با تمام مشکلات به تولید خود ادامه میدهند. مدیریت فعلی در انجمن صنفی و سایر مدیران هلدینگ ها قراری به تعطیلی کارخانه ها ندارند مگر اینکه شرایطی به وجود بیاید که آنها مجبور به چنین اقدامی شوند. وقتی کارخانه ای قادر نباشد قبض برق خود را طی چند ماه پرداخت کند،ممکن است انرژی مصرفی شان قطع میشود.در نهایت اگر کارخانه ای تعطیل شود، حتما ناخواسته بوده است. این امر کاملا واضح است که هیچ مجموعه ای علاقه ندارد کارخانه های خود را تعطیل کند مگر اینکه با شرایط اضطراری مواجه شده و ناگزیر به تعطیلی باشد.
آیا تا به حال چنین اتفاقی برای کارخانه های سیمانی رخ داده است؟
عضو هیات مدیره سیمان داراب در جواب گفت:بله.در مواقع محدودی برای بعضی از کارخانه ها چنین مشکلی پیش آمده است.ولی در نهایت با رایزنی در منطقه و تقسیط بها انرژی خود مشکل خود را مرتفع کردند. هیچ اراده ای از سوی صاحبان صنعت حتی برای کاهش تولید وجود ندارد بلکه این شرایط است که وضعیت را برای آنها مشخص میکند.در نهایت اگر قیمت فروش ها ثابت باشد و هزینه ها افزایش پیدا کند ممکن است منجر به تعطیلی واحد ها شود.